Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

Dodge Hornet 2023 är märkets första elektrifierade fordon med en tillgänglig plug-in hybrid drivlina. Dodge kallar den också “porten till musklernas brödraskap” eftersom det är den kraftfullaste och snabbaste kompakta crossovern i detta segment. Hornet har fått sitt namn från 1951 Hudson Hornet, en fullstor bil tillverkad av Hudson Motor Car Company i Detroit. Den påminner också om den olämpliga konceptbilen Dodge Hornet som dök upp första gången 2006.

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

Dodge Hornet 2023 är det minsta fordonet i den amerikanska biltillverkarens uppdaterade portfölj, som kommer att se Charger och Challenger fasas ut 2023 och en helelektrisk Dodge muskelbil debuterar i början av 2024.

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper
Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

“Den nya Dodge Hornet R/T är Dodges första elektrifierade prestandafordon”, säger Tim Kuniskis, VD för varumärket Dodge – Stellantis. “Dodge Hornet är redo att störa det vanliga segmentet för kompakta bruksbilar med ett utseende, känsla och prestanda som är omisskännligt Dodge.”

Scenen

Dodge Hornet 2023 är baserad på ett derivat av Fiats 199 SCCS-plattform, som först introducerades 2005 med Fiat Grande Punto. Den delar sin liten breda 4×4-bas med Jeep Commander och Alfa Romeo Tonale. Det senare är särskilt anmärkningsvärt eftersom Hornet delar de flesta delar av exteriören och interiören med Alfas kompakta SUV, vilket den italienska biltillverkaren inte är nöjd med, rapporterar vissa branschkällor. Vissa industriinsiders säger att den nya Hornet är en “compliance car” för att öka märkets genomsnittliga bränsleekonomi (CAFE) poäng, eftersom Dodge bara tillverkar törstiga muskelbilar och stadsjeepar.

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

Hur det än må vara, den senaste versionen av Hornet är en försmak av Dodges elektriska framtid, närmare bestämt den hybriddrivna Hornet R/T.

Dodge Hornet R/T: Head of the Beehive

Badass Dodge Hornet är plug-in hybrid R/T med en turboladdad 1,3-liters fyrcylindrig, en elmotor och ett 15,5 kWh litiumjonbatteri. Dodge talar om mer än 285 hk och upp till 383 lb-ft vridmoment. med en helelektrisk räckvidd på 30 miles. Den vanliga fyrhjulsdriften har en sexväxlad automatlåda. Intressant nog är Alfa Romeo Tonale tillgänglig med en liknande PHEV-drivlina, som erbjuder en helelektrisk räckvidd på 30 miles, om än med färre hästar än Hornet R/T.

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper
Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

Dessutom har Dodge Hornet R/T en PowerShot-funktion, som vi först hörde om när Charger Daytona SRT-konceptet tillkännagavs. Aktivering av PowerShot ger ytterligare 25 hästkrafter från den elektrifierade drivlinan i 15 sekunder, tillräckligt för att driva Hornet R/T från noll till 60 mph på 6,1 sekunder. Systemet har en 7,4 kW laddningsmodul och en högeffektsväxelriktare för att ladda batteriet på bara 2,5 timmar med en nivå 2-laddare.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

✓ Du kan också kontrollera:

Dodge Hornet GT

The Head of Hive får kanske mest uppmärksamhet, men basen Dodge Hornet GT har fortfarande ett slag. Den har en turboladdad 2,0-liters fyrcylindrig bensinmotor som ger 265 hk och 295 lb-ft. av vridmoment tack vare direkt bränsleinsprutning. Den har standard fyrhjulsdrift och en niostegad automatlåda. Motorn har även stopp-start-teknik, vilket minskar bränsleförbrukningen och utsläppen. Med sportlägesknappen på ratten accelererar Hornet GT från noll till 100 km/h på 6,5 sekunder.

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper
Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

Prestandaorienterade komponenter

Dodge Hornet 2023 är en kompakt familjecrossover med muskelbils-DNA. Ett bevis på detta är den långa listan av klassexklusiva högpresterande funktioner som frekvensselektiva Koni-dämpare, fyrkolvs Brembo främre bromsok och dynamisk vridmomentvektor – allt standard på Hornet GT och R/T. R/T har också broms-by-wire-ankare, smarta bromsar och 18-tums hjul (GT levereras som standard med 17-tums hjul). Blacktop-paketet innehåller svarta 18-tumshjul, svarta märken och svarta spegelkåpor, medan Track-paketet lägger till 20-tumsfälgar.

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper
Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

Uppdaterad teknik i kabinen

Nya Dodge Hornet kommer som standard med ett 12,3-tums digitalt instrumentkluster och 10,25-tums Uconnect5 infotainmentpekskärm med Android Auto, Apple CarPlay och Amazon Alexa trådlös anslutning. Hornet GT och R/T har ett 465-watts, 14-högtalare Harman-Kardon-ljudsystem, trådlös laddning, regnavkännande torkare och en baksätespåminnare. Instrumentbrädan och interiören har ett sportigt tilltal, men det är svårt att förneka att den har en nära likhet med den italienskinspirerade interiören i Alfa Romeo Tonale.

Dodge Hornet 2023: priser och egenskaper

När det kommer till säkerhet har Dodge Hornet 2023 ett imponerande utbud av avancerade förarhjälpmedel som dödvinkelavkänning, korstrafikvarning, filbytesvarning och automatisk nödbromsning. Tech Pack låser upp nivå 2 av autonomi med adaptiv farthållare, trafikskyltsigenkänning, Smart Speed ​​​​Assist, Traffic Jam Assist och Attention Assist för att nämna några.

Dodge Hornet 2023: Prissättning och tillgänglighet

Dodge tar för närvarande emot beställningar på Hornet GT. Prissättning och annan information har ännu inte meddelats, men Dodge utlovar ett grundpris på 30 000 € för Hornet GT, som tillverkaren säger kommer att finnas i återförsäljare från december 2022. Hornet R/T PHEV, å andra sidan, kommer att finnas tillgänglig under våren 2023 med en beräknad RRP på 36 000 euro.