Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Den efterlängtade Cadillac Escalade IQ 2024, den helelektriska Escalade, är äntligen här. Det är GM:s sjätte elbil, efter pickuperna och SUV:arna GMC Hummer EV, pickuperna Chevrolet Silverado EV och GMC Sierra EV samt sedanen Cadillac Celestiq.

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Cadillacs perfekta SUV med eldrift är ytterligare ett bevis på att eldrivna fordon redan finns tillgängliga och kommer att bli populära i de mest krävande fordonssegmenten snabbare än väntat.

Utformning

Cadillac Escalade IQ lever upp till namnet Escalade och förkroppsligar de typiska egenskaperna hos den amerikanska lyxsedanen: stor, kantig och spektakulär. Escalade IQ är jämförelsevis mindre än sin bensindrivna motsvarighet, men har förbättrad aerodynamik och ett djärvare utseende.

Den mindre och slankare karossen gör Cadillac Escalade IQ mindre vindkänslig, vilket minskar energiförbrukningen och ökar räckvidden. Den mindre storleken gör den elektriska modellen lättare att manövrera i staden och något lättare att parkera. Unga köpare kommer sannolikt att tycka att den eleganta formen på Escalade IQ är mer attraktiv än den kantiga bensindrivna Escalade, som har haft samma proportioner sedan TV-serien Clan Soprano!

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

GM uppskattar att Escalade IQ är den mest aerodynamiska fullstora SUV:en någonsin, med en luftmotståndskoefficient som är cirka 15 procent lägre än tidigare generationer. Bidragande till denna förbättring är aktiva gallerlameller som stängs när luftflödet inte behövs, en speciell hjulform och profil, en mjukare taklinje, ett mjukare underrede och en skarp bakkant på bakljusen. Taklinjen är mjukare än på bensinmodellen och bakrutan är betydligt mer vinklad.

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Den futuristiska designen på Escalade IQ är tydlig i element som den svarta kristallskölden med upplyst märkesemblem, vertikala strålkastare med “digital rain”-effekt, 24-tums högteknologiska hjul (med 35-tums LT275/50R24 däck) och delade vertikala baklyktor med nedåtriktad ljusanimering. En lång, dynamisk motorhuv, en mer bakåtlutande taklinje, släta dörrhandtag och sidofönster, ett stort glastak och vackert skulpterade ytor ger den elektriska SUV:en en elegant exteriör.

Inomhus

Cadillac Escalade IQ har en lyxig digital interiör som är minimalistisk och elegant. Den eleganta instrumentpanelen har två fyrkantiga högtalare i vardera änden och två skärmar upptill, båda böjda för att skapa en rundad effekt. Undertill finns tunna luftventiler som är elegant integrerade utan att låta för mycket. Ratten är en typisk exotisk ratt med två ekrar och flera beröringskänsliga reglage.

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

I den flytande mittkonsolen finns en tablettformad pekskärm som visuellt överbryggar instrumentpanelen och som används för att styra olika funktioner i elbilen. På mittkonsolen finns också ett vridreglage för att styra pekskärmen. Direkt under den finns ett förvaringsfack med plats för en liten shoppingväska eller handväska.

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Executive-säten med massagefunktion och högtalare i nackstöden finns tillgängliga för den andra sätesraden, liksom en dedikerad mittkonsol med pekskärm. En 12,6-tums underhållningsskärm för passagerare på andra sätesraden är integrerad i ryggstödet på första sätesraden. Escalade IQ har plats för upp till sju passagerare, med en extra sätesrad som kan fällas ned (elektriskt) för att öka förvaringsutrymmet.

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner
Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Det tonade fasta panoramaglastaket med UV-skyddsfilm släpper in mycket dagsljus i den stora interiören. När det är mörkt framhäver det omgivande belysningssystemet med 126 färger de olika nyckelelementen i interiören och skapar ett varmt, inbjudande ljus.

