Range Rover Velar 2023: priser och egenskaper

De Range Rover Velar 2023 kan vara mellanbarnet i Range Rover SUV-familjen, men det bör inte förbises. Det är en godmodig crossover med tillräckligt med stil för debuter och tillräckligt med användbarhet för helgskidor. En sportig HST-utrustning tillkommer i år.

Range Rover Velar 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt?

  • HST topputrustning
  • Standard adaptiv farthållare

vad vi tycker

Velar passar inte in i någon av de vanliga SUV-kategorierna, och det är det som gör den så tilltalande. Den är större än de flesta kompakta crossovers, mindre än en mellanstorlek och någonstans mellan en traditionell boxig form och en trendig fastback.

Vad det än är så är det vackert. Vi älskar designen på Velar, inifrån och ut. Interiören är utrustad och utförd enligt vanliga Range Rover-standarder och hanteringen är smidig men aldrig obekväm. Som de flesta Range Rovers erbjuder Velar mer terrängprestanda än de flesta förare någonsin kommer att behöva. Vi körde den i ett år och älskade den.

Range Rover Velar 2023: priser och egenskaper

Dessa förtjänster räckte för att göra Velar till finalist i vår 2019 års SUV of the Year-tävling, men ett krångligt infotainmentsystem och hög prislapp hindrade den från att vinna. Den senaste programvaran från land Rover fixade den första kritiken, men Velar är fortfarande ett tveksamt värde, särskilt med den relativt tröga och törstiga basmotorn.

Range Rover Velar 2023: priser och egenskaper

Många köpare bryr sig inte, och vi skyller inte på dem. Velar sticker ut i havet av lyxiga crossovers som blir fler och fler.

✓ Du kan också kontrollera:

prestanda och bränsleförbrukning

Velar 2023 erbjuds med två motorer. Båda överför sin kraft till alla fyra hjulen via en åttastegad automatlåda.

Basversionen av Velar S kommer med en 2,0-liters turboladdad fyrcylindrig motor som ger 247 hk och 269 lb-ft vridmoment. När vi testade 2018 års drivlina gillade vi den smidiga åttaväxlade växellådan men inte den tröga 0-60-tiden på 7,7 sekunder. Bränsleekonomin börjar vid 20/26 mpg (stad/lastbil).

Range Rover Velar 2023: priser och egenskaper

Vid uppgradering till Velar R-Dynamic S finns en 3,0-liters sexcylindrig med turboladdare och mild hybridkompressor som tillval, vilket ökar prestandan till 335 hk och 354 Newtonmeter. Land Rover uppger att den accelererar från 0 till 60 sekunder på 6,0 sekunder. Tack vare mildhybridsystemet är bränsleförbrukningen nästan identisk med basmotorns.

Den nya HST-trimningen tar 3,0-litersmotorn och uppskalar den till 395 hk och 405 lb-ft. Förra årets HSE fick 19/25 mpg med samma motor, och vi förväntar oss samma sak för årets modell. 0-60-tiden rapporteras till 5,2 sekunder.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Velar eller F-Pace?

Range Rover Velar och Jaguar F Pace delar en mekanisk plattform och har liknande kraftpaket. Så vad är skillnaden?

F-Pace är lite mindre men förvånansvärt praktisk. Den erbjuder samma benutrymme som Velar och, med 69,1 kubikmeter, en större lastvolym. Trogen varumärkesidentiteten lutar F-Pace mot sportig körning, medan Velar är bättre terräng. F-Pace är betydligt billigare, även om dess standardutrustning inte riktigt matchar den hos Velar.

Range Rover Velar 2023: priser och egenskaper

Den sista skillnaden kan vara den som skiljer generationerna åt: medan Velar väljer en futuristisk dubbelskärmslayout av fordonets funktioner, håller F-Pace fast vid den traditionella enskärmslayouten med rattar och knappar för klimatkontroll.

Säkerhetsklassificeringar och egenskaper

Med adaptiv farthållare som kommer som standard i år är säkerhetsfunktionerna hos Velar imponerande. Dessa inkluderar automatisk nödbroms, filbytesvarning, döda vinkeln, parkeringssensorer och förarens vakenhetsövervakning.

teknologi

Pivi Pro infotainmentsystem av jaguar har utvecklats avsevärt sedan introduktionen av Velar. Det senaste systemet inkluderar navigering, trådlös kompatibilitet med Apple CarPlay och Android bil och ett premium Meridian-ljudsystem. Alla Velar har samma 10-tums infotainmentpekskärm, plus en andra pekskärm i mittkonsolen för att styra fordonets funktioner. Surroundljud och head-up-display är tillval.

Rekommenderad trim

Vi skulle gärna klara oss utan grunddriften, men du måste spendera minst 70 000 euro för 3,0-litersmotorn. Det är hopp till en Porsche Cayenne eller Range Rover Sport lockande liten.

Den är kanske inte lika snabb som en Macan, men grundversionen behåller de bästa egenskaperna hos Velar: vacker design, lyxig interiör och bekväm körupplevelse. De flesta köpare vill inte ha mer.