Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Den efterlängtade Volvo EX90 2024 är äntligen här och erbjuder kunderna ett helelektriskt alternativ till XC90, som finns tillgänglig som mildhybrid och plug-in-hybrid.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Utformning

De flesta biltillverkare använder radikalt olika design för sina skräddarsydda elektriska SUV:ar för att dra nytta av de många fördelarna med dedikerade elfordonsplattformar. Volvo Cars har dock designat EX90 på samma sätt som XC90. Elmodellen är mer strömlinjeformad och teknisk, men likheterna med bensinmodellen är obestridliga. Som vi kommer att visa senare i detta avsnitt är det inte så illa.

EX90 sprider inte luften särskilt effektivt på grund av sin höga och kantiga kaross. Dess luftmotståndskoefficient är 0,29 cw, endast 0,01 cw bättre än för XC90. Mercedes-Benz EQE och EQS SUV:ar är mycket mer aerodynamiska, med cw-värden på 0,25 respektive 0,26.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Front

EX90 skiljer sig inte i grunden från XC90, men har många distinkta designelement. Strålkastarna är T-formade och smalare, och texten Tors hammare är mer synlig i varselljusen. EX90 har också en högupplöst bakgrundsbelysning på 1,3 megapixel.

Om strålkastarna på EX90

Hittills har vi sett lyxiga elbilar med strålkastare med coola animationer och projektionsfunktioner. Med tanke på EX90:s XC90-liknande design skulle man inte förvänta sig det, men den sätter nya standarder i det här avseendet. De horisontella segmenten på backningsstrålkastarna lyfts och lutas bakåt så att huvudstrålkastarna (halv- och helljus) syns på ett dramatiskt sätt. Denna funktion, som efterliknar öppnandet av ögonen, ger EX90 ett mänskligt och realistiskt utseende.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Sex element i den nya “Thor’s Hammer”-strålkastaren bildar strålkastarhuvudet, ytterligare tio element bildar handtaget. Dessa tio ljuskällor bildar varselljuset. De “presenterar” huvudljuset när det behövs. Enligt Kalsaria krävs det en hel del mekaniskt arbete för att få dessa strålkastare att fungera.

Välkomst- och avgångsanimationer blir en allt vanligare trend i strålkastare för lyxfordon. De nya Hammer-strålkastarna från Thor följer denna trend. En efter en tänds alla DCD-element och sedan följer huvudstrålkastarna snabbt efter. Man skulle till och med kunna säga att EX90 hälsar med en självsäker blinkning. Kunderna, säger Kalsaria, vill gärna visa honom att han kan blinka.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Strålkastarna har en skräddarsydd vertikal förlängning längst ned, som Robin Page, chef för Global Design and User Experience på Volvo Cars, säger symboliserar blixten från Tors hammare. Istället för en traditionell grill finns det en ren fascia, eftersom kylningskraven är mycket lägre än på en bensinmotor som XC90. Det finns inte heller några luftintag på sidorna. Motorhuven är låg och stötfångaren slät som en ren sköld.

Profil i sidled

Sidoprofilen på Volvo EX90 har rätt utseende för en modern SUV. Kunder som föredrar traditionell design kommer att uppskatta den självsäkra, muskulösa karaktären hos denna helelektriska Volvo, för att inte tala om de stora, praktiska fönstren som ger utmärkt sikt över omgivningen.

Dörrhandtagen är infällda och fälls ut elektroniskt när de manövreras. De 22 tum stora hjulen ger EX90 ett kraftfullt men elegant utseende på vägen, men de är inte större än de på XC90. De är dock mer aerodynamiska och har insatser som minskar luftturbulensen runt dem (och döljer skruvarna). Sammantaget är det en distinkt sidoprofil, men inte särskilt imponerande.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Omslagets baksida

Baksidan av EX90 ser väldigt bekant ut. Jämfört med XC90 finns det små förbättringar. Bakrutan är inte bara kortare utan också fyrkantigare, så att den är visuellt tydligt åtskild från resten av bakluckan. De vertikala kombinationsljusen är uppdelade i två delar. Den övre delen är ett segmenterat, tekniskt utseende, vertikalt placerat ljusband på sidorna av bakrutan. Den nedre delen är en C-formad lampa som omsluter ett konkavt område i mitten av bakluckan.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Den övre delen har en ovanlig utbuktning som rymmer Luminars LiDAR-sensor. Volvo Cars planerar att montera den som standard på EX90, så att varje bil som säljs kommer att vara hårdvarumässigt redo för helt autonom körning med Highway Pilot. Detta kanske inte är fallet från början, men mer om det senare.

