Genesis G80 2023: Tekniska data, ändringar, pris

Lyxbilstillverkaren genesis lanserar en elektrisk version av sin G80 sedan för det kommande årsmodellen, kallad Electrified Genesis G80 2023. Namnet kanske låter tråkigt, det bil är det inte. För Electrified G80 går knappt att särskilja från bensinmotorn inifrån och ut – och det är bra, för vi tycker att dess stil är vacker och interiören charmig.

Istället för den vanliga G80:s turboladdade fyrcylindriga och dubbelturbo V6-motorer, har Electrified G80 en dubbel elmotor på 365 hk. Ett 87,2 kWh batteripaket har integrerats i fordonets underrede och sägs möjliggöra en räckvidd på upp till 282 miles per laddning. Tyvärr begränsas takhöjden i fram- och baksätet något av installationen av batteriet, vilket också resulterar i en minskning av bagageutrymmet med två kubikmeter.

Trots dessa mindre nackdelar är EV G80 ett övertygande paket som kör nästan lika bra som bensinen, erbjuder en lika bekväm interiör och ett konkurrenskraftigt utbud.

Vad är nytt för 2023?

Den elektrifierade G80 är inte bara en helt ny modell i Genesis-sortimentet för 2023, utan representerar också varumärkets andra satsning på elektrifierade fordon, tillsammans med den nya GV60, en liten EV-SUV.

Den elektrifierade G80 erbjuds exklusivt som en Prestige-modell, som kommer som standard med många lyxiga funktioner som läderinteriör, träpaneler och ett Lexicon premium stereosystem.


EV-motor, prestanda och körbarhet

Två elmotorer – en på varje axel – ger Electrified G80 fyrhjulsdrift och en kombinerad effekt på 365 hk. Accelerationen är jättebra. På vår testbana accelererade G80 med eldrift till 100 km/h på 4,1 sekunder. Detta ger G80 med eldrift 0,6 sekunder före G80 Sport med V6-motor. Chassit känns lika smidigt som bensinmotorn och den elektrifierade G80 kommer som standard med bakhjulsstyrning. Det är bara bensinmotorns välbekanta spinnande som saknas. Att köra på Autobahn är smidigt, bekvämt och tyst på samma gång.


Räckvidd, laddning och batteritid

Under den elektrifierade G80:s körbrädor finns ett 87,2 kWh-batteri som ger en räckvidd på 282 miles per laddning. På vår testrutt, när vi färdades i 75 km/h på Autobahn, uppnådde vi en imponerande räckvidd på 280 miles. Vi testade Genesis påstående att den kan ladda batteriet från 10 till 80 procent på cirka 22 minuter när den är ansluten till en 350kW DC snabbladdare och var nöjda med resultatet. Laddningstiden förlängs till sju timmar när fordonet är anslutet till ett nivå 2-uttag.


Bränsleförbrukning och MPGe i praktiken

EPA bränsleekonomi betyg är 105 mpg stadskörning och 89 mpg motorvägskörning. Detta liknar Mercedes Benz EQS, men bakom sådana konkurrenter BMW i4 och den Tesla Model S . För mer information om G80:s bränsleekonomi, besök EPA:s webbplats.


Interiör, komfort och lastning

Att montera batteripaketet på G80 har resulterat i några mindre invändiga förändringar som inte syns på bilderna. Till exempel är takhöjden något begränsad i både fram- och baksätet; långa förare kommer att upptäcka att headlinern är lite för nära deras huvud. Stammen krymper också med två kubikmeter. Inte desto mindre är interiören en trevlig plats att bo på med en elegant design och högkvalitativa material. Den elektrifierade G80 är endast tillgänglig i Prestige-klädseln, med klädsel i plysch läder och snygga trädetaljer.


infotainment och uppkoppling

En stor 14,5-tums pekskärm sticker ut från den övre delen av instrumentbrädan och fungerar som navet för den elektrifierade G80:s infotainmentsystem. Displayen styrs via en cirkulär kontroller i mittkonsolen samt rattknappar och röstkommandon. Apple CarPlay och Android Auto är standardutrustning, liksom ett högpresterande Lexicon-ljudsystem.


säkerhet och förarassistans

Den elektrifierade G80 erbjuder en mängd olika förarassistanstekniker, inklusive en cool funktion som kallas Smart Park. Med detta system, som även finns tillgängligt för utvalda Hyundai-modeller, kan föraren manövrera fordonet till trånga parkeringsplatser utan att behöva sitta bakom ratten. (Prova det om du vågar. Vi meddelar dig hur bra det fungerar så fort vi får chansen att prova). För mer information om den elektrifierade G80:s krocktest, besök webbplatserna National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard automatisk nödbromsning
  • Lane Departure Warning med Lane Departure Warning som standard
  • Standard adaptiv farthållare med filhållningsfunktion

garanti och underhåll

Genesis erbjuder en anmärkningsvärd begränsad garanti och den längsta täckningen för drivlinan i branschen. Dessutom erbjuder Genesis en av de bästa gratis underhållsplanerna på marknaden, bortsett från de oslagbara fem åren eller 60 000 miles jaguar .

  • Begränsad fem års eller 60 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är giltig i 10 år eller 100 000 miles
  • Kostnadsfritt underhåll är giltigt i tre år eller 36 000 miles

Det rekommenderade försäljningspriset för Genesis G80 2023 är 80 000 euro.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar