Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

Med Mercedes-AMG C63 SE Performance 2024 börjar en ny era för stjärnan. Det är ett slag i ansiktet på konkurrenterna och erbjuder mer kraft och vridmoment samtidigt som den är den minsta bensinmotorn bland sina konkurrenter inklusive Audi RS5, BMW M3 och Cadillac CT4-V Blackwing för att nämna några.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

Den kraftfulla M177 4,0-liters dubbelturbo V8:an som Mercedes-AMG har utvecklat till perfektion sedan debuten av den första AMG 63:an 2015 är borta. C63 SE Performance har den kraftfullaste fyrcylindriga produktionsmotorn som världen någonsin skådat. Dessutom finns ett hybrid-elektriskt system från Formel 1, fordonsteknikens höjdpunkt.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

“Nya C63 SE Performance, med sin prestandahybriddrift och den elektriskt assisterade avgasturboladdaren, är ett tekniskt mästerverk som bryter ny mark”, säger Jochen Hermann, medlem av Executive Board – Chief Technical Officer för Mercedes-AMG GmbH.

Det bästa av båda världar

Mercedes-AMG gör inte saker med hälften med C63 SE Performance. Under huven finns en handgjord 2,0-liters M139I fyrcylindrig motor med elektrisk turboladdning, teknologi lånad från Mercedes-AMG Petronas F1 Team. Turbon hämtar sin energi från fordonets 400V P3 hybridsystem, som används för första gången i Mercedes-AMG GT63 SE Performance, för närvarande det mest kraftfulla Mercedes-AMG-fordonet på marknaden. Högspänningshybridsystemet består av ett 6,1 kWh högpresterande batteripaket, en elmotor bak, en tvåväxlad växellåda för elmotorn och en elektronisk spärrdifferential.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

Bensinmotorn är klassad till 469 hk och 401 lb-ft vridmoment mellan 5 000 och 5 500 rpm. Den 150 kW elmotorn baktill producerar 94 hk och når en topp på 201 hk (och 236 lb-ft vridmoment) i 10 sekunder, vilket möjliggör snabbare framsteg vid omkörningar. Med en total effekt på 671 hk och 752 lb-ft vridmoment. får Mercedes-AMG C63 SE Performance att sitta upp och lägga märke till de tyska och amerikanska konkurrenterna. Jämfört med den tidigare C63-modellen med V8-motor har effekten höjts med 168 hk och vridmomentet höjts med 236 Nm.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

Kraften överförs till alla fyra hjulen via AMG Performance 4MATIC+ fyrhjulsdrift och AMG SPEEDSHIFT MCT nioväxlad växellåda med våtstartkoppling istället för en konventionell vridmomentomvandlare. Elmotorns tvåväxlade växellåda bak har ett elektriskt manöverdon som lägger i andra växeln i 87 mph. I helelektriskt läge förblir C63 SE Performance ett fyrhjulsdrivet fordon som kan färdas upp till åtta mil innan bensinmotorn startar.

Mercedes-AMG C63 SE 2024 prestanda: från noll till 60

Mercedes-AMG uppger att den accelererar från 0 till 100 km/h på 3,3 sekunder och har en topphastighet på 174 km/h. Dessutom kan C 63 SE Performance med ren eldrift nå en hastighet på 81 mph. Tiden 0-60 för C63 SE Performance är nära den för Mercedes-AMG GT Black Series (3,1 sekunder), som från 2022 kommer att vara en av de fem snabbaste produktionsfordonen på Nürburgring.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

Bakhjulsstyrning och driftläge

Mercedes-AMG C63 SE Performance 2024 har andra anmärkningsvärda prestandaegenskaper. Den har en bakaxelstyrning som styr bakhjulen i motsatt riktning mot framhjulen upp till en hastighet på 62 mph. Vid högre hastigheter styr den bakhjulen i samma riktning som framhjulen för att optimera köregenskaper, kurvtagning och stabilitet.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper
Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

Inte mindre än åtta AMG-körlägen är tillgängliga för föraren, inklusive ett nytt driftläge för “ännu mer körglädje”, enligt Mercedes-AMG. Det finns också fyra nivåer av energiåtervinning och tre fjädringsinställningar. I övrigt har C63 SE Performance stålfjädrar med adaptiva AMG Ride Control-dämpare som standard, samt sexkolvsbromsar fram och enkolvs flytande bromsok bak.

✓ Du kan också kontrollera:

Sportigare design

Mercedes-AMG C63 SE Performance 2024 är två centimeter längre fram och totalt 3,3 centimeter än den vanliga C-klass sedan. Dessutom finns en hjulbas som är 0,4 centimeter längre och en spårvidd som är tre centimeter bredare. De nya stylingdetaljerna inkluderar ett luftutlopp i motorhuven, ett AMG-specifikt kylargrill och ett AMG-frontförkläde med jet-wing-design. Det finns också nya sidokjolar, standard 19-tumshjul med aerodynamisk optimering, en omdesignad bakre stötfångare, en bakre diffusor och fyra avgaslister.

Mercedes-AMG C63 2024 SE Prestanda: priser och egenskaper

Inuti förblir C-Klass igenkännbar men med skräddarsydda detaljer som AMG-sportstolar med distinkta stickningar, en AMG-ratt och ett uppdaterat MBUX infotainment- och multimediasystem med hybridspecifika displayer och personliga menyfunktioner. Den har till och med ett hörbart fordonsvarningssystem som varnar fotgängare via exteriört monterade främre och bakre högtalare när fordonet rör sig i elektriskt läge. Dessutom skickar systemet förstärkta toner till de interna och externa högtalarna i Full Attack-läge – en funktion som inte behövs på en V8.

Priser & Tillgänglighet

Mercedes-AMG ville inte avslöja det rekommenderade försäljningspriset för nya C63 SE Performance Sedan, åtminstone inte ännu. Med tanke på att den tidigare AMG C63 S hade ett baspris under $77 000, förväntar vi oss att 2024 Mercedes-AMG C63 SE Performance kommer att kosta mellan $85,000 och $88,000. Amerikanska köpare får troligen vänta till september eller oktober 2023 på de första leveranserna. Globala marknader kan lägga vantarna på en kopia redan 2023.

Foton & källa: Mercedes-Benz AG.