Mercedes-Benz CLE 2024: Tekniska data, ändringar, pris

Det finns en anledning till varför Mercedes-Benz håller fast vid fjärde generationens C-klass coupé och cabriolet, även om den helt nya femte generationens C-klass kommer 2022. Svaret är Mercedes-Benz CLE 2024, ett helt nytt namn på den treuddiga stjärnan som sitter mellan C och E-klass men har två färre dörrar. CLE syftar till att möta behoven hos premiumköpare som vill ha en sportigare och mer kompakt Mercedes-coupé, men som erbjuder den rymliga interiören hos en E-Klass fyradörrars sedan.

Mercedes-Benz CLE 2024: vad är nytt?

Den tyska biltillverkaren beskriver den som “den största kupén i mellansegmentet”. CLE är cirka 6,5 ​​tum längre än den tidigare C-Klass Coupé, har längre hjulbas och är en tum högre än den tidigare E-Klass Coupé. Tillväxten och de ändrade proportionerna har resulterat i mer huvud-, knä- och axelutrymme bak och bålen ger plats för upp till tre golfbagar.

Dessutom är designen på CLE en blandning av stilelement från den nya C- och E-klassen. Som dessa har CLE en tillbakadragen design med kortare främre överhäng, längre bakre överhäng, muskulösa axlar och en förlängd huva. CLE kommer att erbjudas som en coupé och en cabriolet, med cabriolet som kommer till återförsäljare i början av 2024.


Kraftfulla hybriddrev

Mercedes-Benz CLE 2024 kommer att debutera i två varianter: CLE 300 4MATIC och CLE 450 4MATIC. Båda har en mild hybriddrivlina med en turboladdad fyr- eller sexcylindrig motor. M254 används i CLE 300 4MATIC, en överladdad 2,0-liters fyrcylindrig bensinmotor med 255 hk och ett vridmoment på 295 Newtonmeter. Samma motor är även installerad i nuvarande C 300 och E 250.

CLE 450 har M256 3,0-liters inline-sex turboladdade motor från E450, som levererar 375 hk och 369 lb-ft vridmoment. Båda motorerna har 48-voltselektronik och en integrerad startgenerator (ISG) som levererar 23 hk och 148 lb-ft vridmoment när det behövs – tillräckligt för att eliminera turbofördröjning samtidigt som den ökar lågeffekten.

Båda CLE-varianterna har fyrhjulsdrift och 9G-TRONIC nioväxlad automatlåda. Med CLE-transmissionen är ISG, kraftelektroniken och transmissionskylaren inrymda i en integrerad modul för att spara utrymme och vikt.


Sportig lågåkare

Mercedes-Benz CLE 2024 är ingen cool lågåkare, men den sitter mer än en halv centimeter lägre än en vanlig C-klass sedan. Den eleganta tvådörrarskroppen på CLE 300 4MATIC döljer en framaxel med fyra länkar och en bakaxel med flera länkar med komfortorienterad avstämning. CLE 450 4MATIC har å andra sidan fastare fjädring för mer körglädje.


Elegant men ändå sportig hytt

Medan kroppen på CLE påminner om C- och E-klass, är interiören helt i C-klass med sin 12,3-tums digitala instrumentpanel och 11,9-tums vertikala pekskärm. Särskilt anmärkningsvärt är sätena, speciellt designade för nya CLE, med inbyggda högtalare (två per framsäte) som kompletterar det vanliga Burmester 3D-surroundljudsystemet med 17 högtalare.

CLE 450 4MATIC levereras som standard med AMG Line-paketet, som inkluderar svarta MB-TEX-material runt instrumentpanelen och midjan. Kunderna kan välja mellan en mängd olika interiörmaterial och färger, inklusive quiltat och perforerat nappaläder, svart träfaner med öppen porer, aluminiuminlägg, valnötsträ och mer.

Naturligtvis har CLE MBUX infotainmentsystem med musikstreaming online, röstassistent, användaranpassning och Android-kompatibilitet för tredjepartsapplikationer som Zoom, Angry Birds eller TikTok (av vilken anledning som helst).


Mercedes-Benz CLE 2024 säkerhetsfunktioner

CLE skulle inte vara en Mercedes om den inte hade den toppmoderna säkerhetstekniken som är typisk för Mercedes. Standardförarassistanssystemen inkluderar Attention Assist, Lane Keeping Assist, Brake Assist, Speed ​​​​Limit Assist och en backkamera. Med det valfria körassistanspaketet tillkommer ytterligare skyddsnät, inklusive en aktiv styrassistent, en bromsassistent, en filbytesassistent och ett aktivt döda vinkeln varningssystem.


Mercedes-Benz CLE 2024 lanserar MSRP

Mercedes-Benz är inte redo att prata om priser ännu, men har lovat att avslöja instegspriser strax före den planerade lanseringen. Vi förväntar oss dock att baspriserna börjar på cirka 65 000 € för CLE 300 och cirka 73 000 € för CLE 450. De första leveranserna av CLE Hardtop Coupé kommer att börja i början av 2024, med CLE Cabriolet som följer i mitten av 2024.

Foton & källa: Mercedes-Benz AG.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar