Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Här hittar du allt du behöver veta om Porsches nästa elbil: Porsche Macan Electric (arbetstitel), som kommer att konkurrera med Tesla Model Y och BMW iX från 2024.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Porsche Macan EV Design

Prototyperna av Porsche Macan EV 2024 är kraftigt kamouflerade för att vilseleda betraktaren fram till presentationen. Silhuetten kan inte kamoufleras, så vi har en tydlig uppfattning om karossstilen och den övergripande formen på Porsches kommande elbil.

Den första generationens Macan, som lanserades 2013, är en modern SUV med låg taklinje. Även om den kommer att fortsätta att erbjudas tillsammans med nästa generations modell tills elfordon är fullt introducerade på viktiga Porsche-marknader, kommer Porsche Macan Electric att vara en SUV med en puckel.

HD matrix LED-strålkastare med HD-ljus

Den 24 augusti 2023 delade bilspotter Wilco Block ett foto som visar installationen av de dubbla strålkastarna. Att döma av kommentarerna till detta inlägg är vissa Porsche-fans besvikna över det okonventionella arrangemanget av strålkastarna.

På motorhuven ska Macan Electric ha ett strålkastarhus i stil med Porsche Mission R, som endast består av backljusen som är arrangerade i den karakteristiska fyrpunktsdesignen. Halvljus och helljus är förmodligen placerade i ett separat hölje direkt ovanför sidoluftintagen i mitten av frontpanelen.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Macan EV är utrustad med Porsches nya HD Matrix Beam LED-strålkastare. Jämfört med tidigare system är dessa strålkastare dubbelt så ljusstarka på en yta som är fyra gånger större. De har en räckvidd på upp till 600 meter och tänder bara de pixlar som behövs, vilket sparar energi. Porsche har utrustat strålkastarna med förbättrade funktioner, såsom en välkomst- och avkörningsanimation, filbelysning, byggplatsbelysning och filförträngning, samt adaptivt helljus på motorvägar. Dessutom har de en ny funktion för bländfritt helljus som fördubblar ljuset från HD Matrix-modulen i stora områden till höger och vänster om det bländfria området.

Mer uppmärksamhet på aerodynamik

Eftersom Porsche redan från början utformade nästa generations Macan som en elbil, kan vi göra några grundläggande förändringar i designen som skulle kunna förbättra aerodynamiken och energieffektiviteten avsevärt. Till exempel skulle fordonets nos kunna sänkas. Julian Baumann, chef för försäljning och marknadsföring av SUV-serien på Porsche, avslöjade att karossdesignen skiljer sig från den första generationens Macan och att Taycan-teamet arbetar med aerodynamiken.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Karossen på SUV-coupén skiljer sig inte bara från den bensindrivna Macan, den kommer också att hjälpa elbilen att uppnå bättre aerodynamik. En aktiv spoiler kommer att komplettera den sluttande taklinjen, förbättra luftflödet och öka räckvidden. Andreas Huber, chef för Digital Prototyping på Porsche, avslöjade att hans team har arbetat specifikt med Macans aerodynamik i cirka fem år. Lågt luftmotstånd är “grundläggande” för att säkerställa en lång räckvidd för nästa generations helelektriska modell, säger Huber.

Porsche skulle kunna erbjuda ett tillval för virtuella speglar, en funktion som potentiella kunder också förväntar sig av det “vardagliga” alternativet från VW-portföljen, Audi Q8 e-tron Sportback. De eleganta virtuella speglarna kan ytterligare minska luftmotståndet och öka räckvidden i kapplöpningen med Tesla. Macan EV kommer att ha en vridknapp istället för den konventionella växelspaken.

Den nya Porsche-logotypen

Macan EV får en ny varumärkeslogotyp, vilket gör den till det första produktionsfordonet med en ny identitet. Porsche har introducerat en ny logotyp för att markera sitt 75-årsjubileum. Företaget har använt vapenskölden sedan 1952 och har ändrat den något under årens lopp. Som framgår av den andra bilden i galleriet har 2023 års version en ny textur och texten “Stuttgart” ovanför den stigande hästen.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner
Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Interiör och funktioner

Interiören i Porsche Macan EV sägs vara stilren, förarfokuserad och helt digital – något som Porsche gradvis introducerar när vi går in i elbilens era, som nämnts tidigare. Förvänta dig en minimalistisk och elegant instrumentpanel, ett böjt, helt digitalt instrumentkluster, ett stort infotainmentcenter med pekskärm och en display på passagerarsidan i Macan EV.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Böjt instrumentkluster

Porsche är ett av få varumärken som är känt för sin tradition. Men eftersom elbilsåldern kräver radikala förändringar har företaget insett behovet av att bryta mot reglerna inom vissa områden. Ett exempel är det helt digitala instrumentklustret i Porsche Taycan.

