Tesla Model Y 2024: Priser, ändringar, tekniska data

Tesla planerar att presentera en uppdatering av Model Y, Model 3:s syster-SUV, och starta produktionen av den uppdaterade versionen 2024. Den elektriska SUV:en, med kodnamnet “Tesla Juniper”, kan lanseras 2024 som Tesla Model Y.

Utformning

Precis som Tesla Model 3 2024 kan Model Y 2024 också få en något reviderad design. Spionfoton av Model Y antyder en ny stötfångare och hjuldesign. SUV:en kan också få liknande visuella förändringar på utsidan. Som fallet är idag skulle de bredare vingarna omedelbart skilja den från sedanen, utöver den större karossen. Vår rendering (se ovan) visar även böjda L-formade utskärningar på sidorna av den främre stötfångaren som en visuell ledtråd till SUV:en.


Interiör och funktioner

Invändigt kan nya Model Y få en omdesignad instrumentpanel och ett infotainmentsystem med pekskärm och vridbar funktion som inte fanns på den tidigare modellen. Tesla kan förbättra materialkvaliteten, introducera nya rattalternativ och lägga till ett förbättrat instrumentkluster.

Tesla kan använda en ny ratt i den nya Model Y och erbjuda en elektroniskt styrd styrgaffel som tillval. Den reviderade modellen kan få nya ventilerade säten, ny RGB-belysning, ett nytt ljudsystem och eventuellt till och med en bakruta.

Tesla planerar enligt uppgift att slopa trälisten på Model 3 i samband med modelluppdateringen 2023, och kan komma att göra samma sak för Model Y. Inredningen i Model Y är svart och svartvit, medan de sportiga trimnivåerna är klädda i trä. Träklädseln kan harmonisera med det tvåfärgade färgschemat, men ser lite malplacerad ut i en helsvart interiör. Företaget skulle kunna introducera Alcantara eller något annat syntetiskt material av hög kvalitet som ersättning. En annan möjlighet är en ABS-fleece som matchar Model 3.

Den nya Model Y kan bli tillgänglig med Full Autonomous Driving (FAD). Vid ett tal på World Conference on Artificial Intelligence i Shanghai (6-8 juli 2023) sa Musk att han trodde att Tesla skulle uppnå FSD under 2023. Han påpekade dock att detta var ren spekulation. Om man beställer en ny Model Y med de kameror, sensorer och andra komponenter som behövs för FSD kan kunderna använda de nya funktionerna för autonom körning så snart de blir tillgängliga genom programuppdateringar efter leveransen.


Tekniska data

Den kommande 2024 Y kan komma att innehålla betydande prestandaförbättringar jämfört med den nuvarande modellen. En nyckelfunktion är en ny batteriarkitektur som möjliggör en imponerande räckvidd på 400 miles. Det talas om en möjlig laddningseffekt på 350 kW, vilket kan uppnås med en högre spänning på 800 volt. Dessutom sägs förbättringar av fjädringen förbättra fordonets förmåga att hantera ojämnheter i vägen och en förbättrad växellåda förväntas. Dessa rykten pekar på spännande förbättringar för Model Y 2024.

Model Y finns för närvarande tillgänglig i tre versioner med fyrhjulsdrift och två motorer – Standard, Long Range och Performance. Standardvarianten har endast funnits på marknaden under en kort tid. Det är enligt uppgift den variant som har ett nytt strukturellt batteripaket med nya 4680 celler.

Standardvarianten har en betydligt lägre räckvidd på 279 miles (EPA-bästa värde) och är också långsammare med 5,0 sekunder för sprinten från 0 till 100 km/h, men inte överdrivet snabb. Å andra sidan är den lika effektiv som Long Range-varianten, med ett EPA-bästa på 28 kWh/100 miles. Topphastigheten är 135 km/h.

Long Range-varianten har en EPA-certifierad räckvidd på upp till 330 miles, acceleration från 0 till 100 mph på 4,8 sekunder och en topphastighet på 135 mph. Performance-varianten uppnår under samma förhållanden en räckvidd på 303 miles, en acceleration på 3,5 sekunder (minus den första foten vid rullning) och en topphastighet på 155 mph. Av uppenbara skäl har den ett högre EPA-värde för energiförbrukning på 30 kWh/100 miles.


Pris och publiceringsdatum

Tesla planerar att starta produktionen av uppdateringen i oktober 2024. Detta är dock ett preliminärt schema som kan ändras på grund av olika externa faktorer. Vi förväntar oss att leveranserna till kunderna påbörjas under de sista veckorna 2024.

Grundpriset för Model Y 2024 kan uppgå till 49 000 euro.


Volvogrupp-a.se säger

Som den mest sålda elbilen driver Tesla Model Y övergången till elfordon i USA. Det är en kombi med hög energieffektivitet, fantastisk prestanda, praktiska egenskaper och innovativ teknik, och vi tror att en uppdatering kommer att göra den ännu mer attraktiv!

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar