Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Toyota gör alla de rätta stegen med sin revitaliserade GR Supra 2023. Efter att Toyota dämpat vår hjärtesorg genom att låta den 3,0-liters turboladdade raka sexan för 2021-modellen ha samma kraft som BMW Z4:s slagsexa, har Toyota äntligen gett efter och bevisat att den kan ta biltillverkaren vidare med återupplivandet av hans sportiga härstamning är seriös.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Toyota GR Supra 2023 3.0 får äntligen den manuella växellådan den förtjänar, och det är inte bara en rip-off av den manuella växellådan som finns på GR Yaris och GR Corolla.

Scenen

Du vet säkert att Toyota GR Supra och BMW Z4 är tvillingar. Det är lätt att skilja dem åt – Z4 är en roadster – men de delar samma ben och mekanik. Men eftersom BMW aldrig hade för avsikt att erbjuda Z4 med manuell växellåda, var Toyota tvungen att designa en manuell växellåda från grunden för att allt skulle fungera för Supra. Enligt Toyota var Supra 2023:s manuella växellåda ”specifikt designad och inställd för användning med coupéns raka sex-motor”, och det är inget skämt.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Toyota Supra 2023: vad är nytt?

Toyotas ingenjörer tog en befintlig växellåda, drivaxel och växelsats från en BMW Z4 sDrive 2.0i (ja, den fyrcylindriga Z4) manuell växellåda från ZF och tog bort allt överflödigt för att spara vikt. Nästa steg var en skräddarsydd koppling med stor diameter med en förstärkt Belleville-bricka för att bättre klara GR Supra 3.0:s turboladdade sexcylindriga motor med högt vridmoment. Toyotas ingenjörer installerade också en kortare slutväxel på 3,46 (3,15 på Supra A/T) för att förbättra accelerationen i växeln.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper
Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Den sexväxlade växellådan har en modern touch med Toyotas intelligenta manuella växellåda (iMT), mjukvara som tillverkaren hävdar ”sätter den sportiga prestandan först” genom att erbjuda en fin varvjusteringsfunktion så att du känner dig som en rutinerad racerförare. Men om du inte vill ägna dig åt sådana dumheter, kan iMT-programmering stängas av i sportläget, vilket ger dig fria tyglar att justera dina upp- och nedväxlingar.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Toyota ägnade också stor uppmärksamhet åt den manuella växelns position, orientering och ergonomi. Hävstång minimerar ansträngningen vid växling eller backning, och växelspaken på 200 g lovar att varje växling är så skarp och engagerande som möjligt. Vi är inte säkra på att Toyota kan matcha Hondas fina manuella växellåda i S200 Roadster, men Supra 2023 kan vara Toyotas bästa manuella växellåda hittills, och det säger vi naturligtvis med respekt för GR Yaris och GR Corolla.

✓ Du kan också kontrollera:

Bättre dragkraft och stabilitet

Att eftermontera en manuell växellåda för en rent automatisk motor kräver ingrepp i chassi, bromsar och traction control. Alla trimnivåer på Toyota GR Supra 2023 3.0 har omkonfigurerade stötdämpare, ominställd elektrisk servostyrning och en aktiv bakre sportdifferential för att hålla solsidan. Toyota har också reviderat traction control för att göra nya GR Supra roligare att köra.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper
Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Nytt för 2023 är ett uppdaterat Anti-Roll Program (ARP) för både manuella och automatiska GR Supra, ett system som förhindrar abrupt överstyrning när gaspedalen lyfts något i mitten av hörnet. Traction control får också en ny Hairpin+-funktion, som möjliggör mer ”freewheeling” på Toyota-språk, vilket innebär att GR Supra 2023 är mer villig att sparka bakdelen vid kurvtagning. Med andra ord tillåter systemet mer hjulspinn utan att traction control upprepade gånger knacka med fingrarna. Slutligen uppdaterade Toyota motor- och vridmomentkontrollinställningarna i spårläge, vilket möjliggjorde ”lätt drifting” samtidigt som risken för vältning minskade.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

alternativ för drivlina

Toyota GR Supra 2023 3.0 har en turboladdad in-line 3.0L-motor som producerar 382 hk och 365 lb-ft. av vridmoment, allt dirigerat till bakhjulen via en standard åtta-växlad automat och en nyligen tillval sex-växlad manuell. Supra 2.0 har en 2,0-liters turboladdad fyrcylindrig motor som ger 255 hk och 295 lb-ft vridmoment. Här är haken: 2,0-liters är endast tillgänglig med den åttaväxlade automatlådan, eftersom den nya manuella växellådan är exklusiv för 3,0-litersvarianten.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Toyota GR Supra A91-MT Edition

Toyota GR Supra 2023 A91-MT är en begränsad variant som erbjuds exklusivt med 3,0-litersmotorn och den nya sexväxlade manuella växellådan. Utrustningslistan inkluderar unika 19-tums gunmetallfälgar, en inredning i konjakläder, ett JBL premiumljudsystem med 12 högtalare (standard på alla GR Supra 3.0-detaljer) och en Alcantara-växelspak. Andra anpassade detaljer inkluderar röda Supra-märken, röda bromsok och en röd fjäderbensstag under huven. Två färger finns tillgängliga: Matte White och CU Later Grey. Endast 500 av GR Supra A91-MT Edition kommer att säljas i USA.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Toyota GR Supra 2023 3.0 MT har 19-tums smidda aluminiumfälgar och uppvärmda svarta lädersäten. Den har också en rad avancerade körhjälpmedel som varning för döda vinkeln, varning för tvärtrafik bak, farthållare och parkeringssensorer. 3.0 Premium har en inredning i rött och svart läder och en fullfärgad head-up-display.

Toyotas garanti

Toyota GR Supra 2023 kommer med en 3-årig, 36 000 mils stötfångargaranti och en 5-årig, 60 000 mils drivlinagaranti. Om du är orolig för långsiktiga underhållskostnader kan en utökad garanti ge dig den där extra tryggheten.

Toyota GR Supra 2023: priser och egenskaper

Toyota GR Supra 2023: priser och tillgänglighet

Toyota har ännu inte släppt officiella priser och specifikationer för Toyota Supra 2023, men vi tror att den manuella växellådan kommer att ha en premie över standardautomaten. Vi förväntar oss att GR Supra 2.0 börjar på cirka 45 000 €, medan 3.0 kommer att kosta 53 000 €. Den begränsade upplagan av A91-MT Supra förväntas vara tillgänglig från 65 000 euro.

Volvo Grupp A