✓ Du kan också kontrollera:

Färger

Volvo Cars erbjuder 2024 EX90 i sju färger:

  • Blå Denim
  • Sanddyn
  • Kristallvit
  • Svart onyx
  • Platina grå
  • Silver Gryning
  • Parogrå

Inomhus

Volvo EX90 har en futuristisk interiör i vardagsrumsstil med en platt instrumentpanel, en stor, fristående, vertikalt orienterad 15-tums pekskärm, ett elegant, kompakt instrumentkluster och en separat mittkonsol. Den mindre instrumentpanelen, ratten och instrumentgruppen, den smala och breda formen på luftriktarna på första raden och flera andra moderna designelement bidrar till att EX90 skiljer sig tydligt från XC90. Ändå känner man igen rötterna direkt, eftersom layouten är likartad.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Android Automotive OS styr instrumentklustret och infotainmentsystemet. Google Assistant, Google Maps och Google Play är integrerade. Android Automotive OS är en del av operativsystemsfamiljen VolvoCars.OS. Page säger att EX90:s instrumentkluster och infotainmentsystem erbjuder två och en halv gånger högre hastighet än den nuvarande bilen (XC90). Infotainmentsystemet har stöd för Apple CarPlay, Android Auto, 5G och OTA-uppdateringar (over-the-air).

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Volvo Cars har inlett ett samarbete med Epic Games för att använda Unreal Engine för att utveckla HMI i nästa generations fordon. Användningen av 3D-genereringsverktyget går bortom spel och inkluderar fordonselektronik. Unreal Engine får sin datorkraft från tredje generationens Snapdragon cockpit-plattformar. Som ett resultat kommer kunderna i Volvo EX90 att uppleva skarpare bilder, rikare färger och helt nya 3D-animationer.

Högkvalitativa och miljövänliga material

EX90 erbjuder skandinavisk enkelhet i en modern design med högkvalitativa, miljövänliga material. Volvo Cars använder FSC-certifierade träpaneler med varm belysning på passagerarsidans instrumentpanel och på andra ställen, sätesöverdrag tillverkade av Nordico-ull (en bioplast tillverkad av tall och återvunnet material, inklusive plast) eller certifierad Sativa, samt golvmattor och insatser tillverkade delvis av återvunnen polyamid.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

EX90 använder nästan 50 kg (110 lb) återvunnen plast och biobaserade material. Detta är den högsta andelen icke-fossila bränslebaserade material som Volvo erbjuder. Det finns sju “space”-alternativ, som är en kombination av dekor-, klädsel- och karossfärger. Interiörfärgerna inkluderar en mängd olika belysningsalternativ som ger en lugnande men ändå stimulerande känsla.

Lysdioder för solenergi

Volvo Cars fortsätter att förfina interiören för att säkerställa passagerarnas komfort och välbefinnande, och EX90 är utrustad med SunLike LED-strålkastare från Seoul Semiconductor, världens näst största LED-tillverkare. Alla icke-dekorativa lampor i EX90, oavsett om de sitter i taket eller på golvet, i dörrfickorna eller i bagageutrymmet, är som standard utrustade med SunLike LED-lampor. Totalt 72 av dessa LED-lampor är fördelade över hela interiören, vilket ger den ett nästan soligt sken, enligt Volvo Cars.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

SunLike LED-armaturer återger färger så nära naturligt solljus som möjligt. Konventionella LED-armaturer med ett färgåtergivningsindex (CRI) på 90 har ett färgomfång på 90 % av de 14 färgerna med ett högt CRI på 90. SunLike LED-armaturer har ett färgomfång på 95 % av de 90 färgerna. Föremål som de projicerar ljus på ser mycket naturliga ut tack vare den mycket låga ljusreflexionen och det höga färgindexet.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Långvarig exponering för konventionella LED-lampor kan orsaka ansträngda ögon och huvudvärk. Eftersom SunLike LED-lampor inte flimrar och dämpar blått ljus, irriterar de inte ögonen.

Tekniska data

Utan att gå in på alltför många detaljer förklarar Jim Rowan, VD och koncernchef för Volvo Cars, att Volvo EX90 är baserad på en helt ny plattform som maximerar energilagringskapaciteten och ökar stabiliteten. Tekniskt sett har Volvo Cars ingen koppling till XC90:s SPA-plattform. Rowan berättar att design och utveckling av nya växelriktare, nya motorer och ett nytt batterihanteringssystem för EX90 har gjorts in-house.

