Toyota GR86 2023: priser och egenskaper

Om vi ​​gav ett pris för den mest förbättrade sportbilen skulle det här vara det Toyota GR86 2023 troligen den stora vinnaren. Den andra generationen av denna mycket underhållande bakhjulsdrivna coupé kom 2022 och eliminerade vårt största problem med den första modellen: en svag motor. Andra gången kommer kraften från en fyrcylindrig motor på 228 hk med riklig effekt i mellanklassen, och medan en sexväxlad manuell är standard (och det är det enda alternativet), så finns det också en sexväxlad automat. Du kommer inte att höra oss råda dig att välja dessa. GR86 är liten och prisvärd, ungefär som en Mazda MX-5 Miata, bara med ett litet baksäte i stil med Porsche 911 , som du kan ta små barn på. Dess halvkombikaross erbjuder också gott om lastutrymme, vilket Miata inte har.

Toyota GR86 2023: priser och egenskaper

Den mekaniska tvillingen till GR86, den Subaru BRZ , erbjuder en nästan identisk körupplevelse, så att välja mellan de två beror i slutändan på vilket märke du föredrar. Som en 2+2 coupé byggd främst för spel, lider GR86 av vägbuller, särskilt på Autobahn, och musiken som boxermotorn producerar är inte nödvändigtvis värd att köpa biljetter för att lyssna på live. Men tack vare sin goda kurvtagning, bra balans, exakta styrning och varvtalsmotor är GR86 rolig överallt. Den har allt en sportbil på instegsnivå ska ha.

Vad är nytt för 2023?

Toyota har inte ändrat sin mest populära prisvärda sportbil för 2023. Istället finns det nu en GR86 Special Edition. Special Edition kombinerar premiumfunktionerna hos GR86 med exklusiv Solar Shift Orange-lack, en dold katalysator med svarta kromspetsar och 18″ mattsvarta hjul. GR86 Special Edition är begränsad till bara 860 stycken. Hur kom de fram till den siffran?

Toyota GR86 2023: priser och egenskaper

Det lilla tillägget jämfört med baspriset för Toyota GR86 2023 Premium är värt det. Standardutrustningen i Premium inkluderar uppvärmda säten, snygga 18-tumshjul med sommardäck, adaptiva LED-strålkastare och ett bättre ljudsystem med åtta högtalare. Återigen är den sexväxlade manuella växellådan ett självklart val.

motor, transmission och prestanda

Liksom den första generationens modell, drivs 2023 GR86 av en naturligt aspirerad fyrcylindrig motor Subaru inpassad. Accelerationen var ganska snabb i föregående generation vid 6,2 sekunder till 60 mph, men den senaste GR86 vi testade klarade en 5,4 sekunder till 60 mph tid och kvartsmilen på 14,0 sekunder. Denna förbättring är tack vare en kraftfullare 2,4-litersmotor som ger 228 hk. GR86 levereras fortfarande med en sexväxlad manuell växellåda som standard, med en sexväxlad automatisk växellåda tillgänglig som tillval.

Toyota GR86 2023: priser och egenskaper

Den sexväxlade automatlådan var 0,7 sekunder långsammare i 60 km/h än den manuella. Under vår första provkörning fann vi att den kraftfullare motorn kändes och lät livligare, medan bilens knivskarpa hantering levererade spänning på både vägen och Monticello Motor Club-banan. Trots de utmärkta köregenskaperna är chassit förlåtande nog för att fungera som en vardagsbil.

✓ Du kan också kontrollera:

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

EPA uppskattar att Toyota GR86 uppnår 21 mpg stadskörning och 31 mpg motorvägskörning med den 6-växlade automatiska växellådan. De sexväxlade manuella GR86:orna har något lägre EPA-värden på 20 mpg city och 27 mpg på motorvägen. Så fort vi får en chans att testa den nya modellen i vårt 200 mil långa motorvägstest kommer vi att uppdatera den här artikeln med resultaten.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Toyota GR86 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

GR86 2023 behåller sin föregångares relativa storlek och form. GR86 och Subaru BRZ är unika på marknaden för prisvärda sportbilar eftersom de är de enda som erbjuder fyra säten. Inte för att baksätena är särskilt bekväma eller rymliga, men de är en fin touch. Interiören i Subaru- och Toyota-modellerna ser ut att likna varandra, med undantag för några ändringar på instrumentpanelen runt infotainmentdisplayen.

Toyota GR86 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

En 8,0-tums infotainmentpekskärm kommer att vara standard från 2023, och ersätter den mindre 7,0-tumsskärmen från den senaste generationen. GR86 har också en 7,0-tumsskärm som kan konfigureras om med lägena Normal, Sport och Track. Apple CarPlay och Android bil kommer som standard, och alla modeller har SiriusXM satellitradio med en gratis provperiod på tre månader. Basmodellen kommer med ett ljudsystem med sex högtalare, medan premiummodellen har åtta högtalare.

Toyota GR86 2023: priser och egenskaper
Toyota GR86 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

Den tidigare 86-modellen erbjöd få förarassistansfunktioner. Toyota erbjuder en rad säkerhetstekniker för 2023-modellen, men bara när GR86 är utrustad med en automatisk växellåda som tillval.

För mer information om GR86:s krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Bland de viktigaste säkerhetsfunktionerna

  • Automatisk nödbromsning tillgänglig
  • Lane Departure Warning tillgänglig
  • Tillgänglig adaptiv farthållare

garanti och underhåll

GR86:s standardgarantipaket inkluderar en stötfångare-till-stötfångare-garanti på tre år eller 36 000 miles och en drivlinagaranti på fem år eller 60 000 miles. Toyotas tvååriga gratis underhållsgaranti är en fin touch som BRZ och Mazda MX-5 Miata kan inte erbjuda. Alla köpare får också ett gratis medlemskap i National Auto Sport Association och gratis inträde till ett av den organisationens High Performance Driving-evenemang.

  • Begränsad tre års eller 36 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är på fem år eller 60 000 miles
  • Kostnadsfritt underhåll är giltigt i två år eller 25 000 miles
Volvo Grupp A