Spionbilder visade ett böjt instrumentkluster. Det ser ut som det i Porsche Taycan, och om det verkligen är det, borde det vara 16,8 tum. Precis som i Taycan har Porsche slopat motorhuven för att göra detta område smalt och modernt, jämförbart med avancerade smartphones och surfplattor. Instrumentklustret kan utrustas med äkta glas och ett påsprutat polariserande filter för att säkerställa god sikt även i soligt väder.

✓ Du kan också kontrollera:

Klockor

En ny serie spionfoton som publicerades av InsideEVs den 9 december 2022 visar en Macan EV med en klocka, som också kan fungera som varvräknare, på instrumentpanelen och en speciell ratt. Dessa funktioner kommer att ingå i Sport Chrono-paketet som tillval.

Nytt infotainmentsystem

Porsche Macan Electric kommer att utrustas med ett helt nytt infotainmentsystem baserat på Googles operativsystem Android Automotive. CARIAD, Volkswagen-koncernens mjukvaruavdelning, utvecklar en ny mjukvaruarkitektur för fordon som baseras på en open source-version av Android Automotive OS. Användningen av den licensfria versionen innebär att den tyska koncernen, till skillnad från Volvo Car Group, inte kommer att integrera Google Play Store i sitt infotainmentsystem.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Systemet, som kallas One.Infotainment, kommer att innehålla en ny appbutik som utvecklats i samarbete med Harman, ett företag som tillhör Samsung. Spotify, Tidal, Amazon Music, Tubi, TikTok, Stingray Karaoke, FRVR, etc. kommer att hålla passagerarna underhållna under resan. Komfort- och informationsappar som finns tillgängliga i den nya appbutiken inkluderar Home Assistant, The Weather Channel, Vivaldi, Yelp, Parkwhiz och Plugshare. För dem som behöver arbeta under resan kommer även Webex att finnas tillgängligt i appbutiken.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Porsche kommer att använda samma nya klimatkontrollpanel som i Porsche Cayenne 2024, med analoga kontroller (rattar) som är enklare och mindre påträngande. Kontrollpanelen kommer att vara svart så att de belysta klimatfunktionerna syns tydligt.

ADAS

Macan EV förväntas bli utrustad med ett brett utbud av avancerade förarassistanssystem från Mobileye. Porsche meddelar att framtida modeller, sannolikt Macan Electric, kommer att utrustas med Pilots automatiska assistans- och navigeringsfunktioner baserade på ADAS-leverantörens teknikplattform SuperVision. SuperVision gör det möjligt för bilar att följa navigeringsrutter, byta fil på egen hand och automatiskt köra om långsammare fordon på flerfiliga vägar. Systemet använder en konventionell kamera och en vidvinkelkamera, en vidvinkelradar fram, två hörnradar fram, fyra kameror på sidorna och flera kameror bak.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

PSA-plattform

Porsche Macan Electric kommer att baseras på en ny, speciell elfordonsplattform för lyxmodeller, den så kallade Premium Platform Electric (PPE) eller PPE-arkitekturen. Porsche och Audi utvecklar denna plattform gemensamt. Minst tre Audi-modeller kommer att baseras på denna plattform, inklusive Macans tekniska bror, Audi Q6 e-tron, och Audi A6 e-tron. PPE liknar MEB (Modular Electric Drive Toolkit), men erbjuder mer kraft och ny teknik och därmed en högre prestandanivå.

Pris och kompromisslöshet

Porsche konverterar inte befintliga förbränningsmotorplattformar för elfordon. “Det finns alltid en viss kompromiss när det gäller vikt, förpackning och andra dimensioner”, säger Michael Steiner, företagets styrelseledamot för forskning och utveckling.

