Nissan Leaf 2024: Interiör, motor och modifieringar

Nissan Leaf 2024 är i stort sett oförändrad efter att ha fått flera interiöra och exteriöra uppdateringar för modellåret 2023. På bilspråk kan detta betyda att en helt ny modell väntar i kulisserna eller att märket är på väg att gå i pension. Tyvärr är det senare fallet, eftersom Nissan har meddelat att man kommer att fasa ut Leaf i mitten av årtiondet.

Nissan har redan lanserat Ariya med en räckvidd på över 300 miles – siffror som Leaf bara kunde drömma om. Den första generationen av Nissan Leaf, som lanserades 2011, var den första massproducerade elbilen och slog Chevy Volt PHEV och Tesla Model S med ungefär ett år. Leaf har dock inte sålt bra, trots flera Car of the Year-utmärkelser och en större omdesign 2018. Vissa menar att det beror på den alltför knäppa hatchback-designen, den svaga prestandan och den svindlande räckvidden.

Nissan Leaf 2024: Batteri, drivlina och räckvidd

Nissan Leaf 2024 har två typer av batteripaket, beroende på konfigurationen. Basmodellen Leaf S har ett 40 kWh litiumjonbatteripaket som ger en EPA-beräknad räckvidd på 149 miles. Den drivs av en enda frontmonterad elmotor som ger endast 147 hk.

Leaf SV Plus, å andra sidan, har ett större 62-kWh-batteri och en kraftfullare elmotor som ger 214 hk. Kombinationen ger en räckvidd på 212 miles, vilket är hyfsat, men inte riktigt i en värld där 250 miles är vanligt för en elbil. Enkelt uttryckt har Leaf en elektronisk pedal med förarvalbara regenereringslägen som möjliggör återhämtning vid inbromsning eller nedbromsning.


Laddningsmöjligheter för Nissan Leaf 2024

Nissan Leaf S med ett 40 kWh-batteri tar 7,5 timmar att ladda med en 240 volts nivå 2-laddare. Leaf SV med ett 62 kWh-batteri tar å andra sidan 11 timmar. Leaf har stöd för DC-snabbladdning upp till 62,5 kWh, vilket är tillräckligt för att ladda energi på 40-60 minuter. Nackdelen är Leafs föråldrade CHAdeMO-laddningsport, som fortfarande kräver en separat adapter och inte är kompatibel med de flesta DC-laddningsstationer.


Nissan Safety Shield 360 och ProPILOT Assist

Leaf 2024 levereras som standard med Nissan Safety Shield 360, en serie avancerade förarassistansfunktioner som inkluderar automatisk nödbromsning, filbytesvarnare, döda vinkeln-varnare, automatisk bromsning bak och döda vinkeln-intervention.

Leaf SV Plus har också andra körhjälpmedel som adaptiv farthållare, uppmärksamhetsvarnare och en surroundkamera. Toppmodellen Nissan Leaf SV Plus har ProPILOT-utvecklad teknik för halvautonom körning med filhållningsassistent och adaptiv farthållare.


Nissan Leaf 2024: Specifikationer och priser

Nissan Leaf S kostar från 29 235 euro i grundutförande, vilket gör den till den näst billigaste nya elbilen efter Chevy Bolt EV. Trots ett grundpris på mindre än 30 000 euro har Leaf S bra utrustning som automatiska strålkastare, 16-tums stålfälgar, en åttatums infotainmentskärm med pekskärm, smartphone-anslutning, ett ljudsystem med fyra högtalare, automatisk klimatanläggning och nyckellös åtkomst. Leaf SV Plus har en startknapp, fyra USB-portar och en upplyst laddningsport.

Priserna för toppmodellen Leaf SV Plus börjar på 37 285 euro. Den betydande prisökningen jämfört med basmodellen Leaf S beror på standardvärmepump, LED-strålkastare, 17-tums lättmetallfälgar, uppvärmda framsäten, elektriskt justerbar förarstol, uppvärmda läderstyren, ett navigationssystem, ett audiosystem med sex högtalare och uppvärmda ytterspeglar.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar