Toyota Land Cruiser 2024: Priser och funktioner

Fans av Toyota Land Cruiser kan andas ut. Med Toyota Land Cruiser 2024 återvänder det legendariska offroader-märket från 1950-talet.

Istället blir det Land Cruiser Prado, en något mindre version av den stora Land Cruiser. De flesta av de funktioner som har gjort Big Daddy till en legend i offroad-sammanhang kommer dock att finnas kvar.

“Detta ikoniska fordon hör hemma i vårt sortiment”, säger Dave Christ, Toyota Group Vice President och General Manager. “För 2024 återvänder Land Cruiser till sitt ursprung med en design inspirerad av dess arv, i kombination med den legendariska prestanda och hållbarhet som Land Cruiser är känd för, och den kommer att ta ännu fler kunder på äventyr runt om i världen, precis som den har gjort i generationer.”

Toyota Land Cruiser 2024: Priser och funktioner

Etappen

Ja, 2024 Toyota Land Cruiser är en Prado i andra delar av världen, men det gör den inte mindre speciell. Den är baserad på en liknande TNGA-F ramarkitektur som Lexus LX, Lexus GX, Toyota Tacoma och J300 Land Cruiser, vilket ger en styvare och starkare plattform än den nuvarande J200 Land Cruiser. Dessutom har Toyota sett till att göra 2024 Land Cruiser fysiskt mindre än 200 Series LC, som Toyota säger är officiellt 1,2 tum kortare och cirka 4,4 tum smalare.

Toyota Land Cruiser 2024: Priser och funktioner

Toyota Land Cruiser 2024: Vad är nytt?

Land Cruiser har förlorat sin evolutionärt böjda kaross och har ersatts av en boxig stil som påminner om de gamla J40 och J70 LC. I våra ögon har Land Cruiser bekanta stylingkännetecken som Lexus GX 2024. Det finns också två frontdesigner tillgängliga beroende på trimnivå, vilket innebär att kul är tillbaka i Toyota-lägret. Basversionen av 1958 Land Cruiser har runda LED-strålkastare och ett TOYOTA signaturgaller, medan andra varianter som J60 och J80 LC får fyrkantiga strålkastare.

Toyota Land Cruiser 2024: Priser och funktioner

Under den tidigare inspirerade stylingen finns en dubbel-wishbone framaxel med dubbla rörstötdämpare och en multilänk bakaxel med spiralfjädrar, vilket gör de styva styraxlarna hos sina föregångare överflödiga. Elektrisk servostyrning och 17-tums skivbromsar fram och bak är standard på alla modeller, och alla Land Cruisers kan bogsera upp till 6 000 pund när de är korrekt utrustade.

Hybriddrivlina i-Force Max

Vi inkluderade 2015 Land Cruiser i vår lista över bästa begagnade stora SUV på grund av dess osvikliga tillförlitlighet och kraftfulla (men törstiga) V8-motor. Men eftersom Toyota Land Cruiser J300 debuterade med en V6 hybridmotor, förväntade vi oss att den nya LC skulle ha en liknande motor eller twin-turbo V6 som Lexus GX.

Istället får den den fyrcylindriga i-FORCE MAX-hybriden från Tacoma. Den består av en kraftfull 2,4-liters turboladdad fyrcylinder, ett 1,87 kilowattimmars nickel-metallhydridbatteri och en liten elmotor som ger 326 hk och 465 Newtonmeter i vridmoment.

Toyota Land Cruiser 2024: Priser och funktioner

Kraften överförs till alla fyra hjulen via permanent fyrhjulsdrift med låsbar mitt- och bakdifferential som standard och en tvåväxlad fördelningslåda med hög och låg utväxling. Drivlinan kan fördela vridmomentet 50:50 mellan fram- och bakhjulen när det blir tufft, och en automatisk spärrdifferential med stabilitetskontroll förhindrar att solen går ner.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

✓ Du kan också kontrollera:

Stellar Off-Road referenser

Toyota Land Cruiser 2024 ser inte helt malplacerad ut i vildmarken med sin kantiga exteriör. De skarpa kanterna ger en bankningsvinkel på 31 grader, en bankningsvinkel på 25 grader och en maximal bankningsvinkel på 22 grader, medan markfrigången är upp till 8,7 tum.

Toyota Land Cruiser 2024: Priser och funktioner

Den har också ett reviderat Multi-Terrain Select-system som nu fungerar i både 4WD High- och 4WD Low-lägen och aktiverar Crawl Control-funktionen, som fungerar som en farthållare i terräng. Dessutom har nya Land Cruiser Hill Descent Assist för branta lutningar. Andra varianter får en urkopplingsbar främre stabilisator för bättre hjulkontroll.

Omfattande teknisk utrustning

Låt dig inte luras av retrostilen. Toyota Land Cruiser 2024 är utrustad med alla tekniska finesser. Den grundläggande LC 1958-versionen av den femsitsiga hytten har en åtta-tums pekskärm, trådlös smartphone-anslutning och Over-the-Air (OTA) uppdateringar. Dessutom har basversionen av Land Cruiser 18-tums legeringshjul, en uppvärmd ratt och LED-dimljus.

Toyota Land Cruiser 2024: Priser och funktioner

I mellanutförandet har Land Cruiser uppvärmda och ventilerade SofTex-säten, en 12,3-tums infotainment-pekskärm och ett ljudsystem med 10 högtalare. Limited Land Cruiser First Edition har bland annat läderklädsel, trådlös laddning och två USB-C-laddningsportar fram och bak. Andra tillbehör är stänkskydd, takräcken, takräcke och de vackra runda LED-strålkastarna.

Toyota Land Cruiser 2024 Säkerhetsutrustning

Alla Land Cruisers har Toyota Safety Sense 3.0, ett avancerat förarstödspaket som innehåller funktioner som kollisionsundvikande system, filhållningsassistent, dynamisk farthållare med radar, filbytesvarnare, trafikskyltsassistent, proaktiv körhjälp och automatiskt helljus.

Toyota Land Cruiser Fabriksgaranti

Alla 2024 Land Cruisers lämnar Toyotas fabriker i Tahara och Hino i Japan med en stötfångargaranti på tre år och 36 mil, en drivlinegaranti på fem år och 60.000 mil samt en korrosionsgaranti på fem år utan kilometerbegränsning.

Land Cruiser levereras dessutom med en hybridgaranti på åtta år/100.000 mil och en batterigaranti på tio år/150.000 mil. ToyotaCare är också standard på alla nya Toyota Land Cruiser. Det inkluderar två års eller upp till 25.000 mil schemalagt fabriksunderhåll och två års vägassistans utan kilometerbegränsning.

Toyota Land Cruiser 2024 Initial MSRP

Toyota meddelar att basmodellen av Land Cruiser 2024 1958 kommer att börja på 50.000 euro, ett pris som tidigare endast gällde LC200. Exakt prisinformation är ännu inte tillkännagiven.

Foton och källa: Toyota Deutschland GmbH.