✓ Du kan också kontrollera:

Säkerhet

HD Surround Vision, avancerad automatisk parkeringsassistent, automatisk nödbromsning vid korsning, döda vinkeln-assistent och prediktiv fotgängar- och cyklistbromsning är bara några av Escalade IQ:s anmärkningsvärda funktioner för aktiv säkerhet och förarassistans. Medan Celestiq är utrustad med Ultra Cruise, nöjer sig Escalade IQ med Super Cruise. Den har dock LiDAR-sensorer, så den kan uppgraderas till mer avancerad handsfree-teknik för autonom körning i framtiden med en programuppdatering.

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner
Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Ultra Cruise sägs vara bättre än Super Cruise och kunna upptäcka situationer där det äldre systemet behöver en uppdatering. Det kommer att använda kameror, radar och LiDAR för att skapa en exakt 360-graders statistisk tredimensionell representation av omgivningen. Ultra Cruise-utrustade modeller kommer att ha LiDAR bakom vindrutan och kommer, utöver Super Cruise-funktionerna, att erbjuda nya autonoma körfunktioner för följande områden

  • Hastighetsövervakning, efterlevnad av hastighetsbegränsningar.
  • Stödjer automatiska filbyten och filbyten på begäran.
  • Stöd för vänster- och högersvängar.
  • Stödjer undvikande av närliggande objekt.
  • Stödjer parkering i byggnadens entréer.
  • Spårar interna navigeringsvägar
  • Svarar på stoppade trafikstyrningsanordningar
  • Tillhandahåller information till användaren via Ultra Cruise Dynamic Display, en friformsdisplay som är placerad direkt i förarens synfält.

Tekniska data

Cadillac Escalade IQ ligger ljusår före den bensindrivna modellen när det gäller teknik, och den främsta anledningen till detta framsteg är den underliggande plattformen. GM har enligt uppgift byggt Escalade på BT1-plattformen, som för närvarande är grunden för alla sina fullstora elektriska lastbilar. I GM:s pressmeddelande står det att Ultium-plattformen är grunden för Cadillacs nya elektriska SUV.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Storleksmässigt intar Escalade IQ en mellanposition mellan den bensindrivna Escalade och Escalade ESV. Den är 224,3 tum lång, 85,3 tum bred, 76,1 tum hög och har en hjulbas på 136,2 tum. Den elektriska SUV:ens markfrigång är 6,9 tum.

Escalade IQ har en framåtvänd eTrunk, som GM kallar denna funktion. Bagageutrymmet under huven är ganska stort med 12 kubikfot förvaringsutrymme och plats för två golfpåsar. Det finns 23,7 kubikfot förvaringsutrymme bakom sätena på tredje raden, som kan utökas till 119,2 kubikfot.

AspektCadillac Escalade IQ Mått/Kapacitet
Längd224,3 tum
Bredd85,3 tum
Höjd76,1 tum
Hjulbas136,2 tum
Markfrigång6,9 tum
Fri volym12,2 kubikfot
Lastvolym119.2 cu. ft. (andra och tredje raderna fällda)
69,1 kubikmeter (tredje raden nedfälld)
23,7 kubikfot (bakom tredje raden)
HöjdFörsta raden: 43,5 tum
Andra raden: 39,9 tum
Tredje raden: 37,2 tum
FotutrymmeFörsta raden: 45,2 in.
Andra raden: 41,3 tum
Tredje raden: 30,1 in.
Utrymme för axlarnaFörsta raden: 65,4 tum.
Andra raden: 63,6 tum.
Tredje raden: 56,5 tum.
ModeutrymmeFörsta raden: 61,1 tum.
Andra raden: 60,3 tum.
Tredje raden: 49,4 tum.
Vikt vid bogsering8 000 kg.

Cadillac Escalade IQ Mått och prestanda (Källa: GM)

NCMA:s litiumjonbatteripaket, med 24 moduler och en kapacitet på över 200 kWh, driver två synkronmotorer med permanentmagneter, en på framaxeln och en på bakaxeln. Drivlinan med två motorer levererar normalt 680 hk och ett vridmoment på 615 lb-ft. Med Supercharger Mode tillgängligt kan föraren tillfälligt öka den kombinerade effekten och vridmomentet till 750 hk och 785 Nm. Med Acceleration Mode aktiverat tar accelerationen till 100 km/h mindre än fem sekunder. Escalade EV har typiska elfordonsfunktioner som enpedalsdrift, variabel regenerativ bromsning och en värmepump.

GM förväntar sig att Escalade IQ kommer att ha en EPA-räckvidd på 450 miles, vilket gör det möjligt för kunderna att köra över hela USA utan bekymmer. Escalade IQ kan laddas med 800 volts likströmsladdare som förlänger räckvidden till 100 miles på bara 10 minuter. Escalade IQ kan laddas i båda riktningarna och GM utrustar den med en dörr-till-dörr-leveransfunktion. En bil-till-laddningsfunktion gör det möjligt för kunderna att driva externa enheter med den energi som finns lagrad i batteriet.

Cadillac Escalade IQ 2024: Priser och funktioner

Escalade IQ har Magnetic Ride Control 4.0 och Adaptive Air Suspension, som kompenserar för ojämnheter och andra oönskade ojämnheter i vägen för att ge kunderna den ultimata åkkomforten. Den adaptiva luftfjädringen gör att fordonet kan sänkas med upp till 2 tum och höjas med upp till 1 tum.

Den standardmonterade fyrhjulsstyrningen är också ett av de anmärkningsvärda högteknologiska chassisystemen. Den minskar rullningsdiametern till 39,4 fot vid låga hastigheter. Vid högre hastigheter förbättrar den köregenskaperna och stabiliteten, särskilt vid bogsering. Den helt eldrivna Escalade kan bogsera upp till 8 000 pund.

AspektionCadillac Escalade IQ Specifikationer
Layout för växellådaAllhjulsdrift
SystemTvå drivenheter, var och en med en PMSM (en fram och en bak)
Effekt680 hk (normal drift)/750 hk (topphastighet)
Vridmoment615 lb-ft. (normalt läge)/785 lb-ft. (max. hastighet)
0-60 mph Accelerationstid<5 sekunder
Batteriets kemiNCMA litiumjonkatod, anod av blandad grafit
Batteriets kapacitet200+ kWh
GM-poäng. Räckvidd450 miles.
Laddningshastighet240 V (7,7 kW, inklusive kabel för tvåstegsladdning) – 14,8 mph
240 V (19,2 kW AC) – 37 km/h
800 V – 100 miles/10 minuter

Specifikationer för Cadillac Escalade IQ (Källa: GM)

Den framtida Escalade IQL kan vara versionen med bättre funktioner

Cadillac Escalade IQL kan bli en modell med lång hjulbas och möjligen GM:s dyraste SUV.

Escalade IQL kan bli ett av de största fordonen. Escalade EV med lång hjulbas kan nå en längd på nästan 240 tum och dess hjulbas kan nå nästan 150 tum.

Escalade IQL och IQ kan skilja sig något från Escalade och Escalade ESV. Den elektriska modellen med lång hjulbas kan ha betydande utrustningsändringar, så köpare väljer den inte bara för det ökade utrymmet utan också för dess funktionalitet. Den kan också ha ytterligare personaliseringsalternativ.

Pris och datum för utfärdande

GM kommer att tillverka Cadillac Escalade IQ vid monteringsanläggningen Factory Zero i Detroit-Hamtramck, Michigan, med start sommaren 2024. Denna anläggning kommer också att tillverka GMC:s pickup Hummer EV, SUV Hummer EV och Sierra EV, samt GMC:s elbil Silverado EV. varumärket Chevrolet. Produktionen av Sierra EV har dock ännu inte startat.

GM har lanserat Cadillac Escalade IQ i utrustningsnivåerna Luxury 1, Luxury 2, Sport 1 och Sport 2 med priser från 130 000 USD. Företaget planerar att påbörja leveranserna i slutet av 2024. Den helelektriska Escalade kommer att konkurrera med Range Rover Electric SUV och Mercedes EQS.

Volvogrupp-a.se säger

Escalade IQ är på väg att bli USA:s lyxigaste eldrivna SUV, coolare och mer innovativ än Mercedes EQS SUV. Det är en av de få äldre modellerna som tar steget in i en elektrisk framtid, med dramatiska förbättringar på alla områden utan att kompromissa.

Foton och källa: Cadillac.