Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

2023 års Mercedes-Benz GLC är den tredje generationen av märkets konkurrent i det trendiga segmentet för lyxiga SUV i mellanstorlek. GLC lanserades 2016 som efterföljaren till GLK, vilket var Mercedes-Benz första inträde på den mellanstora SUV-marknaden. Detta gör officiellt nya GLC X254 till andra generationens modell, eftersom Mercedes lade ner GLK efter sin debut 2008.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

De yttre förändringarna är svåra att upptäcka, men den senaste GLC är längre än den tidigare modellen och erbjuder en rymligare interiör. Mercedes-Benz har också satt 2023 års GLC genom sina takter efter att ha genomfört ett tufft vintertest i den isiga och snöiga regionen svenska Lappland.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

”Nya GLC har alla egenskaper som definierar en Mercedes-Benz SUV: kompromisslös körsäkerhet på vägen, enastående kördynamik och överlägsen terrängprestanda”, säger Jörg Bartels, chef för övergripande fordonsintegration, Mercedes-Benz. ”Med sin höga körkomfort och sin imponerande övergripande akustik är GLC en överlägsen långdistansföljare som erbjuder mycket körglädje.”

Mercedes-Benz GLC 2023: vad är nytt?

2023 års Mercedes-Benz GLC är en helt ny modell baserad på den modulära bakre arkitekturen (MRA) av märkets nuvarande C-klass sedan. 2023 års Mercedes-Benz GLC har en omdesignad exteriör med nya LED-strålkastare, 18- eller 20-tums lättmetallfälgar och uppdaterade tredimensionella baklyktor.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

Nya GLC är dock 2,4 tum längre och har en hjulbas som är 0,6 tum längre än GLC 2022. Den erbjuder något mer benutrymme bak, mer armbågsutrymme och 21,9 kubikmeter lastutrymme bakom baksätena. Dessutom erbjuder den rundade silhuetten av den nya GLC en luftmotståndskoefficient på 0,29, två tiondelar bättre än den tidigare GLC med ett Cd-värde på 0,31.

Drivlina och bränsleförbrukning

Mercedes-Benz GLC 2023 har en överladdad 2,0-liters fyrcylindrig som producerar 258 hk och 295 lb-ft. av vridmoment. Den har också ett 48-volts mildhybridsystem med en integrerad startgenerator (ISG) som kan lägga till ytterligare 23 hästkrafter när det behövs och ett hälsosamt vridmoment på 148 lb-ft. levererar.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

ISG möjliggör boost-, glid- eller återhämtningsfunktioner för att förbättra prestanda på väg samtidigt som den minskar bränsleförbrukningen. GLC300 har framhjulsdrift, GLC300 4MATIC fyrhjulsdrift. Båda varianterna kommer som standard med en niostegad automat.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

Vid det här laget har officiella EPA-bränsleekonomisiffror inte släppts, men vi förväntar oss att 2023 års GLC kommer att vara i nivå med 2022 års modell.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Sofistikerad och raffinerad stuga

Den avantgardistiska interiören är vad du kan förvänta dig av en Mercedes-Benz GLC 2023. Den vingliknande profilen i den övre delen av instrumentbrädan harmonierar med den svängda mittkonsolen. De nydesignade luftventilerna ”påminner om motorgondolerna på ett flygplan”, enligt Mercedes-Benz. Dessutom har GLC en 11,9-tums central pekskärm, liknande C-klassen, och föraren har en ny 12,3-tums högupplöst LCD-skärm.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

Naturligtvis har andra generationens MBUX infotainmentsystem en röstassistent, trådlös Apple CarPlay och Android Auto-anslutning, en nyhetsflashfunktion, en onlinemusiktjänst och kan stödja OTA-uppdateringar.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

Inuti finns en ny ratt, digital infotainment och klimatkontroll, uppvärmda framsäten med minne, omgivande belysning, elmanövrerad taklucka och elmanövrerad baklucka. Dessutom har den nya GLC en ”transparent motorhuv” som visar en virtuell vy av den främre underredet på mittdisplayen, vilket hjälper föraren att identifiera hinder vid terrängkörning. Systemet använder en 360-graderskamera och erbjuder två vyer: under eller framför fordonet. Denna fiffiga funktion ingår i GLC300 4MATIC med Park-paketet som tillval.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

Dessutom framhåller Mercedes-Benz den akustiskt optimerade karossen och den avancerade ljudisoleringen hos nya GLC. Under den slanka kroppen finns en övre struktur fylld med akustiskt skum och varmformat stål för att eliminera buller, vibrationer och hårdhet (NVH). Vindrutan har ett akustiskt membran, medan förardörren är gjord av laminerat glas.

Mercedes-Benz GLC 2023 säkerhetsfunktioner

2023 års Mercedes-Benz GLC är packad med avancerad säkerhetsteknik, inklusive en Distronic-funktion som automatiskt upprätthåller ett förinställt avstånd från framförvarande fordon. Den har även Active Steering Assist, Traffic Sign Assist och det tidigare nämnda valfria parkeringspaketet med 360-graderskamera och aktiv parkeringshjälp.

Mercedes-Benz GLC 2023: priser och egenskaper

Nya Mercedes GLC finns även med det ovanliga digitala ljuset med projektionsfunktion. Systemet ger ökad säkerhet genom att lyfta fram fotgängare på vägen och projicera ljussignaler till andra trafikanter.

Mercedes-Benz GLC 2023: Prissättning och tillgänglighet

Den helt nya Mercedes-Benz GLC kommer att finnas i amerikanska återförsäljare i början av 2023. Priset är ännu inte fastställt, men vi förväntar oss att basen GLC 300 FWD börjar på cirka 46 000 € och GLC300 4MATIC på cirka 48 000 €.

Volvo Grupp A