Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

Originalet Tesla Roadster 2023 satte elbilstillverkaren på kartan, även om de flesta Model S- och Model X-köpare inte kommer ihåg det. Ursprungligen var det meningen att Roadster skulle lanseras 2021, men den nya modellen är inte ute än, vilket tyder på en försening. Andra generationens roadster överträffar sin föregångare med två små baksäten, betydligt längre räckvidd och betydligt högre prestanda.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

Teslas vd Elon Musk skröt med en acceleration på 1,9 sekunder till 60 km/h och en topphastighet på 250 km/h när Roadster-konceptet presenterades 2017 – siffror som förhoppningsvis kommer att besannas när sportbilen äntligen kommer ut på marknaden.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt för 2023?

Roadster kommer att vara ett nytt tillskott till Teslas sortiment när den så småningom går i produktion. Det kommer att återuppliva namnet som bärs av företagets första modell 2008. Tesla tillkännagav ursprungligen sportbilen för 2021, men vi har inte hört något sedan dess, så vi antar att roadstern kommer att bli försenad.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

prissättning och köpbeslut

Tesla säger att de kommer att erbjuda basen Roadster för 200 000 € och en begränsad Founders-serie för 50 000 € mer. Vi har inga detaljer om vad som skiljer de två förutom det faktum att endast 1000 Founders Series-modeller kommer att byggas. Om du är en samlare kan det vara värt de extra pengarna, om inte kan du spara dina pengar. Vi kommer att uppdatera den här artikeln med mer information om bilens standard- och tillvalsutrustning när dessa detaljer blir tillgängliga.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

EV-motor, prestanda och körbarhet

När den nya Tesla Roadster presenterades som ett konceptfordon i november 2017 tillkännagav Musk ofattbara prestandasiffror för bil inklusive acceleration till 60 km/h på 1,9 sekunder, en topphastighet på över 250 mph och en kvartsmilstid på bara 8,8 sekunder. Det är otroligt. Som jämförelse betyder det att när man når den 60 mph tiden att Roadster är en hel sekund snabbare än sin huvudkonkurrent, den bensindrivna. McLaren 570S. Under konferensen nämnde Musk också att roadstern kommer som standard med fyrhjulsdrift. Detta är mindre överraskande. Teslas traditionella elbilsmodeller använder två elmotorer – en fram och en bak – för att driva alla fyra hjulen, så det är bara logiskt att samma sak kommer att vara fallet med Roadster.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

Räckvidd, laddning och batteritid

Batteriet på 200 kWh sägs ge en räckvidd på upp till 620 miles, men den siffran kommer säkerligen bara att nås med väldigt lite användning; några heta varv runt banan kommer att minska den uppskattningen avsevärt.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

Bränsleförbrukning och MPGe i praktiken

EPA har ännu inte släppt roadsterns körsträcka, men dessa detaljer kommer sannolikt att tillkännages strax före lanseringen. Vi hoppas att vi får möjlighet att testa den nya roadstern. Sedan ska vi testa roadstern i vårt bränsleekonomitest i 75 km/h på autobahn och rapportera om resultatet här.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Interiör, komfort och lastning

Än så länge är roadstern bara ett koncept och koncept förändras vanligtvis i grunden under utvecklingen till en produktionsmodell. Som visas har roadstern ett avtagbart glastak som kan stuvas i bagageutrymmet. Den har fyra säten, men de bakre verkar inte vara lämpliga för vuxna då roadstern har en dramatiskt sluttande taklinje. I övrigt förväntar vi oss att Teslas minimalistiska inredningsdesign återspeglas även här.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper
Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

I konceptets design sträcker sig en stor pekskärm från toppen av instrumentbrädan till mittkonsolen, med ett fack under för förvaring. Inget fordon i Teslas sortiment erbjuder tjänster som Apple CarPlay, Android Auto eller Amazon Alexa-kompatibilitet, och vi förväntar oss inte att det kommer att förändras med Roadster. Om infotainmentsystemet i Model 3 sedan är någon indikation på vad vi kommer att se i roadstern, bör köpare inte förvänta sig att hitta AM Radio eller SiriusXM i den här bilen. Vi tror att det är troligt att Tesla kommer att erbjuda inbyggd Wi-Fi-hotspot, Spotify-integration och en rad visuella underhållningsappar som Netflix, Hulu och YouTube för att underhålla förarna när de parkerar och laddar.

Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper
Tesla Roadster 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

Eftersom Roadster fortfarande är ett konceptfordon har National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) ännu inte haft en chans att krocktesta den. Vi förväntar oss att Tesla utrustar Roadster med alla sina senaste och bästa förarassistanstekniker, inklusive dess berömda semiautonoma körsystem Autopilot. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard automatisk nödbromsning med fotgängardetektering
  • Lane Departure Warning med Lane Departure Warning som standard
  • Tillgänglig adaptiv farthållare med semi-autonomt körläge

garanti och underhåll

Vi förväntar oss att Roadster kommer att få samma standardgarantipaket som resten av Teslas erbjudande, som inkluderar åtta års garanti på fordonets elmotorer och batteripaket. Till skillnad från sådana konkurrenter Audi R8 eller den jaguar F-Type kommer sannolikt inte att ha en gratis planerad underhållsplan för Tesla.

  • Begränsad fyra års eller 50 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti gäller i åtta år, oavsett körsträcka
  • Inget gratis planerat underhåll
Volvo Grupp A