Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

2023 års Toyota Venza är den senaste modellen med Nightshade Edition-paketet, som tillför mörka stilelement till Toyotas hybrid-SUV. Som vanligt gör Venza poäng med sin standardhybriddrivlina som härrör från Toyota RAV4 när det gäller förbrukning. Med andra ord är nya Venza en RAV4-hybrid insvept i en Lexus-liknande kaross och kommer med en mer premiumattraktion och mer önskvärda funktioner än en jämförbar RAV4, som det groovy elektrokroma glastaket.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Ändå har Venza 2023 sina nackdelar, framför allt det lilla lastutrymmet (tack vare hybridelektriska komponenter) och det sparsamma inre utrymmet. Men om du bara vill ha en anständig crossover med bra bränsleekonomi är 2023 års Venza värd att överväga.

Toyota Venza 2023: vad är nytt?

Toyota Venza 2023 är fortfarande en del av den andra generationen som dök upp igen 2021. Venza är nu tillgänglig med Nightshade Edition-paketet baserat på XLE-utförande på mellannivå. Standardutrustningen på Nightshade Edition inkluderar ett akrylgaller, rökta kromlister och mörklagda spegelkåpor, dörrhandtag, vipppaneler, takreling och hajfensantenn. Den får också LED-dimljus (nu standard på basen Venza LE), 19-tums blanksvarta lättmetallfälgar och svarta märken.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Toyotas Star Gaze panoramatak finns som tillval till Nightshade. Till skillnad från konventionella glastak har Star Gaze ett glas som växlar mellan transparent och frostat på begäran. Den har också en elektrokrom solskärm som fungerar som övergångslinser. Venza Nightshade Edition finns i finishen Ruby Flare Pearl, Celestial Black eller Wind Chill Pearl.

Effektiv hybriddrift och fyrhjulsdrift

Toyota Venza 2023 drivs fortfarande av en 2,5-liters, fyrcylindrig motor med dubbla överliggande kamaxlar och tre elmotorer som tillsammans utvecklar 219 hk. Två elmotorer är framme och en bak, vilket effektivt förser Venza med fyrhjulsdrift via Toyotas elektroniska on-demand AWD.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Drivlinan fungerar sömlöst och varierar vridmomentfördelningen beroende på väglag. Toyota uppger att Venza kan köras i framhjulsdrift (100:0 fram/bak vridmomentdelning) med konstant hastighet, medan systemet kan växla till 20:80 på halt terräng.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Du kanske tror att 219 hk inte räcker till en relativt stor och tung hybridcrossover, och du har rätt. Venza är inte det snabbaste av fordon, men det handlar inte heller om sportig körning. Om du har något emot din högra fot, har Venza inga problem med att slå nästan 40 mpg kombinerat.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Det skulle göra Venza överlägsen sina samtida som Honda Passport, men till skillnad från det V6-utrustade passet som kan bogsera 5 000 lbs, är Venza inte klassad för bogsering, så tänk på detta om du leker på bogsering eller planerar tung utrustning.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Toyota Venza 2023 trimnivåer

Förutom den nya Nightshade Edition finns Toyota Venza 2023 tillgänglig i tre andra trimnivåer: LE, XLE och Limited. Oavsett klädselnivå har ljudabsorberande isolering och karosstätningar applicerats i hela Venzas struktur för att minska oönskat inre ljud.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

När det gäller lastutrymme erbjuder varje Venza 2023 28,8 kubikmeter lastutrymme bakom den andra raden och totalt 55,1 kubikmeter med fällda baksäten. Dessutom är andra bekvämligheter som USB Type-A- och Type-C-laddningsportar och trådlös laddning standard i hela sortimentet.

LE

Basen av Toyota Venza LE är fortfarande välutrustad med LED-strålkastare, 18-tums hjul, elförarstol, klimatkontroll med dubbla zoner och ett åtta-tums infotainmentsystem med pekskärm med ett ljudsystem med sex högtalare, dubbla Bluetooth-anslutning och trådlöst Apple CarPlay och Android Auto.

XLE

Å andra sidan har Toyota uppgraderat Venza XLE med en ny 12,3-tums infotainmentskärm med molnbaserad navigering, destinationsassistans och OTA-uppdateringar (Over-the-air). Den har också nyckellöst insteg, parkeringssensorer fram och bak, uppvärmda framsäten och 19-tums lättmetallfälgar för att nämna några. Både Venza LE och Venza XLE levereras som standard med en sju tums multiinformationsskärm.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Begränsad

Top-of-the-range Venza Limited har en 12,3-tums infotainment-pekskärm och ett JBL premium-ljudsystem med nio högtalare (inklusive en bakre subwoofer) och en 12-kanals 1 200-watts förstärkare. The Limited har också ett 12,3-tums digitalt instrumentkluster med fyra visningslägen och en 10-tums heads-up-färgskärm.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Toyota Safety Sense 2.5

Toyota Venza 2023 levereras som standard med Toyota Safety Sense 2.5, en samling aktiva säkerhetssystem som döda vinkeln, varning för korsande trafik bak, parkeringshjälp fram och bak, automatiskt helljus, dynamisk radarfarthållare, varning före kollision, fotgängare upptäckt och en påminnelse till baksätena.

Toyotas garanti

Toyota Venza 2023 kommer med en 3-årig, 36 000 mils stötfångargaranti, en 5-årig, 60 000 mils drivlinagaranti och en 5-årig, obegränsad perforeringsgaranti. Dessutom har Venzas elektriska hybriddrivlina åtta år/100 000 mils garanti med 10 års/150 000 mils batterigaranti.

Toyota Venza 2023: priser och egenskaper

Toyota Venza 2023 Priser och tillgänglighet

Toyota Venza 2023 kommer att nå återförsäljare mot slutet av sommaren eller början av hösten 2022. Prissättningen har ännu inte meddelats, men vi förväntar oss att baspriserna börjar på 35 000 € för Venza LE och runt 42 000 € för Venza Limited.

Volvo Grupp A