Volvo V90 Cross Country 2022: priser och egenskaper

Volvo V90 Cross Country (2022) SUV:ar presenterades av den svenska tillverkaren i september 2015. Denna variant skiljer sig från standardvagnen med ökad markfrigång och en skyddande plastkaross.

Volvo V90 Cross Country 2022: priser och egenskaper

exteriör

Design är en av Volvos styrkor idag – skandinaverna har alltid haft ett rykte om sig att vara riktiga proffs. Hela 90-serien ser väldigt imponerande ut och är utan tvekan överlägsen sina tyska konkurrenter i detta avseende.

Fronten på nya Volvo V90 2022 Cross Country ser minimalistisk, intensiv och sofistikerad ut. Den har ett snyggt galler med massor av vertikala ribbor, en stor logotyp i mitten och en silverram.

Volvo V90 Cross Country 2022: priser och egenskaper

Den flankeras av strålkastare med tillverkarens traditionella LED-varselljus, de så kallade ”Thor’s Hammers”. Den nedre delen av stötfångaren är svart, förutom en silverskidplatta som sticker ut underifrån, och det finns dimljus på sidorna under.

Profilen på nya Volvo V90 Cross Country 2022 ser ut att anstå sin klass: brutalt dyr och premium. De stora lättmetallfälgarna med lågprofildäck är stilrent designade. Strålkastarna och baklyktorna är nästan helt synliga. Baktaket har en hajfensantenn och en liten spoiler på kanten.

Bakdelen av bilen ser lika imponerande ut som fronten, och kanske ännu mer intressant. Nyckelelementet är förstås de stora, komplexa, trasiga strålkastarna, som består av två delar – en som flankerar den bakre pelaren och en mindre på bakluckan.

Bilens sportiga temperament understryks av dess ”buntade” utseende, stora, böjda avgasrör och breda däck.

interiör

Interiören i nya Volvo V90 Cross Country fortsätter den skandinaviska stilen från den första i 90-serien, XC90 crossover. Interiören motsvarar den i S90 sedan och standardkombinationen. Komfort, minimalism och naturlighet är närvarande.

Volvo V90 Cross Country 2022: priser och egenskaper

Utöver de redan nämnda attributen kan även kombibilens interiör beskrivas som modern och tekniskt avancerad. När föraren tar plats har han tillgång till en stor läderklädd multifunktionsratt med tre ekrar och horisontella ekrar som påminner om små knappsatser.

Bakom ratten finns en stor elektronisk instrumentpanel med ett brett utbud av justeringsmöjligheter och många indikatorer.

På den övre högra sidan av mittkonsolen, mellan de två stora luftventilerna, finns ett stort, vertikalt infotainmentsystem med pekskärm som gjorde sin debut på Volvo XC90 II.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Bra prestanda, trevlig grafik och ett gränssnitt som påminner om en smartphone. Under finns flera knappar som gör det enklare och snabbare att styra några av systemets funktioner.

Sammantaget ger interiören i nya Volvo V90 Cross Country 2022 omedelbart känslan av en dyr bil: högkvalitativt läder, sömmar, trä- eller kolfiberinlägg och många små detaljer.

Interiören är rymlig och bekväm för föraren och framsätespassageraren. Bekväma säten som du kan resa säkert på även på långa resor, en rymlig soffa i ryggen – allt är på högsta nivå.

Egenskaper

Volvo V90 Cross Country har en femdörrars kaross och rymmer upp till fem personer. Fordonet har följande övergripande mått: längd – 4 939 mm, bredd – 1 879 mm, höjd – 1 543 mm, hjulbas – 2 941 mm. Tjänstevikten är 1 920 kg och bagageutrymmets volym sträcker sig från 851 till 1 526 liter.

Volvo V90 Cross Country 2022: priser och egenskaper

Denna modell är utrustad med oberoende fjädring på båda axlarna: dubbla triangelben fram och multiarmar bak med en sammansatt tvärbalk. Ventilerade skivbromsar på fram- och bakaxeln. Hjulen är 18 tum.

Volvo V90 Cross Country är tillgänglig med fyrcylindrig turboladdad Drive-E-serien (index T) och dieselmotorer (D):

  • T5 2.0L – 249 hk och 350 Nm
  • T6 2.0L – 320 hk och 400 Nm
  • D4 2.0L – 190 hk och 400 Nm
  • D5 2,0 l – 235 hk och 480 Nm

Alla motorer är ihopkopplade med en 8-växlad automatlåda och fyrhjulsdrift.

Pris

Volvo V90 Cross Country finns i två konfigurationer: Plus och Pro.

Hur höga är kostnaderna? Enligt den officiella återförsäljarwebbplatsen är priset på nya Volvo V90 Cross Country 2022 70 400 euro.

provköra

På vägarna runt den svenska skidorten Ore behövde jag aldrig använda off-road-läget i chassiinställningarna, ärvt från Volvo XC90 crossover: den överför mer vridmoment till bakhjulen, aktiverar backbackskontroll, ”tömmer” ratten och gasresponsen blir mjukare.

Men på istäckta cirkumpolära motorvägar och serpentiner beter sig kombibilen med högt tak exemplariskt i alla andra lägen: Eco, Comfort och Dynamic. Långa och korta gupp, som inte är ovanliga på svenska fjällvägar, den täta fjädringen sväljer utan antydan till misslyckande, och stabiliseringssystemet tillåter – förlåt mig svenska trafikpolisen – överdrivna halkar: ESP:n är inte helt avstängd, men du kan ha ditt eget Släppgrepp i sportläge.

Volvo V90 Cross Country är ett nöje att köra: den är en värdig efterträdare till den berömda kombibilen XC70, som var den obestridda ledaren i detta segment på den ryska marknaden. De första bilarna av den nya generationen kom till landet i slutet av februari och de kommer säkert att bli lika populära – inte minst på grund av priset.

Volvo Grupp A