Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Den första SUV av Tesla , Model X, lanserades 2016 och var den enda helelektriska SUV:n med tre sätesrader. Detta håller på att förändras nu när konkurrenter som Rivian R1S och Mercedes EQS SUV kommer ut på marknaden. Vad som dock inte har förändrats är att 2023 års Tesla Model X fortfarande är riktmärket för batteridrivna stadsjeepar.

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Även om Tesla inte uppdaterar sina fordon på en årsmodellsrytm som andra biltillverkare, får Tesla Model X 2023 hårdvara som låter infotainmentskärmen rotera.

Vad vi tycker Tesla Model X 2023

Model X är på vissa sätt kantad av jippon, men på andra visar den att Teslas konkurrenter kommer att ha svårt att bygga en bättre helelektrisk suv.

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Låt oss ta itu med problemen. Hökvingedörrarna på andra raden drar till sig uppmärksamhet, men det tar inte lång tid innan man inser att mindre teaterstängningar fungerar bättre. Fäststyrningen som eftermonterades 2022 är bara irriterande. Du behöver inte leta långt för att inse att Teslas byggkvalitet inte är konsekvent i nivå med andra biltillverkare. Märkets förarassistanssystem kan man inte heller lita på utan förbehåll. Och så är det beteendet hos företagets grundare, vilket är en outplånlig del av Teslas rykte.

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Nu till fördelarna. Model X kör extremt bra och erbjuder en bra balans mellan åkkvalitet och köregenskaper. Dess acceleration är hisnande – lika snabb som en sportbil som standard och nästan världsmästare i Plaid-utrustningen. Model X:s räckvidd och laddningsmöjligheter är imponerande och stöds av Teslas omfattande Supercharger-nätverk.

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Och så är det det faktum att Model X har varit den bästa helelektriska treradiga SUV:n på många år – en ära den gavs eftersom det inte fanns något liknande fordon. Men det håller på att förändras nu när utländska konkurrenter dyker upp, bildligt talat, runt hörnet. Men även om dessa fordon är bättre, kommer Model X att förbli fordonet som skapade den.

✓ Du kan också kontrollera:

Model X laddning och räckvidd

Model X har ett 100 kWh batteri och kan laddas relativt snabbt med upp till 250 kW. Räckvidden varierar beroende på trimnivå och hjul.

Model X Dual Motor (20″ hjul): 351 miles (uppskattad)

Model X Dual Motor (22″ hjul): 332 miles (uppskattad)

Model X Plaid (20″ hjul): 333 miles (uppskattat)

Model X Plaid (22″ hjul): 311 miles (uppskattat)

Världens kraftfullaste SUV – för nu

Med 670 hk och en påstådd acceleration på 0 till 60 km/h på 3,7 sekunder är standardmodellen X Long Range inte på något sätt långsam. Men på Tesla betyder “inte långsam” fortfarande inte tillräckligt snabbt. Det är därför Model X Plaid skapades, utrustad med en trippelmotorisk drivlina som levererar otroliga 1 020 hk och 1 050 lb-ft vridmoment. Tesla uppger att Model X Plaid accelererar från 0 till 100 km/h på 2,5 sekunder, vilket kan vara konservativt med tanke på de 2,1 sekunder vi mätte för en lika kraftfull Model S Plaid. Även om Model X Plaid kan vara den mest kraftfulla och snabbaste SUV i världen idag, tror vi inte att Teslas konkurrenter kommer att avstå från den titeln för alltid.

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Är Model X en självkörande SUV?

Tesla kallar sitt paket med förarassistans och aktiva säkerhetsfunktioner som ingår i varje Model X Autopilot. Autopiloten innehåller teknologier som adaptiv farthållare, filbytesvarning, dödvinkelövervakning och automatisk nödbromsning. Den tillgängliga utökade autopiloten erbjuder även automatiska filbyten samt semi-autonom körning och parkering.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper
Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Ett tillvalssystem är det så kallade Full Self-Driving (FSD), som är tänkt att möjliggöra handsfree autonom körning. Men många sensationella tillbud och tragiska olyckor med autopilot eller FSD ställer tvivel om hur beredskapen är för användning av dessa system på allmänna vägar. Tills detta är bevisat är det bäst att ha full kontroll över Model X hela tiden, även när autopilot eller FSD är inkopplad.

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

lastutrymme och inredning

Model X finns i fem-, sex- och sjusitsiga konfigurationer som varierar något i passagerar- och bagagedimensioner. Alla modeller har en rymlig bagageutrymme, vilket ökar lastkapaciteten något.

Benutrymme (första/andra/tredje raden) Lastutrymme (trunk/bakom tredje/andra/första raden)
Tesla Model X (5:e Plats ) 41,1/38,7/NA 6,5/NA/37,1/85,1 kubikfot
Tesla Model X (6 säten) 41,1/39,8/32,2 tum 6,5/15,0/33,0/85,8 kubikfot
Tesla Model X (7-sits) 41,1/38,7/29,8 tum 6,5/15,0/33,8/81,7 kubikfot

teknologi

Model X:s 17,0-tums infotainmentpekskärm är omöjlig att missa. Nästan alla bilens funktioner styrs via skärmen, från navigering till klimatkontroll till media – även körning och backning. Videospel är också möjliga. Apple CarPlay och Android bil är inte tillgängliga, men systemet fungerar fortfarande mycket bra. De senaste versionerna av Model X har en vridbar justerare som gör det lättare att använda skärmen.

Tesla Model X 2023: priser och egenskaper

Det finns en komplett digital display för föraren och en mindre pekskärm på baksidan av mittkonsolen för kontroller i baksätet. Det finns två Type-C USB-portar i varje sätesrad och en i handskfacket. Dessutom finns trådlösa laddare i första och andra sätesraden. Kameror installerade runtom ger extra säkerhet.

Hur mycket kostar en Model X? Stor räckvidd kontra enkelhet

Tesla-fordonspriserna kommer inte att vara konstanta länge, men från och med nu kostar varje ny Model X långt in i sexsiffrorna. För 2023 börjar långdistansversionen på cirka 121 000 euro, pläden kostar cirka 140 000 euro. För våra pengar skulle vi motstå plädhypen och hålla fast vid Model X Long Range. Detta är inte bara billigare, utan också extremt kraftfullt och kan gå längre på en laddning. Dessutom är Model X Plaid endast tillgänglig i sexsitsiga konfigurationer, medan Long Range finns i fem-, sex- eller sjusitsiga konfigurationer.