Toyota GR Supra 2024: Interiör, motor och modifieringar

Toyota GR Supra 2024 är fortfarande en del av den efterlängtade femte generationens modellutbud för 2019. Den väckte ursprungligen ilska hos ivriga Supra-fans av två skäl: den hade mindre kraft än sin BMW Z4-plattformskamrat och den levererades inte med manuell växellåda. Toyota tog itu med detta problem 2021, när den turboladdade 3,0-liters inline-sexan blev kraftfullare och Supra utrustades med en manuell växellåda för 2023 års modell.

Toyota GR Supra 2024: Vad är nytt?

Alla förändringar från tidigare modellår har överförts till Toyota GR Supra 2024. Den är fortfarande tillgänglig med automatisk eller manuell växellåda för 3,0-litersvarianten, medan 2,0-liters turbomotorn endast är tillgänglig med en åttastegad automatisk växellåda.

GR Supra 45th Anniversary Edition är ny för 2024 och börjar med 3.0 Premium-modellen. Supra 45th Anniversary Edition är begränsad till 900 exemplar och har en retrokänsla med Mikan Blast Orange-lack, en handjusterbar bakspoiler, 19-tums mattsvarta hjul, svarta bromsok och specialanpassade sidodekaler.


Växellåda och drivlina

Basversionen av Toyota GR Supra har en 2,0-liters fyrcylindrig radmotor med turboladdning, direkt bensininsprutning och steglös kamaxelstyrning i insugs- och avgaskamaxlarna. Den ger 255 hk och 295 Nm. Vridmomentet överförs till bakhjulen via en åttaväxlad automatisk växellåda. Eftersom 2,0-litersmotorn väger cirka 200 kilo mindre är den en idealisk vardaglig sportbil för racing.

GR Supra 3.0 med 382 hk och 365 Nm vridmoment är dock ett bättre val, särskilt när den är utrustad med den sexväxlade manuella växellådan som finns som tillval och är ett extra plus. Växelspaken har utvecklats av Toyota exklusivt för GR Supras 3,0-litersmotor och har Intelligent Rev Matching, som får nykomlingar att känna sig som en professionell racer varje gång de växlar ner, och ett förbättrat stabilitets- och rullstabiliseringssystem som gör hanteringen enklare.

För dem som inte är så sugna på Grand Touring-känslan är GR Supra 3.0 utrustad med en åttastegad automatlåda.


Hur snabb är Toyota GR Supra 2024?

Toyota hävdar att GR Supra 2.0 accelererar från noll till 100 km/h på cirka fem sekunder och når en topphastighet på 140 km/h. Även om den manuella växellådan i Supra 3.0 får mycket beröm, är den automatiska växellådan snabbare: den accelererar från noll till 100 km/h på 3,9 sekunder. Den manuella växellådan tar däremot 4,2 sekunder.

Även om det är ologiskt att prata om bränsleekonomi i en Toyota-sportbil, är Supra överraskande bränsleeffektiv. 2024 Toyota GR Supra 2.0 med automatisk växellåda har en EPA-uppskattad bränsleekonomi på 25 mpg i staden, 31 på motorvägen och 27 kombinerat. GR Supra 3.0 med automatisk växellåda kommer nära med 23/31 i staden/på motorvägen och 26 i blandat läge. Modeller med manuell växellåda uppnår 19/27 (stad/väg) och 21 (kombinerat).


Adaptiv justerbar fjädring

Alla femte generationens Toyota Supra har en MacPherson dubbel-wishbone framfjädring och en multilänk bakfjädring. 3,0-litersvarianten har adaptiva justerbara dämpare som använder sensorer för att läsa av vägen och upptäcka förändringar i körstil. Alla Supra-varianter har justerbara körlägen (Normal, Sport och Individual) som modifierar styrning, gasrespons och väghållning.


Toyota GR Supra 2024, 45-årsjubileumsutgåva

Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition är tillgänglig exklusivt för modellåret 2024 och har en 3,0-liters turboladdad motor med automatisk eller manuell växellåda. Inspirerad av den legendariska fjärde generationens Supra som spelade huvudrollen i den ursprungliga actionfilmen Fast and Furious. Den fjärde generationens Supra, som kom på bio 2001, har en projektionsskärm, JBL-ljudsystem med 12 högtalare, 8,8-tums infotainmentsystem med pekskärm, läderklädsel, lutnings- och teleskopratt, uppvärmda säten, Gazoo racing-stöttor och läderklädsel i koskinn i retrostil.


Utrustning och priser

Toyota Supra 2024 finns tillgänglig i utrustningsnivåerna 2.0, 3.0 och 3.0 Premium. Standardutrustning och rekommenderat pris för varje modell sammanfattas nedan.

GR Supra 2.0 automatisk växellåda

Basversionen av Toyota Supra 2.0 med automat startar på 46 635 euro. Den har ett automatiskt motorstopp-startsystem, 18-tums gjutna aluminiumfälgar, dubbla avgasrör bak, en 8,8-tums digital instrumentpanel, ett 8,8-tums infotainmentsystem, LED-strålkastare, automatisk klimatanläggning med dubbla zoner, läder med Alcantara och Alcantara-trim samt ett ljudsystem med fyra högtalare.

GR Supra 3.0.

Priserna för Toyota GR Supra 3.0 2024 börjar på 55 595 euro för både manuella och automatiska varianter. Standardutrustningen inkluderar en aktiv bakre sportdifferential, smidda 19-tumsfälgar, adaptiv justerbar fjädring, uppvärmda säten, Brambo-bromsar med fyra kolvar fram och ett ljudsystem med 10 högtalare.

GR Supra 3.0 Premium.

Baspriset för Toyota GR Supra 3.0 Premium 2024 är 58 745 euro för manuell och automatisk växellåda. Det lägger till bruna eller svarta lädersäten, en fullfärgsprojektionsdisplay, ett JBL-ljudsystem med 12 högtalare, trådlös smartphone-laddning, trådlöst Apple CarPlay och en 8,8-tums infotainmentdisplay med pekskärm.

GR Supra, 45-årsjubileumsutgåva.

Den begränsade 45th Anniversary Edition har ett grundpris på 65 470 euro. Den finns tillgänglig i två färger: Mikan Blast och Absolute Zero. Den har anpassade trimdetaljer som en glansig svart bakspoiler, orange GR fjäderben, svarta GR bromsok, svarta lädersäten och speciella Supra sidodekaler.


Säkerhetsfunktioner i Toyota Supra

Toyota Supra 2024 har avancerade förarassistanssystem och säkerhetsteknik på högsta nivå. Alla varianter har Pre-Collision med Pedestrian Detection, Lane Departure Warning, Stability Control, Automatic High Beam, Däcktrycksövervakning, Hill Start Assist och en backkamera.

Förarstödspaketet erbjuder ytterligare säkerhetssystem som Dynamic Radar Cruise Control (modeller med automatisk växellåda), Blind Spot Alert, Cross Traffic Alert och parkeringssensorer. Alla modeller har avancerade Supra Connect-tjänster för tillgång till nödsamtal, trafikinformation i realtid, fjärrtjänster med mera.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar