Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper

Som en vätgasdriven elbil, den Toyota Mirai 2023 ett nischfordon i ett nischsegment. Dess attraktiva design och lyxiga interiör är oväntade, liksom dess drivlina för bränsleceller, som producerar 182 hk och kan färdas över 400 mil innan den behöver tankas med vätgas. Mirai är inte lika snabb som sina konkurrenter, som laddar sina batterier vid laddningsstationer, men den erbjuder åtminstone en raffinerad åktur och livlig hantering.

Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper

Varför hittar inte fler av dem in i bilpubliken? Tja, för närvarande är det bara Kalifornien som har en anständig infrastruktur med vätgastankstationer, vilket undergräver attraktionskraften hos Mirai – och dess främsta konkurrent, Hyundai Nexo – kraftigt begränsad.

Vad är nytt för 2023?

Ingenting har förändrats med Mirai för 2023. Även priserna för den vätgasdrivna elbilen är desamma som förra året.

Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper
Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper

Toyota erbjuder Mirai i grundversionen XLE och i den överdådigt utrustade Limited-versionen, där vi väljer den billigare versionen. Standardutrustning inkluderar uppvärmda och elmanövrerade säten, nyckelfri inmatning och tändning, konstläderklädsel och en 12,3-tums infotainmentpekskärm. Alla Mirai-modeller kommer med en bränslekredit på 15 000 euro och ett gratis lån i 21 dagar för resor utanför områden med vätgastankstationer.

✓ Du kan också kontrollera:

EV-motor, prestanda och körbarhet

Toyota Mirai arbetar med en så kallad bränslecellsdrivning, det vill säga väte (som exempelvis kan fås från kogödsel) omvandlas till elektricitet av bränslecellen ombord – ett slags kemiskt laboratorium på hjul. Bränsleceller genererar elektricitet genom att extrahera elektroner från väteatomer; vätet förenas sedan med syre och bildar vatten, medan elektronerna driver elmotorn. Resultatet är ett elfordon som körs på väte från pumpen istället för elektroner från nätet.

Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper

Mirais elmotor levererar 182 hästkrafter, som skickas till bakhjulen via en direktdriven växellåda. Även om Toyota uppger att Mirai bara tar 9,1 sekunder att accelerera till 100 km/h känns den ännu mer livlig i stadstrafik tack vare elmotorns omedelbara kraftleverans. Även chassit på det bakhjulsdrivna fordonet erbjuder en överraskande grad av sportighet i kombination med kultiverade och lugna köregenskaper.

Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper

Bränsleförbrukning och MPGe i praktiken

EPA har inte släppt uppskattningar av bränsleekonomin för 2023 Mirai än, men Toyota säger att Mirai kan gå upp till 402 miles på en tank med vätgas. Detta matchar EPA:s beräknade räckvidd för 2022 XLE, som hävdar 76 mpg stadskörning och 71 mpg motorvägskörning. Bränsleförbrukningen för 2022 Limited sjunker till 67 MPGe vid stadskörning och 64 MPGe på motorväg.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper
Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Mirai har en elegant interiör som matchar dess dynamiska exteriör. Kopparfärgade detaljer accenterar vissa böjda element på instrumentbrädan och dörrpanelerna, medan de nästan helt digitala instrumenten och den stora infotainmentskärmen dominerar den övre delen av instrumentbrädan. Det är en futuristisk och rik design som ger en bil med ett utgångspris på 50 000 euro är lämpligt. Den dyrare begränsade trimningen erbjuder ännu fler bekvämligheter än standard XLE-trim, inklusive ett moonroof, uppvärmda och ventilerade fram- och baksäten, trezons klimatkontroll och mer.

Toyota Mirai 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Mirai levereras som standard med ett stort 12,3-tums infotainmentsystem med pekskärm. Funktioner som en Wi-Fi-hotspot, JBL-ljudsystem med 14 högtalare, SiriusXM-satellitradio och navigering i instrumentbrädan är standard, liksom Apple CarPlay och Android Auto.

säkerhet och förarassistans

Som de flesta Toyota-modeller kommer Mirai som standard med en rad förarassistanssystem. För mer information om Mirais krocktestresultat, besök webbplatserna National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard automatisk nödbromsning med fotgängardetektering
  • Lane Departure Warning med Lane Departure Warning som standard
  • Standard adaptiv farthållare

garanti och underhåll

Mirais standardgarantipaket är detsamma som alla andra Toyota-modeller, inklusive tre års kostnadsfritt planerat underhåll. Dessutom erbjuder Mirai ett extra köpincitament på tre år eller 15 000 euro gratis bränsle.

  • Begränsad 3-års eller 36 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är giltig i 5 år eller 60 000 miles
  • Kostnadsfritt planerat underhåll täcks i 3 år eller 36 000 miles.