Rolls-Royce Cullinan 2022: priser och egenskaper

Den 18 maj presenterade Rolls-Royce officiellt Cullinan lyxcrossover. När man presenterade modellen, uppkallad efter världens största diamant, sa chefen för det brittiska märket, Thorsten Muller-Otvos, att utvecklingen av bilen initierades direkt av märkets kunder.

Rolls-Royce har prissatt sin första Cullinan SUV till 325 000 € (exklusive många tillval).

Rolls-Royce Cullinan 2022: priser och egenskaper

exteriör

Stor SUV Rolls-Royce Cullinan (foton och bilder) har ett aristokratiskt och ganska återhållsamt yttre, även om modellens design innehåller karakteristiska lösningar som omisskännligt identifierar bilen med det brittiska märket.

Det första som fångar ögat är den strama fronten som bildas av den komplext formade, kantiga stötfångaren och den massiva, kromade rektangeln på gallret med grinande vertikala stänger. Den främre delen har en elegant, kantig stötfångare och ett massivt kromgaller med vertikala stänger.

Rolls-Royce Cullinan 2022: priser och egenskaper

Dessutom är den avlånga motorhuven med djupa, symmetriska puckel ett riktigt blickfång. Och visst finns det Spirit of Ecstasy-statyetten på “näsan”. Från sidan är nya Rolls-Royce Cullinan 2022 inte mindre presentabel än framifrån.

Den kraftiga profilen har ett överflöd av raka linjer, medan bilen har kromlister och dörrhandtag och aluminiumfönster. Hjulhusen har 22-tums stålhjul med en dubbelekrad design och en märkeslogotyp i mitten.

Förutom att RR Cullinan är ganska “intetsägande”. Den har en nästan slät stötfångare med en skyddspanel och sidomonterade avgasrör. Också anmärkningsvärt är bagageluckan som urholkas med en yxa och de små strålkastarna.

bil interiör

Precis som med Rolls-Royce-personbilen svänger Cullinans sidodörrar upp i olika riktningar och täcker trösklarna helt för att hålla smutsen borta. När dörrarna öppnas sänker elektroniken automatiskt hytten med 40 mm för enklare in- och urstigning.

Som alla andra modeller av det brittiska märket har Rolls-Royce Cullinan SUV en lyxig och överdådigt utrustad interiör, där läder i olika färger samt krom och naturliga träinsatser dominerar.

Rolls-Royce Cullinan 2022: priser och egenskaper

Frontdelen är designad i två färger och har eleganta runda ventilationsöppningar. En liknande torpeddesign finns även i den åttonde generationen av Phantom sedan, men det speciella med denna SUV är multimediapekskärmen, som inte har setts i någon av tillverkarens modeller tidigare.

Multimediaskärmen är integrerad i den övre delen av mittkonsolen, på höger sida av vilken det finns en analog klocka i miniatyr. Trots pekskärmen har RR inte övergett den traditionella kontrollern på den centrala tunneln, som även kan användas för att styra underhållningskomplexets funktioner.

Interiören förtjänar ett speciellt omnämnande. Den andra raden i crossovern inrymmer en tresitssoffa som standard, vars ryggstöd är uppdelat i två ojämna delar och kan elektriskt fällas ner för att bilda ett 2 245 mm långt lastutrymme.

En version med fyra säten finns som tillval. I det här fallet finns det två eljusterbara delade säten bak, med en massiv mittkonsol mellan dem. Det finns även en glasvägg bakom sätena som skyddar passagerarna från lastutrymmet och minskar ljudnivån i kabinen.

Egenskaper

Den nya Rolls-Royce Cullinan 2022 är baserad på flaggskeppet Phantom sedan. Den lyxiga brittiska crossovern har en total längd på 5 341 mm och en hjulbas på 3 295 mm. Modellen når 2 164 mm och 1 835 mm i bredd och höjd.

Den egendesignade ”Architecture of Luxury”-plattformen helt i aluminium har hållit vikten på en acceptabel nivå (2 660 kg), med en fjädring med dubbla triangeben fram och en femlänksupphängning bak.

Rolls-Royce Cullinan 2022: priser och egenskaper

Det luftfjädrade chassit fördes över från Phantom VIII sedan, men lite olika inställningar användes för Culina. I synnerhet har de större markfrigång och större fjädringsväg.

Den exakta åkhöjden har inte avslöjats, men luftfjädringen är känd för att kunna sänkas eller höjas med 40 mm från sin ursprungliga nivå, med ett påstådd vaddjup på 540 mm.

✓ Du kan också kontrollera:

Den intelligenta fjädringen kan öka markfrigången i terräng, och om ett av hjulen tappar kontakten med marken blåser den upp lämplig luftcylinder och sänker hjulet i jakten på fotfäste. Bagageutrymmet på crossover har en kapacitet på 560 liter, men det kan ökas till 600 liter genom att ta bort den nedre hyllan.

I femsitsversionen fälls den bakre soffan ner till golvet (en första i Rolls Royces historia), vilket skapar en lastvolym på 1 930 liter. Noterbart är det tvådelade bagageluckan, som är uppdelad i en nedre och en övre vinge, som båda är elektriskt manövrerade.

Rolls-Royce Cullinan 2022: priser och egenskaper

Under huven på Rolls-Royce Cullinan finns en 6,75-liters, dubbelturboladdad V12-motor kopplad till en ZF åttaväxlad automatlåda. Enheten levererar 571 hk och utvecklar ett vridmoment på 850 Nm. Topphastigheten för den fyrhjulsdrivna SUV:n med fyrhjulsdrift är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

Off-Road är listad som en off-road förinställning, men bilen har inte differentialspärrar eller nedväxlingar, så den är inte väl lämpad för att erövra full terräng i terräng.

Adaptiv farthållare, automatisk bromsning med fotgängardetektering, mörkerseende med allroundkameror och mycket mer säkerställer körsäkerheten. Företaget beslutade sig för att inte använda den nu fashionabla autopiloten.