Lutz Meschke, Porsches vice VD och styrelseledamot för finans och IT, berättade för Autocar att användningen av PSA:s plattform istället för att utveckla en ny egen plattform skulle möjliggöra en kostnadsbesparing på 30 procent.

Porsche Torque Vectoring Plus med elektroniskt låsbar differential

Macan Electric har en helt nyutvecklad framaxel med dubbla länkarmar och separat fjäderben fram och en multilänk bakaxel. I de högre utrustningsnivåerna är Porsche Torque Vectoring Plus med en elektroniskt låsbar differential monterad som standard. Oavsett val av fjädring – stål- eller luftfjädring – kan kunderna testa det elektroniska systemet Porsche Active Suspension Management (PASM) i Macan Electric-konfigurationen.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner
Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Styrning av bakaxel

Till skillnad från bensinmotorn har Macan Electric bakaxelstyrning. Vid en hastighet på ca 80 km/h svänger bakhjulen fem grader i motsatt riktning mot framhjulen, vilket minskar vändcirkeln med ca en meter. Vid högre hastigheter svänger bakhjulen i samma riktning som framhjulen.

22-tums hjul

På tal om hjul: Porsche kommer att erbjuda storlekar upp till 22 tum. Med blandade däck, naturligtvis, men bredden på fram- och bakaxlarna kommer att skilja sig ännu mer än på bensinbilen, enligt företaget.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Porsche Macan EV Utbud

Bättre räckvidd än Taycan

Om det finns en feedback från Taycan-kunder som Porsche har tagit på allvar, så är det bristen på en trovärdig effektreserv. Steiner berättade för journalister att räckvidden för Macan Electric skulle vara “betydligt större” än för Taycan.

Räckvidden för Porsche Macan Electric kommer att överstiga den för Taycan, som har en räckvidd på upp till 504 kilometer eller 313 miles (WLTP) beroende på konfiguration. Den maximala räckvidden skulle kunna vara 550 kilometer eller 341,7 miles (WLTP).

Spionbilder från december 2022 visar instrumentklustret på Macan EV med en återstående räckvidd på 391 kilometer på en nästan full laddning. Dessa bilder togs dock under en testkörning på en racerbana, så körstilen var inte nödvändigtvis inriktad på effektivitet! Den officiella räckvidden (WLTP) bör vara betydligt bättre, som nämnts ovan.

I april 2022 visade en ny serie spionbilder att instrumentklustret på testbilen Macan Electric visade en återstående räckvidd på 234 kilometer (145 miles) med 82 procent återstående laddning. Det innebär att endast 285 kilometer kan köras på en full laddning. Testfordonet färdades dock nära polcirkeln, vilket innebär att det kalla vädret kan ha lett till en ovanligt hög energiförbrukning. Dessutom kan föraren ha utsatt fordonet för olika stresstester. Under utvecklingen utsätter företagen sina prototyper för drift, terrängkörning och andra påfrestningar, men den genomsnittliga kunden kommer sällan i kontakt med sådana extrema förhållanden.

Batteri

Effekt ~100 kWh

Porsche Macan Electric är utrustad med ett batteripaket med en total kapacitet på cirka 100 kWh. Enligt en rapport från InsideEVs den 13 november 2022 ligger den användbara kapaciteten för detta batteripaket nära den installerade kapaciteten på 96-98 kWh. Denna kapacitet ger en bra sweet spot för räckvidd och prestanda, så företaget behöver inte alternativet i någon av varianterna.

Porsche använder inte cell-till-cell-teknik som Tesla och vissa andra biltillverkare som är mer avancerade i detta avseende. Batteripaketet på cirka 100 kWh består av 12 batterimoduler med prismatiska NCM litiumjonceller. Blandningsförhållandet mellan de aktiva materialen (nickel, kobolt och mangan) är 8:1:1, dvs kobolt och mangan saknas endast till 10 procent. Porsche talar om en hög energidensitet, men ger inga siffror.

Porsche köper batterierna till Macan EV från Draxlmaier. Den tyska fordonsleverantören tillverkar för närvarande batterierna till Taycan i sin 100 000 kvadratmeter stora anläggning i Sachsenheim nära Stuttgart, som kommer att öppnas under 2019.