Volvo EX90 2024: Priser och funktioner

Mått

EX90 mäter 198,3 tum i längd, 77,3 tum i bredd, 68,7 tum i höjd och har en hjulbas på 117,5 tum (2.985 mm). Som jämförelse mäter Volvo XC90 Recharge 195,0 tum på längden, 79,1 tum på bredden och 69,9 tum på höjden med en hjulbas på 117,5 tum.

Vi nämner XC90:s design och mått för att peka på dess extrema likhet med EX90, vilket tyder på att den senares plattform är relaterad till den förstnämndas SPA-plattform och inte, som officiellt hävdas, helt ny, åtminstone tekniskt. Sju säten är standardutrustning i den elektriska SUV:en.

MätningMätning av Volvo EX90
Längd198,3 tum
Bredd77,3 tum
Höjd68,7 tum
Hjulbas2985 mm (117,5 tum)
Bagageutrymme (andra och tredje sätesraden uppfällda)365 liter (12,9 cu. ft.)
Bagageutrymme (tredje sätesraden nedfälld)1010 liter (35,7 cu.ft.)
Bagageutrymme (andra och tredje radens säten nedfällda)67,6 kubikfot
Frank37 liter (1,3 cu. ft.)

Mått på Volvo EX90 (Källa: Volvo Cars)

Kraft

Volvo Cars har utrustat EX90 med två synkronmotorer med permanentmagneter och dubbelkopplingsteknik för att förbättra effektiviteten och vridmomentfördelningen. EX90:s tvåmotoriga drivlina är framdriven, vilket innebär att drivkraften kommer från den främre motorn snarare än den bakre motorn. Detta väcker också frågan om Volvo Cars har utvecklat plattformen från grunden, vilket företaget hävdar och kallar den “helt ny”. Om du inte visste det så är SPA XC90 också en framhjulsdriven plattform.

Som standard startar EX90 med den främre motorn, men den kan använda båda motorerna när föraren trycker på gaspedalen för att få bättre fart på bilen. Därför kopplas normalt den bakre motorn in när extra kraft behövs. Den består av en torque vectoring/decoupling-enhet som gör att den kan stängas av och minskar energiförbrukningen när den inte behövs. En permanent fyrhjulsdriftinställning är tillgänglig för att hålla bakmotorn igång hela tiden.

Volvo Cars erbjuder EX90 i versionerna Twin Motor och Twin Motor Performance. Twin Motor-varianten ger 300 kW (402 hk) och ett vridmoment på 568 lb-ft, medan Twin Motor Performance-varianten ger 370 kW (496 hk) och ett vridmoment på 671 lb-ft. Den första varianten accelererar till 100 km/h på 5,7 sekunder, den andra på 4,7 sekunder. Topphastigheten är 112 km/h. Volvo Cars har utrustat EX90 med enpedalsstyrning.

Laddning av batteriet

Volvo EX90 är utrustad med ett 17-modulers 107 kWh batteripaket från CATL. Volvo Cars väntar på EPA:s uppskattningar. Twin Motor-varianten kommer att ha en räckvidd på 482 kilometer (300 miles), men EPA har ännu inte meddelat ett mål för modellserien Twin Motor Performance-varianten.

Det tar 11 timmar att ladda EX90:s AC-batteri fullt med en maximal effekt på 11 kW. 250 kW är den maximala DC-laddningseffekt som stöds, och med denna effekt tar det bara 30 minuter att ladda en SoC från 0 till 80 %.

Dubbelriktad laddning

Volvo EX90 är varumärkets första modell med dubbelriktad laddning. Kunderna kan använda den energi som lagras i EX90:s högspänningsbatteri för att driva sina hem, apparater och maskiner, ladda andra elfordon och mata in el i elnätet.

Aspekter/SpecifikationerVolvo EX90 dubbelmotorVolvo EX90 prestanda dubbelmotor
Layout för transmissionAllhjulsdriftv
Antal motorertvåTvå
Typ av motor3-fas synkronmotor med permanentmagnet3-fas permanentmagnet synkronmotor
Kombinerad effekt370 kW (402 hk)300 kW (495 hk)
Kombinerat vridmoment568 lb-ft.671 lb-ft.
Accelerationstid 0-60 mph5,7 sek.4,7 sekunder.
Maximal hastighet112 miles per timme.112 miles per timme.
Batterikapacitet (netto)107 kWh107 kWh
Max. AC laddningseffekt11 kW11 kW 11 kW
AC-laddningstid (0-100 % SoC)11 timmar11 timmar
Max. DC laddningseffekt250 kW250 kW
Laddningstid med konstant ström (0-80 % SoC)30 minuter30 minuter
EPA-uppskattning. Räckvidd (preliminär)482 kilometer (300 miles)Det är tillkännagivet

