Nissan Z 2023: priser och egenskaper

De Nissan Z 2023 är den efterlängtade sjunde versionen av Nissans populära tvåsitsiga sportbil. Den debuterade som Nissan Z Proto Concept 2020 och har nya och gamla designsignaler som hyllar sina föregångare. Den delar Z34-arkitekturen med 370Z, men den nya Z-bilen har fått en mängd uppdateringar för att hålla jämna steg med rivaler som Toyota GR Supra och den vadställe Mustang 2024 för att kunna hänga med.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper

Scenen

Den ikoniska sportbilen Nissan Z har en intressant historia. När Nissan ville utveckla en efterföljare till sin legendariska sportbil Datsun Fairlady på 1960-talet vände sig den japanska biltillverkaren till Yamaha. Nissan hade dock reservationer mot den 2,0-liters DOHC fyrcylindriga motorn utvecklad och byggd av Yamaha och övergav projektet i mitten av 1964. Efter vidareutvecklingen av prototypen sportbil, från vilken den legendariska Toyota 2000GT, Yamaha bytte till Toyota.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper
Nissan Z 2023: priser och egenskaper

Slutligen, 1969, släppte Nissan den första generationen av Datsun Fairlady Z, som har blivit en kulturell ikon under de senaste sex generationerna. ”Nissan Z är hjärtat och själen i vårt företag. Sedan den första generationen introducerades för mer än 50 år sedan har den gett sportbilsdesign, prestanda och spänning till ett brett spektrum av köpare”, säger Michael Colleran, senior vice president, Nissan US Marketing and Sales.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper

Nissan Z 2023: Motor & drivlina

Eftersom det här är en ny sportbil från Nissan måste fokus ligga på motor och drivlina. Under den långa och breda huven på 2023 Nissan Z finns en 3,0-liters dubbelturboladdad V6 VR30DDTT-motor som kommer från Infiniti Q60 Red Sport 400 kommer, men med uppdaterad trimning, ett nytt återkopplingssystem för att förbättra laddtrycket och en innovativ turbinhastighetssensor som pressar ut varje uns kraft ur motorn. Motorn producerar 400 hk och 350 lb-ft vridmoment, skickat uteslutande till bakhjulen.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper
Nissan Z 2023: priser och egenskaper

Nya Nissan Z kommer som standard med en sexväxlad manuell (hurra!) med SynchroRev Match (Z Performance och Proto Spec). Det finns en nio-växlad automatisk växellåda som tillval med adaptiv växlingskontroll, paddelväxlare, nedväxlingsvarvmatchning och ett nytt magnesiumhölje som rakar 44 pounds av vikt.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper

✓ Du kan också kontrollera:

Hur snabb är Nissan Z 2023?

Den senaste Nissan Z accelererar från 0 till 100 km/h på cirka 4,5 sekunder. Den täcker kvartsmilen på 12,9 sekunder vid 107,6 mph. Som jämförelse: Toyota GR Supra accelererar från stående start till 100 km/h på 4,8 sekunder, den kraftfullare Supra 3,0 A/T klarar sprinten på bara fyra sekunder.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Nissan Z 2023: priser och egenskaper

Utrustningsnivåer & priser

2023 Nissan Z finns i tre välutrustade utrustningsnivåer: Sport, Performance och Proto Spec. Nedan finns en snabb uppdelning och standardutrustning för varje Z-modell. Priserna inkluderar 1 025 euro i överföringskostnader.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper

sport cup

Grundversionen av Nissan Z Coupe Sport börjar på 41 015 euro. I priset ingår omfattande standardutrustning med LED-strålkastare, 18-tums lättmetallfälgar, startknapp och närhetsnyckel, automatisk klimatanläggning, tygklädsel och ett digitalt instrumentkluster. Det finns också en åtta-tums infotainmentpekskärm med Apple CarPlay och Android Auto-anslutning, tre analoga pod-skärmar, USB-portar, ett ljudsystem med sex högtalare och satellitradio.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper

2023 Nissan Z levereras som standard med en rad avancerade förarassistanstekniker såsom döda vinkeln, varning för kollisioner fram, filbytesvarning, varning för korsande trafik, adaptiv farthållare och parkeringssensorer fram och bak.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper
Nissan Z 2023: priser och egenskaper

prestationscup

Priserna för Nissan Z Coupé Performance börjar på 51 015 euro. Den erbjuder fler extrafunktioner och lyxiga funktioner som aktiv brusreducering, uppvärmda ytterbackspeglar, 19-tums Rays smidda hjul, elektriskt justerbara och uppvärmda säten, premium läderklädsel och en mekanisk differential med begränsad glidning för bättre grepp. Den har också en uppgraderad 9-tums infotainmentpekskärm med Apple CarPlay trådlös anslutning, navigering, Bose-ljudsystem med åtta högtalare och Wi-Fi-hotspot-kapacitet.

Nissan Z 2023: priser och egenskaper

protospecifikation

Nissan Z Proto Spec är begränsad till bara 240 enheter i USA. Från 54 015 € kommer den med exklusiva funktioner som 19-tums bronshjul, skräddarsydd gul och svart lack och gula invändiga sömmar för att nämna några.

Volvo Grupp A