Återladdning

DC-laddningseffekt 275-300 kW

Med 800-voltsteknik erbjuder Porsche Macan Electric snabb DC-laddning vid höga hastigheter. Porsche gav ingen exakt siffra, men bekräftade att effekten kommer att vara högre än för Taycan (270 kW). Vi förväntar oss att effekten kommer att vara närmare 275 kW än 300 kW. Ett spionfoto från Reddit-användaren VegarHenriksen visar en Macan EV som laddas i snön i norra Norge med 172 kW.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

DC snabbladdare med 800 V laddningsteknik laddar ett ~100 kWh batteri från 5 till 80 % på mindre än 25 minuter. Sådana laddare är dock svåra att hitta och det vet Porsche. Företaget har utrustat Macan Electric med en funktion för “bankladdning”.

Vid laddstationer som använder standard 400-voltsteknik kopplas motsvarande högspänningsbrytare (gates) i batteripaketet automatiskt om innan fordonet förses med ström. I princip delas 800-voltsbatteriet upp i två delar med en nominell spänning på 400 volt, så att de kan laddas parallellt vid samma 400-voltsladdstation utan ytterligare högspänningsförstärkare.

AC-laddare med en effekt på 22 kW

Macan Electrics integrerade AC-laddare, högspänningsvärmare och DC/DC-omvandlare är en del av den patenterade “Integrated Power Box”. Denna box sparar inte bara utrymme genom att kombinera de tre komponenterna, utan minskar också kabeldragning, vikt och kostnader. En 11-kW-laddare (AC) är monterad som standard; en 22-kW-laddare finns som tillval, vilket gör att batteriet kan laddas fullt över natten.

Exklusiva laddningsstationer

Porsche samarbetar med Ionity för att skapa exklusiva laddstationer som endast är tillgängliga för Porsche-kunder. Det exklusiva nätverket av Porsche-laddstationer kompletterar Ionity-butikerna och erbjuder kunderna en unik laddningsupplevelse för Porsches premium-elbilar och SUV:ar.

Fram till 2025 ska antalet Ionity-anläggningar öka till 1 000. Visionen är att öka tillgängligheten till över 7.000 laddpunkter. Dessutom planerar vi att utveckla en Porsche-ägd laddningsinfrastruktur. Kraftfulla laddstationer exklusivt för Porsche-kunder kommer att komplettera Ionity-nätverket.Dr Oliver Blum, styrelseordförande för Porsche.

Porsche planerar att sätta upp sina laddstationer längs de viktigaste trafiklederna och motorvägarna i Europa. Med upp till 12 laddpunkter per laddstation kommer kontakterna att erbjuda en laddningseffekt på minst 350 kW.

Vi kommer att bygga dessa platser längs de viktigaste trafiklederna och motorvägarna i Europa. Vi planerar upp till 12 laddstationer per station med en laddningskapacitet på 350 kW och mer. Vi planerar att öppna den första stationen i södra Tyskland i slutet av året.Dr Oliver Blum, styrelseordförande för Porsche.

Porsche har satt upp det ambitiösa målet att konvertera mer än 80 procent av sin försäljning till elfordon år 2030.

År 2025 ska cirka hälften av alla nya Porsche-fordon som säljs vara elektrifierade, dvs. helt eldrivna eller plug-in hybrider. År 2030 ska andelen av alla nya bilar med ren eldrift vara över 80 procent. För närvarande förbereder vi marknadslanseringen av den helt eldrivna Macan. För detta ändamål vill vi förvandla 911 till den mycket sportiga variant som vi känner från motorsport.Dr Oliver Blum, styrelseordförande för Porsche.

Kraft

Allhjulsdrift

Porsche har bekräftat att alla konfigurationer av Macan Electric kommer att ha två motorer: en konventionell motor framtill och en kraftfullare motor baktill, vilket innebär att fyrhjulsdrift kommer att vara standard. I vissa konfigurationer kommer företaget att placera den bakre motorn extra långt bak, vilket kallas en “performance rear axle”. Detta för att öka vikten baktill och uppnå en viktfördelning på 48:52 mellan fram- och bakaxel.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

603 hk och 1 000 Nm.

Porsche kommer “initialt” att erbjuda Macan Electric med drivenheter på upp till 450 kW (603 hk) och ett vridmoment på över 1.000 Nm (738 lb-ft). Permanent exciterade synkronmotorer (PSM) med vattenmantelkylning och dubbel V-laminering (arrangemang av permanentmagneter inuti rotorn) kommer att användas.