Volvo EX90 Tekniska data (Källa: Volvo Cars)

Säkerhet och förarassistans

Sensorer

Volvo EX90 överträffar alla andra Volvobilar när det gäller säkerhet. 30 sensorer, inklusive en LiDAR-sensor, åtta kameror, 16 ultraljudssensorer och fem radarsystem, ger en 360-gradersvy av omgivningen i realtid. Dessa sensorer ger inte bara en hög nivå av passiv säkerhet, utan möjliggör också autonom körning när Volvo Cars säkerhetstester har klarats och alla nödvändiga godkännanden har erhållits.

LiDAR-sensorn ser små föremål hundratals meter i förväg. Tekniken, som kommer att standardiseras vid ett senare tillfälle, kan upptäcka något så mörkt och litet som ett däck på en svart väg 120 meter i förväg. Den kan upptäcka fotgängare på upp till 250 meters avstånd. Allt detta är möjligt medan elbilen kör i hög hastighet.

LiDAR-sensorn är inte en marknadsföringsgimmick, utan kan göra skillnad i verkliga situationer. Enligt en studie från den svenska biltillverkaren kan den minska antalet allvarliga olyckor med 20 procent och förbättra den totala förmågan att undvika olyckor med 9 procent. Enligt Joachim de Verdier, chef för säker fordonsautomation, är EX90 den säkraste bil som Volvo någonsin har byggt.

Närvarosensor

EX90 är utrustad med världens första interiöra radarsystem för att säkerställa att ingen, särskilt inte barn eller husdjur, lämnas kvar i kupén eller bagageutrymmet. Sensorerna är integrerade i takkonsolen, takluckorna och bagageutrymmet!

Det interna radarsystemet aktiveras varje gång föraren låser bilen och kontrollerar om det finns några personer eller husdjur i bilen innan den låses. Om det upptäcker att någon har lämnats kvar förblir bilen olåst och en påminnelse visas på infotainmentsystemets pekskärm om att söka efter passagerare i kupén. Dessutom förblir luftkonditioneringen på för att skydda personer eller husdjur från värmeslag eller hypotermi.

System för förarmedvetenhet

Volvo EX90 kan inte bara bedöma sin omgivning utan även förarens tillstånd. Ett system för interiör övervakning i realtid som kan hjälpa elbilen att upptäcka när föraren inte är i ett optimalt körtillstånd och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder är standard.

Förarigenkänningssystemet består av två kameror och en kapacitiv ratt. Kamerorna mäter hur länge föraren tittar på vägen och upptäcker tecken på kognitiv distraktion. Den kapacitiva ratten känner av när föraren tar händerna från ratten. Om föraren inte reagerar stoppar systemet Volvo EX90 helt.

Pilotresa

Volvo EX90 har Ride Pilot, en ny funktion för obevakad autonom körning. Volvo Cars erbjuder till en början Ride Pilot endast i Kalifornien. Företaget planerar att sälja funktionen som ett valfritt abonnemang, vilket innebär att kunder i andra delstater och länder kommer att kunna aktivera funktionen senare när den blir tillgänglig. Volvo Cars kan komma att erbjuda ytterligare paket för att aktivera premiumfunktionerna i ADAS EX90, inklusive autonom körning.

Den autonoma körfunktionen i den nya elbilen gör att kunderna kan koppla av och njuta av en motorvägsresa utan att behöva ta händerna från ratten. De kan läsa, konversera, skriva eller arbeta och på så sätt utnyttja sin tid bättre. Mjukvaran för det autonoma körsystemet har utvecklats gemensamt av Zenseact, Volvo Cars och Luminar.

Pris och publiceringsdatum

Volvo Cars vill lansera den välutrustade EX90 till ett pris under 80 000 euro och starta leveranserna i början av 2024. Detta slår konkurrenter som BMW iX 2024 och Tesla Model X 2024 med hästlängder.

Volvogrupp-a.se säger

Volvo EX90 ser ut som en väldesignad familjebil från Europa. Den erbjuder en mängd nya avancerade säkerhets- och förarassistansfunktioner, hög prestanda, låg energiförbrukning, lång räckvidd och flera anslutningsmöjligheter – allt med utmärkt komfort och rymliga säten i tredje raden.

Foton och källa: Volvo Car Corporation.