Mini Cooper 2023: priser och egenskaper

Den pånyttfödda Mini Cooper 2023 gjorde sin nordamerikanska debut för 20 år sedan och är lika snygg och rolig att köra idag som då. Dess retro-moderna stil väcker fortfarande huvudena, och dess sportiga chassiuppsättning ger förarna något att se fram emot varje gång de sätter sig bakom ratten. Som 2-dörrars halvkombi, 4-dörrars halvkombi eller cabriolet är Cooper kanske inte speciellt praktisk, men den minsta Minimodellen är ändå attraktiv för singlar eller par.

Mini Cooper 2023: priser och egenskaper

Standardmodellerna drivs av en trecylindrig turboladdad motor med 134 hk. I S-modellen ersätts denna av en fyrcylindrig turbo på 189 hk, vilket ger betydligt bättre acceleration. Tyvärr ökar detta också priset på Cooper avsevärt, vilket gör att den kommer nära lyxbilar som denna bmw 2-serien Gran Coupé och Mercedes Benz En klass. Behöver du mer kraft än vanliga Cooper? Då är Cooper JCW (testad separat) med en 228 hk turboladdad motor rätt val.

Vad är nytt för 2023?

För årsmodell 2023 det kommer en ny Resolute Edition av Mini Cooper. Den är målad i Rebel Green och har exteriör finish i brons, sitsöverdrag i gult och krämfärgat tweed och speciella Resolute Edition-stegplattor. Paketet finns även till cabriolet, men ersätter hardtopens vita tak och spegelkåpor mot en svart sufflett och svarta spegelkåpor.

Mini Cooper 2023: priser och egenskaper

Vi skulle gå med den manuella växellådan och passa den till den kraftfullare 189 hk Cooper S hardtop för att maximera nöjefaktorn. Femdörrars hardtop kostar lite mer, men vi skulle gå med tredörrars eftersom ingen av Mini är särskilt rymlig. Det finns också många önskvärda anpassningsalternativ.

motor, transmission och prestanda

Standardmotorn är en 1,5-liters turboladdad trecylindrig med 134 hk, som erbjuder gott om kraft för detta lilla och lätta framhjulsdrivna fordon. Vi föredrar S-modellerna, som kommer med en 2,0-liters turboladdad fyrcylindrig och 189 hk. Med den större motorn var S:en drygt en sekund snabbare till 100 km/h på 6,2 sekunder än basmotorn på 1,5 liter.

Mini Cooper 2023: priser och egenskaper

Vi fann att den automatiska växellådan växlade bra, men den manuella växellådan förblir vår favorit eftersom den tillåter föraren att vara mer involverad. Den fasta fjädringen lämpar sig för entusiastisk körning, vilket gör Mini Cooper spännande, men hanteringen kan vara oförlåtlig på tuffa vägar.

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Hardtop- och cabrioletmodellerna med den trecylindriga basmotorn uppnår 29 mpg city och 38 mpg på motorvägen med en automatisk växellåda och 27 mpg i staden och 37 mpg på motorvägen med en manuell växellåda. Med den trecylindriga motorn och en sexväxlad manuell växellåda uppnådde vi en förbrukning på 38 mpg på vår testrutt i 75 km/h på motorvägen. Cooper S:s kraftfullare 2,0-litersmotor är rankad något lägre av EPA vid 28 city mpg och 38 highway mpg för den automatiska versionen, och 23 city mpg och 33 highway mpg för den manuella versionen.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Interiör, komfort och lastning

Minis interiör är charmig och knäpp, men på bekostnad av användbarheten. Utrymmet i baksätena är knappt, men passagerarna i framsätena har liten anledning att klaga. Cabriolets elektriska topp fälls ihop på 18 sekunder och erbjuder obegränsat takhöjd. Synd att stammen är liten. Hardtop-modellerna erbjuder mer utrymme i sin halvkombikaross – men ändå inte mycket med tanke på den lilla fordonsstorleken.

Mini Cooper 2023: priser och egenskaper

Bagageutrymmet på hardtop-modellen är ganska litet och erbjöd endast plats för tre stycken handbagage i vårt test. Med nedfällda baksäten finns det plats för 12 handväskor. Femdörrars hardtop erbjuder mer bagageutrymme med nedfällda baksäten och cabriolet mindre. Standardutrustningen på Mini Cooper inkluderar en lädertrimmad ratt och uppvärmda framsäten.

infotainment och uppkoppling

Alla Mini Cooper-modeller kommer som standard med en 8,8-tums infotainmentskärm och ett digitalt instrumentkluster. SiriusXM satellitradio kommer också som standard, men de som vill ha Apple CarPlay, navigering i instrumentbrädan eller trådlös telefonladdning får betala extra. Android Auto är inte tillgängligt.

Mini Cooper 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

Mini Cooper levereras som standard med automatisk nödbromsning och adaptiv farthållare och parkeringsassistenter som tillval. För mer information om Coopers krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard automatisk nödbromsning
  • Standard varning för filavvikelse
  • Tillgänglig adaptiv farthållare

garanti och underhåll

Mini erbjuder en något bättre garanti än de andra småbilstillverkarna, särskilt när det kommer till kostnadsfritt planerat underhåll. Volvo och BMW erbjuder liknande gratis underhållsplaner som Mini.

  • Begränsad 4 års eller 50 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är giltig i 4 år eller 50 000 miles
  • Kostnadsfritt planerat underhåll täcks i 3 år eller 36 000 miles.
Volvo Grupp A