Mazda MX-5 2022: priser och egenskaper

Hiroshima-företaget har precis presenterat i Japan sin förnyade roadster, Mazda MX-5 2022, som inte förändras mycket, kanske på grund av “om det fungerar, rör det inte”. 

De få innovationerna är dock intressanta, som chassiförbättringar (Kinematic Posture Control) eller nya versioner av den framgångsrika cabriolet.

Mazda MX-5 2022: priser och egenskaper

Denna KPC eller “kinematic position control” verkar på de inre hjulbromsarna vid snabb kurvtagning, minskar karossrullningen och ökar modellens stabilitet. Det bästa av allt är att ingenjörernas besatthet av rakvikt innebär att detta nya system inte tillför ett enda kilo.

Beroende på märke kan denna KPC skräddarsy sitt ingrepp efter situationen, så att MX-5 beter sig som tidigare under normala förhållanden, men är mer stabil när man kör mer aggressivt.

Den kanske mest intressanta nyheten är en ny specialutgåva av 990S, som vi har pratat om tidigare, med start från den lättaste varianten i sortimentet med sexväxlad manuell växellåda och med 16-tums RAYS smidda hjul som sparar runt 800 gram vardera, alltså totalt 3,2 kilogram.

Mazda MX-5 2022: priser och egenskaper

Som namnet antyder väger den här utgåvan bara 990 kilo, bara 30 kilo mer än MX-5 NA född 1989. Dessa inkluderar ventilerade bromsskivor signerade av Brembo och fyrkolvs bromsok lackerade svarta. samt nya inställningar för stötdämpare, fjädrar, motor eller elektrisk servostyrning.

✓ Du kan också kontrollera:

I kupén har 990S pianoblå och svarta accenter för luftventilerna och exklusiva golvmattor. Vad gäller priset har Mazda Japan aviserat en kurs på 2,89 miljoner yen, vilket är cirka 22 400 euro med nuvarande växelkurs.

MX-5 debuterar också på sin hemmamarknad som en Terracotta Selection-version för RF-varianten med styvt tak, prissatt till 3 798 300 yen.

Mazda MX-5 2022: priser och egenskaper

Slutligen kommer cabriolet att finnas till försäljning från mitten av januari 2022, tillgänglig med 1,5-liters 132 hk-motorn i fallet med den konventionella MX-5 och med 2,0-liters 184 hk-blocket för RF. Den första kommer också att släppa en marinblå huva, tillgänglig till och med maj.