Mini Cooper Electric 2023: priser och egenskaper

Om du inte avskräcks av den låga räckvidden på 110 miles, är detta för dig Mini Cooper Electric 2023, en elbil i gokartformat, värd att överväga. Och varför? Med ett utgångspris på drygt 30 000 euro (före rabatter) är det en av de billigaste elbilarna på marknaden. Dess mini-baksäte begränsar portabiliteten, men interiören delar samma flashiga stil som den tvådörrars Cooper hardtop den är baserad på.

Mini Cooper Electric 2023: priser och egenskaper

Alla kommer att märka att den helelektriska Cooper går tyst nerför gatan, men bara föraren kommer att märka det påträngande beteendet hos traction control-systemet, som förhindrar (läs: kul) varje hjulspinn. Annars säkerställer den lilla halvkombis batteripaket en låg tyngdpunkt, vilket förbättrar den medfödda smidigheten hos Mini uppmuntrar – något som kommer att locka fram lika många leenden som den förtjusande estetiken hos Cooper EV 2023.

Vad är nytt för 2023?

Den helelektriska Mini Cooper får för det årsmodell 2023 en specialutgåva. Specialutgåvan, som kallas “Resolute Edition”, är målad i Rebel Green och har ett vitt tak och vita spegelkåpor. Det finns också bronsfärgade ränder på motorhuven och bronsfärgade accenter på kylargrillens ram och andra dekorativa element. Resolute Edition rullar på 17-tumshjul. Interiören har sportstolar med gul och krämfärgad tweedklädsel och en läderkantad ratt.

Mini Cooper Electric 2023: priser och egenskaper

2023 Mini Cooper Electric startar till samma pris som förra året. Grundmodellen ger alltså utmärkt valuta för pengarna. Den levereras som standard med dubbelzons klimatkontroll, uppvärmda framsäten, konstläderklädsel, LED-strålkastare, passivt insteg med handsfree-kit och regnavkännande vindrutetorkare.

EV-motor, prestanda och körbarhet

Motorn i den framhjulsdrivna elbilen har 181 hk och ett vridmoment på 199 Nm och drivs av ett 28,9 kWh batteri. När vi provade en prototyp av Mini Electric slogs vi av dess snabba acceleration. Vår senaste åktur bekräftade våra första intryck, men introducerade oss också för en övernitisk dragkontroll som hindrade framdäcken från att snurra och något dämpade det roliga med körningen. Ändå var vi imponerade av den typiska mini-gokarthanteringen.

Mini Cooper Electric 2023: priser och egenskaper

Vi såg honom också spurta till 60 km/h på 6,1 sekunder. Det är snabbare än andra sådana små elbilar Chevy Bolt EV (6,7 sekunder). Modellen har två regenerativa bromslägen: ett där bilen rullar som en icke-elbil när du släpper gaspedalen, och ett mer aggressivt där du nästan aldrig behöver trycka på bromspedalen.

Mini Cooper Electric 2023: priser och egenskaper

Räckvidd, laddning och batteritid

Mini Electric har en beräknad räckvidd på 110 miles på full laddning, vilket är långt under utbudet av alternativ som Bolt EV och Nissan Leaf lögner. Mini uppger att bilens batteri kan laddas till 80 procent på 35 minuter. Om du använder ett 7,4 kilowatts uttag hemma kan du ladda batteriet helt på fyra timmar. Den kompakta bilens dual-mode regenerativa bromssystem hjälper också till att maximera batteriladdningen.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Bränsleförbrukning och MPGe i praktiken

EPA ger Mini Electric en kombinerad MPGe på 110. Som jämförelse har Bolt EV en kombinerad MPGe på 118 och Leaf har en kombinerad MPGe på upp till 111. Vi kan dock bara bekräfta regeringens bedömning, om vi kan testa den faktiska räckvidden för Mini på vår 75 km/h motorvägssträcka, som är en del av vårt omfattande testprogram.

Mini Cooper Electric 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Insidan av Electric har en 5,5-tums digital mätare som visar batteriladdningsstatus, räckvidd, navigeringsinformation och andra infotainmentfunktioner. Varje Mini Electric har automatisk klimatkontroll med två zoner, en uppvärmd ratt, uppvärmda framsäten och en unik värmepumpsdesign som använder 75 procent mindre energi än en traditionell elvärmare för att värma upp interiören. Införandet av omgivande interiörbelysning med sex olika färger ger interiören en ny dimension. Liksom med den bensindrivna Mini Cooper erbjuder baksätet inte mycket utrymme, och lastutrymmet är också begränsat.

Mini Cooper Electric 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Den centrala pekskärmen är en 8,8-tums enhet med Apple CarPlay, inbyggd navigering och SiriusXM satellitradio. Med hjälp av en smartphone-app kan Mini Electric-ägare värma eller kyla inredningen av sitt fordon till önskad temperatur innan de går ombord. Mini finns även med trådlös laddning och ett Harman/Kardon ljudsystem.

säkerhet och förarassistans

Mini Electric har förarassistanssystem som frontkollisionsvarning, fotgängardetektering, vindrutetorkare och strålkastare med regnsensorer. För mer information om krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard kollisionsvarnare och automatisk nödbromsning
  • Standard varning för filavvikelse
  • Tillgänglig parkeringshjälp

garanti och underhåll

Mini erbjuder en av de bästa garantiplanerna jämfört med sina konkurrenter och erbjuder även omfattande kostnadsfritt planerat underhåll.

  • Begränsad fyra års eller 50 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är fyra år eller 50 000 miles
  • Elektriska komponenter täcks i åtta år eller 100 000 miles
  • Kostnadsfritt underhåll är giltigt i tre år eller 36 000 miles