I kraftelektroniken använder pulsvågsomvandlaren (PWR) på bakaxeln i Macan Electric komponenter tillverkade av kiselkarbid (SiC) istället för det vanliga halvledarmaterialet kisel. Enligt Porsche minskar detta kopplingsförlusterna i PWR avsevärt och möjliggör högre kopplingsfrekvenser.

Ingen körning med endast en pedal

Enligt en rapport från InsideEVs kommer Macan Electric inte att kunna köras med endast en pedal. Porsche kommer att fortsätta att erbjuda ett “blandat bromssystem med måttlig till lätt regenerering vid markkontakt” som i Taycan. Porsche kommer att använda erfarenheterna från Taycan för att erbjuda en mer avancerad drivlina för Macan Electric. Enligt samma rapport kommer företaget att använda SiC-halvledare i kraftelektroniken.

Produktion

Tillverkningen av Porsche Macan EV kommer att ske vid Porsches fabrik i Leipzig. Den 14 september 2020 meddelade Porsche att förberedelserna för produktionen av Porsches nästa elbil har påbörjats. Leipzig-fabriken förväntas vara redo för produktion av Macan EV i mitten av 2023.

Den nya helelektriska Macan kommer också att tillverkas utsläppsfritt vid Porsches fabrik i Leipzig. Liksom själva fordonet kommer även högspänningsbatterimodulerna för den nya Macan att tillverkas i Tyskland. Planen är att tillverka cellmodulerna uteslutande på basis av förnybara energikällor.

Datum för utfärdande

Porsche Macan Electric kommer att levereras till kunder från 2024.

I en intervju sa Reimold att han och hans kollegor kommer att göra allt för att säkerställa att leveransen till kunderna börjar 2024. Han sa att han var övertygad om att utvecklingen av mjukvaran för elbilen var på rätt spår och att de redan hade börjat finjustera den.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Efter många förseningar orsakade av externa faktorer som covid-19-pandemin, flaskhalsar i halvledarchip och problem i leveranskedjan, samt interna problem med mjukvaruutvecklingen, har Porsches Executive Board meddelat att Macan Electric kommer att lanseras 2024 för att stärka kundernas och investerarnas förtroende. VD Dr Oliver Blum har bekräftat det reviderade lanseringsschemat flera gånger. Vid företagets årliga presskonferens den 13 mars 2023 sade han

Vårt mål är att mer än 80 procent av de nya fordon vi levererar till våra kunder ska vara helt eldrivna år 2030. Hela vår produktstrategi är inriktad på detta. Vi börjar med den helt eldrivna Macan: Den är planerad att nå våra kunder 2024.Dr Oliver Blum, styrelseordförande för Porsche.

Vid Volkswagen Group 2023 Capital Markets Day den 21 juni 2023 på Hockenheimring bekräftade Blum att Macan EV kommer att lanseras nästa år:

Efter den mycket framgångsrika marknadslanseringen av den första helt eldrivna Taycan fokuserar vi nu på utvecklingen av den helt eldrivna Macan. De första leveranserna till kunder är planerade till nästa år.Dr Oliver Blum, styrelseordförande för Porsche.

Vid Porsches årsstämma 2023 den 28 juni 2023 i Porsche Arena i Stuttgart talade Blum återigen om marknadslanseringen av den helelektriska Macan under 2023.

Vårt mål är att leverera mer än 80 procent av våra nya fordon till våra kunder helt elektriskt år 2030. Vår produktstrategi är helt inriktad på detta mål. Låt oss börja med den helelektriska Macan. Den är planerad att lanseras på marknaden under 2024.Dr Oliver Blum, styrelseordförande för Porsche.

Porsche Macan 2024: Priser och funktioner

Volvogrupp-a.se säger

Den bensindrivna Macan är Porsches näst mest populära modell i världen. Den allra första Macan EV kan bli lika framgångsrik i Kina och USA, företagets två största marknader i världen, och öppna nya dörrar i europeiska länder som aktivt utvecklar elektriska premium-SUV:ar. Även om Macan EV kämpar med programvaruproblem som försenar lanseringen, kan den när den äntligen kommer ut på marknaden 2024 inbringa sexsiffriga belopp per år och bli en kassako för Porsche.