Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper

Den 25 augusti presenterade Mercedes den andra generationen av Small Van Citan och dess första helelektriska version, Citan. Vi har all information och bilder om den nya modellen för dig.

Hantverkare och campare se upp! Den andra generationen av Mercedes Citan är på väg. För alla elentusiaster finns även en E-version och den nya kan även övertyga designmässigt. Läs vidare för mer information.

Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper
  • Premiär för Citan och eCitan den 25 augusti
  • Stort rum
  • Mycket lastvolym med låg lasttröskel
  • Camping lämplighet
  • Utrustad med skjutdörrar på båda sidor
  • Mycket rak design
  • eCitan med en räckvidd på 265 km
  • Pris under 23 800 euro
  • Kompatibel med Vanessa campingmoduler

Med EQT och den normalt motoriserade T-modellen lanserar Mercedes två små skåpbilar för privat bruk. 

Mercedes Citan 2022 exteriördesign

Visuellt imponerar Citan med sitt biffiga utseende. Bilen är ganska bred och har uttalade hjulhus. Bilen kommer som en tourer med skjutdörrar till vänster och höger. Glidelementen kan eftermonteras på skåpbilen.

Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper

Alla som är en Mercedes borde se ut så här också. Citan kommer med en typisk, omisskännlig frontdesign. Kylargrillen, stjärnlogotypen och de kantiga strålkastarna är slående. Baktill tappar bilen sin direkta tillhörighet. Som med alla kombibilar med högt tak hittar vi en rak vägg bak. Stjärnan är liten och även på avstånd avslöjar framför allt de triangulära baklyktorna att det inte är högtakskombikonkurrenten VW Caddy.

Vad du kan se mycket tydligt: ​​Citan kommer inte att se ut som den tekniskt relaterade Renault Kangoo. Mercedesens linjer är väldigt raka, det finns inga lekfulla detaljer. Den lilla skåpbilen påminner om en V-klass som visat sig vara för liten – möjligen också känslan för den optiska innovationen.

Det finns också en ny ljussignatur, som består av två horisontellt staplade stänger i mycket smala strålkastare.

✓ Du kan också kontrollera:

Tekniska data och möjliga användningsområden

Storleksmässigt är Citan kvar i skåpbilsklassen. Standardversionen har en hjulbas på 2,72 meter och en längd på cirka 4,5 meter. Behöver du ännu mer utrymme kan du även köpa Citan som Mixto med lång hjulbas.

Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper

Till skillnad från “Marco Polo “-modellerna är Citan ett familje- eller kommersiellt fordon. Trots det ska bilen också vara lämplig för camping. Bilen har ännu inte utvecklats för denna användning, sängramar och andra camping-must-haves måste byggas in i bilen av kunderna själva. Citan kommer traditionellt att finnas tillgänglig som en tourer med 5 säten eller som en transporter med tre säten och en tom baklåda.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Kunderna kan använda så kallade möbelmoduler för utbyggnaden. Då kan Citan förvandlas från en vardaglig familjebil till en husbil på nolltid alls. Vanessa erbjuder attraktiva moduler för Citan. Här hittar du sängramar, köksmoduler och andra campingkomponenter.

På Caravan Salon Düsseldorf presenterar Mercedes-Benz en modell av hur en utbyggnad med sådana moduler skulle kunna se ut och vilka campinggener som ligger och slumrar i Citan.

Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper

Praktiskt: det finns många förvaringsmöjligheter inuti Citan. Sätena på tourern behöver inte nödvändigtvis demonteras för ombyggnaden. Baksätet kan fällas ner variabelt.

Vid camping ska bilen även förberedas för oasfalterade vägar. Nya Citan kommer med ett nytrimmat chassi, dämpning och förbättrade stabilisatorer. Så bilen kan också parkeras mitt ute på landet.

Med all campinglämplighet får andra användningsområden för Citan inte försummas. Som turbil lämpar sig bilen även för skytteltrafik eller som stor familjebil. Beställer du bilen som transportör med tom bakdel kan du även använda den för att transportera större föremål.

Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper

M Mercedes Citan 2022 interiör och utrustning

Trots de kompakta yttermåtten bör kunderna hitta tillräckligt med utrymme i interiören för en avslappnad resa.

Den nya Citan ska inte bara vara praktisk, utan även tekniskt toppmodern. Om så önskas kan vagnen uppgraderas med komfortfunktioner som Thermotronic, Keyless Go och elektrisk parkeringsbroms.

Ett infotainmentsystem med pekskärm, pekkontrollknappar på ratten och Hey Mercedes röststyrning finns alltid ombord. Smartphones kan enkelt kopplas till systemet och alla som vill lyssna på radio kan göra det via den inbyggda digitalradion (DAB och DAB+).

Det finns också många förarassistanssystem. Hill Start Assist, dåsighetsvarningen, Attention Assist, Sidewind Assist och Mercedes-Benz nödsamtal är standardutrustning. Flera medhjälpare kan bokas mot en extra kostnad. Inklusive distansassistent och filbytesvarning.

Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper

Mercedes Citan 2022 motorer och utbud

Det börjar med två välkända storlekar: en 1,5-liters diesel med tre effektnivåer och en 1,3-liters bensinmotor med två effektnivåer. Huvuddragen hos motorerna är relativt låg bränsleförbrukning och goda köregenskaper. En 6-växlad växel används i alla motorer.

Vi kan se fram emot en eldrift under andra halvan av 2022. Då blir husbilen med namnet eCitan mer miljövänlig. Den elektriska räckvidden ska vara runt 285 kilometer. Det borde också innebära att mindre sträckor kan tillryggaläggas utan problem. Om du vill vara längre på resande fot bör du kunna ladda batteriet från 10 till 80 procent på 40 minuter.

Mercedes Citan 2022: priser och egenskaper

Mercedes Citan 2022 priser och försäljningsstart

Sie sprechen nicht über Geld. Mercedes scheint sich diese unausgesprochene Regel zu Herzen zu nehmen. Zur Preisspanne von Citan wurden nur vage Angaben gemacht. Unter 23 800 Euro soll das Auto kosten, als Basismodell ohne Schnickschnack soll der Preis sogar unter 20 000 Euro liegen.

Die offizielle Vorstellung der zweiten Citan-Generation fand am 25. August 2021 im Rahmen einer Online-Präsenz statt. Die Camper-Variante wird dann ab dem 27. August auf der Campingmesse Caravan Salon Düsseldorf präsentiert. ist noch bis 5. September 2021 zu sehen. Das Auto kann voraussichtlich ab Mitte September 2021 bestellt werden.