Toyota Prius 2023: priser och egenskaper

Halvkombin Toyota Prius går in i den femte generationen 2023. Det är en smart referens till elbilen Nissan , som är planerad att komma ut på marknaden 2023. Prius har förvandlats från en av de fulaste bilarna på marknaden till en vacker fjäril. Den nya bil har upp till 196 hk, mer än någon Prius tidigare. Toyota uppskattar att den framhjulsdrivna modellen på 194 hk kommer att uppnå en kombinerad bränsleekonomi på upp till 57 mpg – också den bästa någonsin för en Prius. En helt nydesignad interiör erbjuder en mer traditionell förarlayout, större skärmar och ett utökat utbud av funktioner som uppvärmda baksäten.

Toyota Prius 2023: priser och egenskaper

Nya Prius har en låg taklinje, bred kaross och låg sittposition, vilket fullbordar övergången till ett fordon som är mycket bekvämt att köra. Toyota, grundaren av hybridrörelsen, ser sig nu med en hel rad fordon som denna Hyundai Elantra hybrid, dem Toyota Corolla hybrid- och multihybrid-SUV:ar står inför.

Vad är nytt för 2023?

Toyota Prius 2023 är en ny, femte generation som har reviderats grundligt och uppdaterats inifrån och ut. Varje Prius åker nu på nästa utveckling av Toyota TNGA-C-plattformen, vilket gör Prius till en elegantare men styvare, miljövänlig kompakt med bredare spår och lägre körställning. Det finns även en ny hybriddrift med 194 hk och fyrhjulsdrift som tillval. Den extra kraften gör inte bara Prius snabbare än många av sina hybridkonkurrenter, utan också mer bränslesnål. De fyrhjulsdrivna modellerna har 196 hk tack vare den extra högpresterande magneten i den bakre motorn. En 220hk plug-in hybridmodell, Prius Prime, finns också tillgänglig men kommer att testas separat.

Toyota Prius 2023: priser och egenskaper

Toyota Prius är känd för sin låga bränsleförbrukning och håller vad den lovar. Lika stor som hans motvilja mot att tanka stopp är hans utbud av säkerhets- och tillvalsutrustning. Grundmodellerna har 17-tumshjul, dödavinkelvarnare med korstrafikvarning och ett instegspris som inte är för högt.

motor, transmission och prestanda

En drivlina dominerar Toyota Prius-serien. Detta är ett 194 hk hybridsystem med en 2,0-liters rak fyrcylindrig hybridbensinmotor från hybridcrossovern Corolla Cross, kopplad till en steglöst variabel automatlåda. Framhjulsdrift är standard. För den fyrhjulsdrivna Prius använder Toyota en kraftfull permanentmagnetelektrisk motor på bakaxeln, vilket ökar den totala kraftöverföringen med 60 procent till 196 hk.

Toyota Prius 2023: priser och egenskaper
Toyota Prius 2023: priser och egenskaper

100 km/h-sprinten, som tog Prius 10,5 sekunder förra året, är nu bara 7,1 sekunder, enligt vårt test av en framhjulsdriven Limited-modell. Detta gör den snabbare än Camry Hybrid och Elantra Hybrid. Tack vare större bromsar fram och bak stannar nya Prius också snabbare än sin föregångare från en hastighet på 70 mph, på bara 171 fot jämfört med 194 fot i ett tidigare test.

✓ Du kan också kontrollera:

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Trots den större motorn och den effektivare drivlinan kommer Toyota Prius att ha bättre bränsleekonomi 2023. EPA uppskattar att den framhjulsdrivna Prius kommer att uppnå 57 mpg stadskörning och 56 mpg på motorvägen. Det är en förbättring med 4 respektive 6 mph jämfört med den tidigare modellen. Den fyrhjulsdrivna Prius är något mer ekonomisk, med uppskattningsvis 53 mpg city och 54 mpg på motorvägen. Vi kommer att uppdatera den här sidan så snart vi har data för Prius från vårt 75 km/h motorvägsförbrukningstest.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Toyota Prius 2023: priser och egenskaper
Toyota Prius 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Den nya femte generationens Prius har inte bara en ny form, utan också en mer konservativ interiör med en mer traditionell bilcockpit. För första gången har Prius ett instrumentkluster direkt bakom ratten. Inuti slår den nya designen igenom med en 2,0-tums lägre taklinje, och för att uppnå en lägre tyngdpunkt sitter även passagerarna lägre än tidigare. Basversionen kommer med en ratt i konstläder, en uppgradering till XLE eller högre ger uppvärmda framsäten, fler mugghållare för baksätena och uppvärmda baksäten.

Toyota Prius 2023: priser och egenskaper
Toyota Prius 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Både bas- och toppmodellen har större skärmar än den tidigare modellen. En ny 8,0-tums infotainmentskärm är standard på LE och XLE. För Limited (eller tillval för XLE) lade Toyota till en enorm 12,3-tums pekskärm. Detta system har röststyrning “Hey Toyota” och uppdaterar sin infotainment via molnet tack vare uppdateringar via luften. Den stora skärmen levereras som standard med Apple CarPlay, Android Auto och Wi-Fi.

Toyota Prius 2023: priser och egenskaper
Toyota Prius 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

Prius levereras som standard med förarassistanssystem som endast finns som tillvalsutrustning eller på högre utrustningsnivåer hos många konkurrenter. För mer information om krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard automatisk nödbromsning med fotgängardetektering
  • Automatiskt helljus som standard
  • Lane Departure Warning och Lane Departure Warning som standard

garanti och underhåll

Toyota kan hålla jämna steg med sina konkurrenters erbjudanden, men erbjuder underhållstäckning över genomsnittet. Garantin för hybridkomponenter motsvarar även industristandarden.

  • Begränsad tre års eller 36 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är på fem år eller 60 000 miles
  • Hybridkomponenter täcks i åtta år eller 100 000 miles
  • Kostnadsfritt underhåll är giltigt i två år eller 25 000 miles