Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper

På Car and Driver är vi stora fans av sportiga sedaner, och Cadillac CT5 2023 bör vara en bil vara det får vår kollektiva puls. Det gör han och det gör han inte. I huvudsak nybörjarversionen av den vilda, underbara, topp-10 rankade CT5-V Blackwing Supersedan (testad separat), CT5 erbjuder vacker stil och samma briljanta chassi. Körglädje borde vara standard – men det är det inte. Om du vill uppleva körkul i en CT5 måste du välja CT5-V med V6 twin turbo – den näst kraftfullaste versionen efter Blackwing.

Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper

Resten av CT5-serien är trimmad mer för komfort än för tilltalande kördynamik. sådana konkurrenter BMW 3-serie , den Mercedes Benz C-klassen och Genesis G70 är sportigare och erbjuder mer körglädje än standard CT5 utan V. Interiören i Caddy ser inte lika högkvalitativ och ädel ut som hos dessa fullblod. CT5 kompenserar för några av sina svagheter med imponerande och lättanvänd teknik ombord, och Cadillac säljer till och med en version med Super Cruise handsfree-system. Men vill du ha en CT5 som kör som en sportsedan i världsklass ska du satsa på modellen med den extra bokstaven på bagageluckan.

Vad är nytt för 2023?

CT5 förblir i stort sett oförändrad för 2023, även om tre nya nyanser fräschar upp färgpaletten: Radiant Red Tintcoat, Argent Silver Metallic och Midnight Steel Metallic.

Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper

Eftersom CT5 kommer i två olika smaker – High Comfort och High Performance – är detta den sällsynta situationen där vi rekommenderar två modeller i sortimentet snarare än bara en. Om du letar efter en snygg, bra att köra och prisvärd mellanstor lyxsedan är Premium Luxury CT5 vårt val. Den har ytterligare utrustningsfunktioner som omgivande belysning i interiören, belysta yttre dörrhandtag, minnesfunktion för förarstolen, elektriskt justerbar ratt, parkeringssensorer bak och elektriska svankstöd för förare och framsätespassagerare. Vi rekommenderar det, men observera att du för detta även måste välja belysningspaketet som består av kurvljus och belysta dörrtrösklar. Men om du älskar att köra bil och vill ha en CT5 som konkurrerar med sport sedans i världsklass som bmw 3 och Alfa Romeo Giulia kan mäta, V-serien är ett värdigt alternativ.

motor, transmission och prestanda

CT5 drivs av en vanlig 2,0-liters turboladdad fyrcylindrig som utvecklar 237 hk, men kan också uppgraderas till en 3,0-liters dubbelturbo V6 med 335 hk. Den prestandaorienterade CT5-V har en version på 360 hk av dubbelturbo V6, samt adaptiva stötdämpare och en elektroniskt styrd differential med begränsad glidning. Båda motorerna är kopplade till en 10-växlad automatlåda. Bakhjulsdrift är standard, fyrhjulsdrift är tillval. I testet accelererade en CT5 med bakhjulsdrift och fyrcylindrig turbo till 100 km/h på 6,6 sekunder.

Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper
Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper

Den bakhjulsdrivna CT5-V nådde 100 km/h på 4,8 sekunder. Som jämförelse klarade BMW 330i och Alfa Romeo Giulia Ti, två av CT5:s främsta konkurrenter, samma test på 5,1 respektive 4,6 sekunder. När det gäller körning och köregenskaper är produktionsversionen av CT5 både mjukare och mindre sportig än dessa två konkurrenter. V-modellen är annorlunda: dess kör- och hanteringsbalans och kroppskontroll är minst lika bra som, om inte bättre än, Alfa och Bimmer.

✓ Du kan också kontrollera:

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

EPA uppskattar att 2023 CT5 kommer att förbruka upp till 23 mpg vid stadskörning och 33 mpg på motorvägen med den vanliga fyrcylindriga turbo. V6:an på 335 hk kan nå hastigheter på upp till 19 km/h i city och 27 km/h på motorväg, medan 360 hk-versionen är något långsammare vid 18 km/h i stan och upp till 27 km/h. h på motorvägen är. På vår testrutt i 75 km/h på Autobahn, som är en del av vårt omfattande testprogram, klarade den bakhjulsdrivna Sportmodellen 31 mpg. För mer information om CT5 bränsleekonomi, besök EPA:s webbplats.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper
Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Cadillac har fixat några av de interiöra svagheterna hos den gamla CTS med CT5: Den nya versionen av sportsedan erbjuder ett mer användarvänligt gränssnitt och en linjär design. Tyvärr verkar inte kvaliteten på inredningsmaterialen göra rättvisa åt CT5:s positionering som ett lyxfordon. De lyxiga premiummodellerna finns tillgängliga med vackra trälister med öppna porer som förbättrar interiördesignen, men de blandas med billig svart plast som också används av den grundläggande familjesedanen Chevy Malibu kan komma ifrån. Baksätet är rymligare än gamla CTS, men rivaler gillar det Acura TLX och den Volvo S60 känna sig rymligare. Men alla tre fordonen har en lika stor bagageutrymme som kan passa fem av våra handbagage bakom baksätena.

Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper
Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

CT5 har den senaste versionen av Cadillacs infotainmentsystem, som visas på en 10,0-tums pekskärm i mitten av instrumentbrädan. Det är mycket mer logiskt utformat än det gamla systemet, och ersätter några av de beröringskänsliga kontrollerna med fysiska. Föraren kan styra systemet via ett roterande hjul bakom växelreglaget eller genom att interagera med pekskärmen. Apple CarPlay och Android Auto är integrerade som standard. Önskvärda funktioner inkluderar en heads-up-skärm, trådlös enhetsladdning och ett Bose-ljudsystem med åtta högtalare.

Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper
Cadillac CT5 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

En mängd olika förarassistanssystem finns tillgängliga, inklusive adaptiv farthållare och filbytesvarning. Tillgänglig som tillval på Premium Luxury, Sport och V-seriens trimnivåer är GM:s Super Cruise Level 2 autonoma körfunktion, som kontrollerar fordonets styrning, acceleration och bromsning utan att föraren behöver hålla händerna på ratten. För mer information om CT5:s krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard automatisk nödbromsning med fotgängardetektering
  • Lane Departure Warning med Lane Departure Warning som standard
  • Finns med adaptiv farthållare och handsfreesamtal

garanti och underhåll

CT5:s garantier är mer generösa än tyska sportsedans, särskilt när det gäller drivlinans garanti, där den slår 3-serien och Mercedes-Benz C-klass med två år eller 20 000 miles. Bättre garantier erbjuder genesis G70 och Kia Stinger , som båda erbjuder en utökad begränsad garanti och drivlinagaranti. Genesis erbjuder till och med tre års gratis planerat underhåll, medan Cadillac bara har den första servicen gratis.

  • Begränsad fyra års eller 50 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är giltig i sex år eller 70 000 miles
  • Underhållet är gratis vid första besöket

Rekommenderat pris är Cadillac CT5 2023 – 54.590 euro.

Volvo Grupp A