Tesla Model 3 2024: Priser och funktioner

Tesla Model 3 är mer än fem år gammal. Världens mest sålda elektriska sedan fick en uppdatering i oktober 2020 och kommer att få ytterligare en uppdatering 2023. I december 2022 publicerade Twitter-användare spionfoton av vad som ser ut som ett testfordon av den nya Tesla Model 3 2024. Tesla utvecklar en ny Model 3 med kodnamnet ”Highland”, som sannolikt är den modell som ses på dessa bilder.

Tesla Model 3 2024: Priser och funktioner

Utformning

Nya Model 3 kommer att ha annorlunda formade strålkastare, en ny främre stötfångare som innehåller en enda kamera i det centrala luftintaget som Cybertruck, och en omdesignad bakre stötfångare. Tesla planerar också mindre förändringar av Model 3:s ytterspeglar som en del av en ovanlig uppdatering för en ansiktslyftning.

Front

Tesla Model 3 2024 har nya horisontella strålkastare som är snygga som Model S, med vissa antydningar om nästa generations roadster i grafiken. Enligt de senaste rapporterna kommer de nya strålkastarna att ha Matrix LED-teknik. Detta förväntas ge bländfria helljus som selektivt kan blockera området för mötande trafik och fordon framför.

Tesla Model 3 2024: Priser och funktioner

En ny horisontell linje längst upp på fronten och en mer uppåtböjd horisontell linje i mitten av fordonet, precis ovanför luftintaget, ger fordonet ett mer traditionellt och avslappnat utseende. Tesla har slopat dimljusen, vilket ger fordonet ett renare utseende. Ytterbackspeglarna liknar dem på den tidigare modellen.

Sida och baksida

Model 3:s bakljus kommer inte att förändras nämnvärt med den kommande uppdateringen. Tesla integrerar fordonets laddningsport i den vänstra enheten, så det finns begränsade möjligheter att anpassa utseendet. Företaget verkar ha lämnat formen oförändrad. Även huvudljusledaren, som bildar en C-form på utsidan, har inte ändrats. Antingen är förändringarna minimala, som vi förväntade oss, eller så har Tesla dolt dem väl från början.

Den har avlånga utskärningar för autopilotkamerorna på sidorna som sträcker sig till framdörrarna. Höljet till dessa kameror är dock identiskt. Just denna testbil verkar också ha nya lättmetallfälgar i dubbelekerdesign, men de aerodynamiska skydden för att minska luftmotståndet verkar ha tagits bort för att hålla den övergripande designen hemlig fram till den officiella avtäckningen.

Kameror och sensorer

Nya Model 3 har ytterligare tre kameror: en i mitten av den främre stötfångaren och två på sidoprofilen. De två kamerorna på sidoprofilen sitter i samma hölje på framskärmarna som de två bakre kamerorna från den tidigare modellen. Not A Tesla misstänker att de nya kamerorna kan vara sidovända för att hjälpa Teslas autopilot att bättre förstå miljön vid vissa korsningar.

Nya Model 3 kommer att ha Hardware 4 och en ny Autopilot-dator. Tesla kommer att inkludera förbättrade kameror och till och med en ny stötfångarkamera.

Tesla Model 3 2024: Priser och funktioner

Tesla kommer enligt uppgift att ta bort temperatursensorn i Model 3 i en framtida uppdatering. Bilen visar utetemperaturen baserat på GPS-position och väderdata. Det är inte möjligt att mäta temperaturen på en specifik plats, t.ex. i garaget där bilen är parkerad. Företaget kommer att förbättra elbilens GPS-modul så att högre noggrannhet kan förväntas.

Färg

Tesla har ändrat det kostnadsfria färgalternativet för den nuvarande Model 3 från Pearl White Multi-Coat till Midnight Silver Metallic, en grå nyans som är mycket populär bland kunderna. Tidigare var Solid Black standardfärgen för Model 3. Det kostnadsfria färgalternativet för den nya Model 3 kan också vara Midnight Silver Metallic.

Behöver Model 3 en uppdatering?

Medan Teslas design sakta åldras lanserar Hyundai, Volkswagen, Polestar och kinesiska konkurrenter elbilar med modern design, varav vissa är banbrytande inom sitt segment. Tänk bara på Hyundais Ioniq 6, Volkswagens ID.7, Polestars 4, Nios ET5 eller BYD:s Seal, som alla har unika proportioner och design. Och detta är bara början, eftersom Mercedes, Audi, Lexus, Infiniti och andra märken snart kommer att gå in i detta segment och lägga till fler smaker. För Tesla skulle en ansiktslyftning och regelbundna uppdateringar vara en proaktiv åtgärd för att möta den växande konkurrensen från hela världen.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

✓ Du kan också kontrollera:

Inomhus

Rapporter och spionmedia tyder på att Tesla Model 3 kommer att genomgå betydande interiörförändringar 2024. Både designen och utrustningen förväntas skilja sig avsevärt från föregångaren.

Interiören i den nya Model 3 kommer att se ut och kännas närmare Model S och Model X. Dessa spekulationer sammanfaller med Not A Tesla-appen, enligt vilken företaget planerar att omforma Model 3: s instrumentpanel med nästa uppdatering. Tesla kommer också att uppdatera nästan alla delar av Model 3 och lägga till nya säten, ny RGB-belysning, ett nytt dubbelt glastak och eventuellt till och med en bakruta.

Nya styralternativ

Enligt rykten kommer Tesla att erbjuda en elektroniskt styrd styrgaffel i den nya Model 3. Lexus planerar redan att erbjuda denna teknik på utvalda marknader från 2025. Styrgaffeln kommer inte att erbjudas som standard, utan som tillval.

Tesla Model 3 2024: Priser och funktioner

Precis som den tidigare modellen är den nya ratten en treekrad ratt, men den ser smalare och mer elegant ut. Den verkar vara inspirerad av ratten på Tesla Semi. Den elektroniska styrningen (tillval) är utformad för att ge föraren en bekvämare körupplevelse genom att eliminera oönskade däck- och bromsvibrationer. Den överliggande utformningen av styrlänken är avsedd att ge föraren bättre sikt över vägen och minimera behovet av att ändra siktriktningen.

Material

Tesla kommer att använda mer återvunnet material och göra smådelar och reparationer mer prisvärda. Företaget kommer att sluta använda trälister i interiören och kan komma att ersätta dem med Alcantara.

Träklädseln matchar inte den sportiga karaktären och den helsvarta interiörfärgen hos Performance-varianten, så att inte ha träklädseln kan vara en välkommen förändring för vissa kunder.

Nya säten och nytt ljudsystem

Modell 3 2024 kommer att ha nya säten. En video som nyligen dök upp på internet visar ett förarsäte med perforeringar i klädseln och en fläkt med Tesla-logotypen på undersidan. Det ryktas vara det ventilerade sätet för den nya Model 3. En annan vanlig funktion som erbjuds i Model 3 Highland är ett omgivande belysningssystem. Det talas också om ett uppgraderat ljudsystem.

Tekniska data

Nytt batteri och nya motorer

Enligt rykten planeras betydande förbättringar av prestanda, effektivitet och säkerhet. Tesla Model 3 kommer att lanseras 2024 med nya elmotorer och en i grunden omdesignad kaross.

Enligt kinesiska rapporter planerar lokala källor att Tesla kommer att använda ett nytt CATL M3P-batteripaket med en högre energilagringskapacitet på 66 kWh i RWD-varianten i standardutbudet. Denna uppgradering kommer att resultera i en betydande förbättring av räckvidden. Som jämförelse har Model 3 Standard Range RWD ett LFP-batteripaket med en kapacitet på 60 kWh och kan köras upp till 556 kilometer (345 miles) på en full laddning, enligt CLTC.

M3P LFP-batterierna uppges ha en energidensitet som är 10 till 20 procent högre än befintliga LFP-batterier. De sägs också vara billigare att tillverka än nickel-koboltbatterier.

Tesla siktar på en maximal EPA-räckvidd på 375 miles för Model 3 2024 Long Range AWD.

Pris

Tesla kommer sannolikt att sätta priset för nya Model 3 på ungefär samma nivå som föregångaren, dvs. runt 41.000 euro. Som jämförelse börjar föregångaren på 40 240 euro. Företaget har höjt priserna på sina bilar betydligt under 2021 och 2022 och försöker nu kompensera för detta genom att göra uttag.

Volvogrupp-a.se säger

Tesla Model 3 2024 är redan den mest sålda elbilen i sitt segment, och uppdateringarna bör göra den ännu mer attraktiv, och pressa tillbaka framväxten av helelektriska sedaner som Hyundai Ioniq 6 2024, VW ID.7 2024, Mercedes CLA Electric 2024 och Nissan EV 2025 som försöker äta upp deras lunch. Med en vassare design, ny elektronik, förbättrad kvalitet och en bättre drivlina kan den uppdaterade Model 3 bli en något mer prestigefylld och kanske till och med mer effektiv produkt.

Volvo Grupp A