Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Tänk dig att Tesla Model Y 2023 som en SUV-version av Model 3. Även om denna kompakta lyxiga crossover delar nyckeldesign och funktionella egenskaper med Teslas mindre sedan, gör dess populära kaross den troligen det mer betydelsefulla fordonet. Planerad för 2020 års modell kommer Model Y att finnas tillgänglig med en mängd olika AWD-drevkonfigurationer och med fem eller sju säten.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt Tesla Model Y 2023

Tesla följer inte konventionen att uppdatera sina fordon varje modellår som andra biltillverkare gör. Ändå kan Model Y få några större uppdateringar 2023 – men du kommer aldrig att se dem. Det kan finnas en ny standardversion tillverkad vid Tesla-fabriken i Austin, Texas. Dessa skulle förses med ett strukturellt batteripaket med 4680-seriens celler som skulle tillåta en räckvidd på 279 miles. Dessa Model Y-versioner kan också ha gigantiska gjutgods som avsevärt minskar antalet individuella chassikomponenter. Dessutom kan infotainmentsystemet få ett nytt chipset som kommer att öka svarshastigheten.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

vad vi tycker

Galet snabba rutiga modeller och radikala falkdörrar är verkligen coola, men det som verkligen är viktigt för Tesla är att bygga ett fordon som är mer massmarknadsrikt, familjecentrerat och utan gimmick. Märket behöver ett fordon som möter behoven hos så många förare som möjligt – och det är Model Y.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Jämfört med den mer traditionella Model 3 sedan erbjuder Model Y SUV en högre sittposition, gott om lastutrymme och plats för upp till sju personer (men vi håller fast vid femsitsversionen). Med dessa fördelar kan den hänga med i det mest sålda segmentet av kompakta lyxsuvar. Ändå förblir Model Y omisskännligt en Tesla. Den erbjuder den imponerande prestanda, imponerande batterikapacitet och futuristiska egenskaper som gör märkets fordon så populära.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Men dess obestridliga närhet till Tesla är inte nödvändigtvis en fördel. Kvaliteten på byggandet är ett problem. Autopiloten och Full Self-Driving-systemen kan leda till farliga situationer om föraren litar för mycket på tekniken. Och så är det frågan om Tesla-chefen, vars entreprenörsgeni kontrasteras av hans oberäkneliga beteende online.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Tesla är en biltillverkare utan dess like, och Model Y är ett fordon utan dess like – men det håller på att förändras. Konkurrerande biltillverkare rullar äntligen ut elektriska crossovers speciellt utformade för att konkurrera med Model Y. Dessa kan vända utvecklingen mot Tesla, men för närvarande är Model Y ett anmärkningsvärt fordon i sin egen rätt.

✓ Du kan också kontrollera:

Hur snabbt går en Tesla Model Y?

Med sina två motorer som producerar omedelbart elektriskt vridmoment är Model Y en av de snabbaste små SUV:arna på marknaden. I MotorTrend-testet accelererade Model Y Long Range från 0 till 60 mph på 4,1 sekunder med 384 hk och 376 lb-ft. Model Y Performance har 456 hk och 497 lb-ft, vilket ger 0 till 100 sprint km/h förkortas till 3,5 sekunder.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper
Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Modell Y Räckvidd och belastning

Varje modell Y är utrustad med ett 75 kWh batteripaket som kan laddas med upp till 250 kW. Modell Y-intervallet beror på konfigurationen.

Model Y Long Distance (19″ hjul): 330 miles (uppskattat)

Model Y Long Distance (20″ hjul): 318 miles (uppskattat)

Model Y Performance (21-tums hjul): 303 miles (uppskattad)

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Säkerhetsklassificeringar och egenskaper

I NHTSA-tester fick Model Y högsta möjliga säkerhetsbetyg, fem stjärnor. IIHS klassificerade också Model Y 2022 som ett Top Safety Pick +, den högsta möjliga utmärkelsen. Autopilot, Teslas paket med förarassistans och aktiva säkerhetsfunktioner, är standard på Model Y. Den kombinerar adaptiv farthållare, filbytesvarning, dödvinkelövervakning och automatisk nödbromsning. Alla som väljer det utökade autopilotsystemet kan också använda semi-autonom körning och parkering samt automatiska filbyten. Sedan finns det Teslas Full Self-Driving System (FSD), som sägs möjliggöra helt handsfree-körning. Det finns dock gott om bevis för att Teslas förarassistanssystem inte gör vad namnet antyder. Företaget är under press från myndigheter att bevisa att Autopilot och FSD är tillräckligt säkra för användning på allmänna vägar.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper
Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Hur många platser har Model Y?

Model Y har fem säten som standard och rymmer sju personer med tillvalet tredje sätesraden. Benutrymmet på tredje raden är dock bara 26,5 centimeter – letar du efter en elektrisk SUV med tre sätesrader ska du satsa på Model X. I standardkonfigurationen med fem säten erbjuder Model Y generöst passagerar- och lastutrymme.

Benutrymme (fram/bak) Lastutrymme (bagageutrymme/säten upp/ner)
Tesla Model Y 41,8/40,5 tum 4,1/30,2/72,1 kubikfot
Volvo XC40 avgift 40,9/36,1 tum 1,0/21,7/57,5 kubikfot
vadställe Mustang Mach-E 43,3/38,1 tum 4,8/29,7/59,7 kubikfot

teknologi

I den minimalistiska inredningen av Model Y sticker den 15,0-tums infotainmentpekskärmen ut. Den styr nästan alla fordonets funktioner, inklusive media, navigering och luftkonditionering, och kan till och med användas för att spela videospel. Apple CarPlay och Android bil är inte tillgängliga, men användargränssnittet är tillräckligt bra även utan dessa funktioner.

Tesla Model Y 2023: priser och egenskaper

Framtida systemförbättringar kan göras via trådlösa uppdateringar. Model Y har två USB-portar i varje sätesrad och en i handskfacket, samt två trådlösa laddare. Toppmodellerna har ett ljudsystem med 14 högtalare.

Hur mycket kostar en Model Y?

De två för närvarande tillgängliga versionerna av Model Y är prissatta mycket nära varandra, men det rekommenderade försäljningspriset för Tesla-fordon ändras ofta. Grundversionen av Model Y Long Range kostar runt 66 000 euro, prestandavarianten börjar på knappt 70 000 euro. Sammantaget är Long Range vår rekommendation. Skulle standardversionen finnas tillgänglig kan priset bli närmare 60 000 euro.

Får Model Y oket?

Tesla bygger nu bilar utan ratt. Nej, inte för att de självkörande funktionerna är så bra. Men eftersom Model S och Model X är utrustade med en så kallad ratt. Detta är ett rektangulärt gränssnitt som finns på vissa flygplan och racerbilar. En sådan ratt kan fungera bra i dessa applikationer, men inte i Teslas. Ändå kan Tesla, som aldrig drar sig undan okonventionella tillvägagångssätt, någon gång integrera ratten i Model Y.

Volvo Grupp A