Maserati MC20 2023: priser och egenskaper

De maserati Med sin kolfiberstruktur, 621hk V6 twin-turbo och hisnande kurvprestanda är MC20 2023 en exotisk gatubil som ger körkänslan av en racerbil. Med sin eleganta supersportbilsform i italiensk stil och fjärilsdörrar drar den förbipasserandes uppmärksamhet lika mycket som Ferraris och Lamborghinis. Med nya Cielo Spyder kan du köra under bar himmel med en knapptryckning – och synas. Precis som många andra superbilar har MC20 sina egenheter.

Maserati MC20 2023: priser och egenskaper

Även om fjädringen är tillräckligt bra för enstaka snurr, är lastutrymmet litet och du behöver en assistent som följer dig med bagaget. Maserati erbjuder dessutom nästan inga förarassistansfunktioner för MC20; det finns varken adaptiv farthållare eller filbytesvarning. Det är så det ska vara. Från utsikten genom vindrutan, till kakofonien av vilda motorvrål, till prestanda, MC20 är gjord för inbitna entusiaster som vill komma in i den bil har råd med överväldigande karaktär.

Vad är nytt för 2023?

Under det andra årsmodellen av MC20 utökas modellutbudet med Cielo Spyder. Den har ett infällbart glastak som kan sänkas elektriskt på bara 12 sekunder. Med taket stängt kan det elektrokroma glaset bytas från klart till ogenomskinligt om solen är för stark. Maserati uppger att Cielo erbjuder samma utrymme för passagerare och bagage som coupén, men det betyder bara att lastutrymmet är lika litet. Cabriolet erbjuds med den valfria och exklusiva Acquamarina-lacken, endast tillgänglig för den begränsade lanseringsupplagan med 60 delar.

Maserati MC20 2023: priser och egenskaper

Maserati har inte tillkännagett prissättning för Cielo Spyder ännu, men det är ganska säkert att den kommer att befalla en rejäl premie över coupén. Det är för övrigt ingångspriserna i det exotiska segmentet. Ändå skulle vi spara på tillägget som Maserati tar ut för cabriolet och välja coupén. De flesta av MC20:s önskvärda egenskaper kommer som standard, men vi rekommenderar den valfria höjningen av den främre fjädringen för att få den låga nosen över alla stötar.

motor, transmission och prestanda

Både MC20 Coupé och Cielo drivs av en dubbelturboladdad V6-motor med 621 hk. Motorn, som kallas Nettuno, har ett unikt Formel 1-dubbelt förbränningssystem och är kopplad till en åttastegad automatlåda. Med 207,6 hk per liter är den kraftfullare än någon motor från andra avancerade superbilstillverkare som t.ex. Lamborghini , Ferrari , McLaren eller Porsche . I tester slog MC20 100 km/h på bara 3,2 sekunder och kvartsmilen på 11,0 sekunder i 131 km/h.

Maserati MC20 2023: priser och egenskaper

MC20 accelererar inte bara blixtsnabbt, utan hanterar också som en racerbil. Trots den exceptionella körprestandan, tack vare den adaptiva fjädringen, är MC20:s hantering ganska förlåtande i den mest bekväma miljön och absorberar stötar tillräckligt bra för att köra den dagligen eller ta den med dig på resor. Maserati meddelar också att en helelektrisk version av MC20 med fyrhjulsdrift kommer att finnas tillgänglig inom kort. Företaget har inte släppt några detaljer om batteriet eller elmotorerna ännu, men vi förväntar oss att höra mer om EV-modellen snart.

Maserati MC20 2023: priser och egenskaper

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Högpresterande sportbilar är vanligtvis inte särskilt bränslesnåla, och det är inte MC20 heller. MC20 är klassad till 15 mpg i stadskörning och 25 mpg på motorväg. Det är något bättre än den nu avvecklade Mercedes-AMG GT, som i sin mest effektiva konfiguration använde 22 mpg på Autobahn. Så snart vi har en chans att testa MC20 på vår Autobahn testbana kommer vi att uppdatera den här artikeln med testresultaten.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Maserati MC20 2023: priser och egenskaper
Maserati MC20 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Inträde i tvåsitskabinen sker via fjärilsdörrar som öppnas uppåt. Inredningen i MC20 är ren och minimalistisk, med endast de viktigaste kontrollerna placerade i mittkonsolen. Kabinen är försedd med högkvalitativa material som ger fordonet en raffinerad touch: lädersäten med kontrastsömmar, aluminiumpedaler och kolfiberpaneler. För att lösa problemet med sikt bakåt har MC20 en digital backspegel som använder en bakåtvänd kamera för att projicera en bild av vad som finns bakom fordonet på en ramlös innerspegel som sitter på den traditionella platsen fäst vid vindrutan. Flera nuvarande produktionsfordon har redan ett liknande system.

✓ Du kan också kontrollera:

infotainment och uppkoppling

Medan Maserati i nuvarande modellutbud har en reviderad version av infotainmentsystemet Uconnect från fiat Chrysler MC20 fungerar som en startplatta för nästa generations system, som är baserat på Googles operativsystem Android Automotive. Det nya gränssnittet projiceras på en 10,3-tums pekskärm monterad horisontellt under luftventilerna i mitten av instrumentbrädan; en andra 10,3-tumsskärm fungerar som instrumentdisplay.

Maserati MC20 2023: priser och egenskaper
Maserati MC20 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

MC20 har få förarassistansfunktioner på grund av dess betoning på prestanda snarare än vardaglig användbarhet. För mer information om MC20:s krocktestresultat, besök webbplatserna National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Tillgänglig dödvinkelövervakning

garanti och underhåll

MC20 kommer med samma standardgarantipaket som de andra Maserati-modellerna, vilket egentligen inte är något speciellt. sådana konkurrenter Audi R8 och den Porsche 911 erbjuda något mer här, för med båda är den första planerade inspektionen gratis.

  • Begränsad 4 års eller 50 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är giltig i 4 år eller 50 000 miles
  • Inget gratis planerat underhåll

Det rekommenderade försäljningspriset för Hyundai Santa Fe 2023 är 217 000 euro.