Polestar 4 2024: Tekniska data, ändringar, pris

Den svenska elbilstillverkaren Polestar har gett bilvärlden en fullständig titt på sin senaste elektriska SUV-coupé, Polestar 4, inför dess officiella lansering i Nordamerika 2024. Redan vid första anblicken är det tydligt att Polestar 4 är en riktig head-turner, med sin eleganta kropp och skarpa detaljer som ärvts från Polestar Precept Concept som lanserades 2020. Några av de fantasifulla detaljerna inkluderar en infällbar bakruta, dubbla strålkastare, ramlösa fönster och infällbara dörrhandtag.

“Vi designade Polestar 4 från grunden som en ny ras av SUV-coupéer som hyllar baksäteskomfort och upplevelse”, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

Scenen

Vi gillar det urbana utseendet, men det är svårt att inte se några designtips från Jaguar I-Pace från vissa vinklar, vilket är bra. Enligt Polestar är Polestar 4 den andra SUV:en i det växande utbudet av moderna elfordon, placerad mellan Polestar 2 och Polestar 3. Den har en fastback-kropp utan bakruta men är utrustad med en högupplöst kamera som enligt Polestar är bättre än någon kamerabaserad backspegel på marknaden.

Den eleganta kroppen är designad och låter 4:an glida genom luften som en het kniv genom smör. Aerodynamiskt optimerade detaljer som planglas, ramlösa fönster och aero-lameller bak bidrar till ökad effektivitet. En 118-tums hjulbas och kortare överhäng fram och bak ger ett elegant utseende och en rymligare interiör.


Polestar 4 2024: Den snabbaste Polestar hittills

Om Polestar 3 SUV är den rymligaste i sin klass trots avsaknaden av en tredje sätesrad, kommer den kommande Polestar 4 att vara snabbast. Detaljerna är sparsamma, och Polestar lovar att avslöja mer om drivlinan när lanseringsdatumet närmar sig, men det sägs tillräckligt för att hålla elbilsköpare i väntan.

Tvåmotoriga Polestar 4 levererar upp till 544 hk och accelererar till 100 km/h på 3,8 sekunder. Detta gör den starkare och snabbare än Polestar 2 BST Edition 230 och har ett vridmoment på 505 lb-ft tillgängligt hela tiden. Det finns nu även en enmotorig långdistansversion. Den har bakhjulsdrift, 272 hk och 253 Nm i vridmoment, vilket räcker för acceleration från 0 till 100 km/h på cirka 7,4 sekunder.


Effektiv elektrisk drivlina

Långdistansvarianterna av Polestar 4 har ett 102 kWh batteripaket, vilket möjliggör en räckvidd på upp till 348 miles på WLTP-cykeln. På EPA-testcykeln förväntar vi oss 270 till 300 miles per full laddning. De tvåmotoriga varianterna har ett system för att stänga av frontmotorn för att öka den användbara räckvidden.

När batterierna tar slut har Polestar 4 en 22kW AC-laddare och kan snabbt laddas med upp till 200kW DC. Dessutom har Polestar 4 dubbelriktad laddning och Vehicle-to-Load (V2L)-kapacitet (för att driva ditt hem och elektronik i en nödsituation eller strömavbrott), samt en värmepump för bättre vinterberedskap.


Hållbar och högteknologisk stuga

En del av Polestar-mytologin är en hållbar inredning med material med låga koldioxidutsläpp och återvunna godsaker (Volvo gör något liknande). Polestar 4 har Nappa-läder, återvunnen PET-matta, biobaserad MicroTech-vinyl, återvunnen polyester och andra miljövänliga material.

Å andra sidan är den utrustad med all teknik man kan förvänta sig av ett modernt elfordon. Den har till exempel en 15,4-tums liggande pekskärm med integrerad Google-funktionalitet som låter dig använda Google Maps och Google Assistant och ladda ner dina favoritappar från Play Store. Apple CarPlay är också integrerat för iOS-fans.

Tillvalet Harman Kardon-ljudsystem med 12 högtalare med 1400-watts hybridförstärkare rekommenderas starkt, och Nappa-paketet lägger till ytterligare två högtalare på framsätets nackstöd.


Volvos säkerhetsnivåer

När det kommer från Volvo är det ingen överraskning att Polestar leder vägen när det gäller säkerhet. Polestar har nio krockkuddar, tolv kameror, tolv ultraljudssensorer och ett radarsystem som driver det avancerade förarassistanssystemet SuperVision. Den har också ett 10,2-tums digitalt instrumentkluster och en 14,7-tums head-up display (HUD) för att visa olika förarassistansparametrar, navigationsinstruktioner och annan fordonsinformation.


Polestar 4 trimnivåer

Ett Pilot Pack finns tillgängligt till nya Polestar 4, som bland annat innehåller en utökad Pilot Assist och en filbytesassistent. Performance Pack erbjuder också 22-tumshjul, 4-kolvs Brembo-bromsar, individuell fjädringsjustering och guldkant. Slutligen innehåller Plus Pro Pack ett elektrokromt glastak, omgivande belysning i interiören och kroppsfärgade exteriörpaneler.


Polestar 4 2024 pris och tillgänglighet

Polestar 4 kommer att lanseras officiellt i Nordamerika, Europa och Asien i början av 2024. Kinesiska köpare kommer dock att vara de första när det lanseras i november 2023. Ingångspriset för enmotoriga Polestar 4 kommer att vara under $60 000, lägre än vad Polestar begär för sin senaste SUV-modell, Polestar 3.

Foton & källa: Polestar Germany.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar