Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

Det största erbjudandet från Volkswagen på den amerikanska marknaden finns trehjuliga medelstora SUV Atlas. Den lanserades 2018 och har uppdaterats för 2021 med ett uppdaterat utseende och utökad fyrhjulsdrift. Precis som med VW Atlas 2023, kommer ytterligare en trimnivå (denna gång SEL R-Line) att släppas, och bara fem modeller kvarstår.

Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

vad vi tycker

Första generationens Atlas ser väldigt high-end ut i Volkswagens formspråk med sitt breda ansikte och blockliknande exteriörproportioner. Och i vår jämförelse av tre mellanstora stadsjeepar imponerades vi av dess rymliga interiör och enkla in- och utstigning via bakdörrarna. Men där slutar berömmet för den största VW-modellen.

Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

Materialkvaliteten i interiören känns billig och att köra Atlas är inte kul. Accelerationen är trög, fjädringen hård och styrkänsla saknas. Den känns dyr jämfört med andra fordon i sin klass, och även en tidigare terrängversion var inte särskilt kapabel utanför asfalten. Volkswagen har fortfarande mycket arbete kvar att göra innan Atlas kommer från marken, men vi kunde se en hybrid- eller elbil vinna loppet om märket innan den gör det.

Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

prestanda och bränsleförbrukning

De två drivlinorna i Atlas 2022 är planerade att återvända till marknaden 2023. Den grundläggande 2,0-liters turboladdade inline-fyra-motorn levererar 235 hk och 258 lb-ft vridmoment. En naturligt aspirerad 3,6-liters V6 med 276 hk och 266 lb-ft vridmoment är uppgraderingen. 2023 Atlas levereras som standard med framhjulsdrift och fyrhjulsdrift som tillval och en åttastegad automatlåda.

Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

Om effektivitet är en prioritet, sa Atlas att den bästa bränsleekonomin var de fyra turboladdade fyrhjulsdrivna modellerna. EPA-uppskattningar för 2022-modellen är 21/25 mpg stad/motorväg med FWD och 20/24 med AWD, vilket inte är så mycket jämfört med 2022 Honda Pilot eller Kia Telluride . Dessa stadsjeepar uppnår nästan samma bränsleekonomi med sina större och kraftfullare V-6-motorer. V6 Atlas-modellerna får 18/24 mpg med FWD och 17/23 mpg med AWD.

Volkswagen ID6: Elatlasen?

ID4 är Volkswagens första elfordon på massmarknaden, men det är inte allt. Biltillverkaren har bekräftat att den planerar en treradig SUV baserad på dess EV-arkitektur som kan likna den ID6 som presenterades för den kinesiska marknaden. ID6:an är nästan en meter längre än ID4:an och har plats för sju personer, vilket är antalet platser i en Atlas.

Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper
Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

ID6 är utrustad med ett 12,0-tums infotainmentsystem med pekskärm och VW:s förarassistanssystem. Den erbjuds med två batterialternativ: en mindre 58kWh-enhet och ett 77kWh-batteri. En räckvidd på nästan 300 mil förväntas med det större batteriet. Det är inte långsökt att VW skulle utrusta ID6 med en SUV, som erbjuder något för amerikanska kunder.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Säkerhetsklassificeringar och egenskaper

2022-generationsmodellen fick betyget “bra” för krockbeteende i alla IIHS-kategorier. Det blev kompromisser för LED-strålkastarna utan kurvljus och automatiskt helljus samt för barnstolsförankringarna som var för låga.

Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

Automatisk nödbromsning samt varning för döda vinklar och tvärtrafik är aktiva säkerhetsteknologier som standard i basmodellen Atlas 2023 SE. SE-modellerna med teknik kommer också som standard med parkeringssensorer och adaptiv farthållare, medan SEL-modellen kommer med Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition och Adaptive High Beam. I den övre delen av modellutbudet har SEL Premium R-Line en semi-autonom parkeringsassistent och ett 360-graders kamerasystem som standard.

Volkswagen Atlas 2023: priser och egenskaper

lastutrymme och inredning

Den inre volymen är en av styrkorna med Atlas 2023, särskilt lastutrymmet. De fällbara sätena på tredje raden rymmer två vuxna, vilket inte är fallet för många mellanstora trerads-SUV:ar.

Benutrymme (första/andra/tredje raden) Lastutrymme (bakom tredje/andra/första raden)
Volkswagen Atlas 41,7/37,6/33,7 tum 20,6/55,5/96,8 kubikfot
kia tellurides 41,4/42,4/31,4 tum 21,0/46,0/87,0 kubikfot
vadställe Utforskare 43,0/39,0/32,2 tum 18,2/47,9/87,8 kubikfot

teknologi

Regnavkännande vindrutetorkare, nyckelfri ingång och uppvärmda framsäten med 10-vägs elförarstol är standard på Atlas SE-basmodellerna. Atlas på ingångsnivå har också ett infotainmentsystem med en 6,5-tums pekskärm, ett halvdussin högtalare och kompatibilitet med Android Auto och Apple CarPlay via App-Connect.

För 2023 erbjuder SE-modellen med teknologi en konfigurerbar 10,3-tums display i instrumentklustret som kan kopplas ihop med fjärrstart, klimatkontroll i tre zoner, trådlös laddning och en handsfree elbaklucka. VW uppgraderar infotainmentet med en 8,0-tums pekskärm och trådlös App Connect.

Atlas SEL har en uppvärmd ratt och ett åttavägs elektriskt justerbart passagerarsäte som standard. Toppspecifikationen SEL Premium R-Line erbjuder elektriska fällbara ytterbackspeglar, ventilerade framsäten, uppvärmda baksäten och ett Fender Premium-ljudsystem med 12 högtalare.