Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

Att växa upp betyder inte att ge upp. De Mazda CX-9 2023 erbjuder mer körglädje än andra familje-SUV:ar som Hyundai palissad , den Kia Telluride och den Jeep Grand Cherokee L. CX-9 är fullspäckad med Mazdas karaktäristiska körglädje, och den turboladdade fyrcylindriga motorn gör sitt bästa för att göra den ännu roligare att köra.

Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

Naturligtvis har denna förarcentrerade upplevelse också sina nackdelar, eftersom CX-9:s mer kompakta form innebär att de större stadsjeevarna i detta segment erbjuder mer utrymme för passagerare och last. Interiören är kanske inte riktigt lika rymlig, men den är definitivt bättre än väntat tack vare de högkvalitativa materialen och den tidlösa designen. Rent praktiskt tappar CX-9, men för den som bryr sig om väghållningen är Mazda fortfarande en bra ingång till SUV-segmentet.

Vad är nytt för 2023?

Sportutrustningen i CX-9 kommer inte längre att finnas tillgänglig från 2023, vilket kommer att höja grundpriset på SUV:n till över 40 000 euro. Lyckligtvis motiverar andra förändringar av Touring-modellen priset, som vanliga kaptenssäten på andra raden, inredning i svart eller brunt läder, elektriskt taklucka, dimljus och en trådlös laddningsstation för smartphones.

Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

Till och med instegsmodellen Touring erbjuder många önskvärda funktioner som en elmanövrerad baklucka, läderinteriör, eldrivna framsäten och nyckelfritt insteg med tryckknappsstart. Modellen kommer också som standard med andra radens kaptenssäten, en funktion som många köpare av treradiga stadsjeepar vill ha. Om du föredrar en tresitsbänk kan du välja Touring Plus-utrustningen.

motor, transmission och prestanda

I ett segment där V6-motorer är utbredda tog Mazda risken att endast utrusta CX-9 med en turboladdad fyrcylindrig motor i hopp om att förbättra bränsleekonomin. Fördelen gentemot vissa rivaler är liten, men den finns där. Motorn låter kraftfull och uppnådde ett klassledande resultat i våra accelerationstester med 7,1 sekunder från 0 till 100 km/h.

Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

CX-9 är helt klart familjebilen för entusiasten. Den är förvånansvärt lättfotad och får dig ofta att känna att du kör en liten SUV. Fjädringen är fast men ändå tillräckligt mjuk för att tåla tuffa vägavsnitt. Styrningen är inte lika kommunikativ som andra Mazda-modeller, men den förmedlar ändå en kraft som saknas i andra crossovers. Den fasta fjädringen och den exakta styrningen kulminerar i enastående kurvkontroll.

✓ Du kan också kontrollera:

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Förutom sin goda acceleration är CX-9 också mer ekonomisk än många av sina konkurrenter, enligt EPA. Den framhjulsdrivna modellen förbrukar 22 mpg city och 28 mpg på motorvägen, enligt EPA; med fyrhjulsdrift sjunker dessa siffror med 2 mpg. I vårt verkliga motorvägsförbrukningstest matchade den fyrhjulsdrivna CX-9 betyget på 26 mpg.

Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Interiören i CX-9 ståtar med kvalitetsmaterial och detaljerad design, men den saknar passagerar- och lastutrymme jämfört med andra stadsjeepar i detta segment. Efter att ha öppnat dörrarna välkomnar interiören i CX-9 sina passagerare med en högkvalitativ interiör som också är i en Audi kunde låta se. Mazda har smakfullt arrangerad mjukplast med vacker ådring, borstad aluminium och – i vår testbil med signaturutrustningen – äkta rosenträ.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

De mindre dimensionerna på CX-9 leder till begränsningar i praktiken. Bakom Mazdas tredje sätesrad ryms bara två av våra handväskor, en tredjedel av vad vadställe Explorer sammanfattat. Men CX-9:s andra och tredje sätesrad fälls enkelt ned, vilket möjliggör snabba konfigurationsändringar, och det resulterande lastgolvet är plant, vilket gör det enkelt att lasta skrymmande föremål. Med andra och tredje sätesraden nedfällda kunde CX-9 hålla 25 av våra handbagage.

Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Alla CX-9 är utrustade med det användarvänliga Mazda infotainmentsystemet med 10,3-tumsskärm. Mjukvaran är enkel att använda och grafiken är skarp. Dessutom erbjuder Mazda Connected Services Suite fjärråtkomst till fordonsstatus, telematik och viktiga funktioner som fjärrstart och låsning. Bluetooth-telefon och ljudströmning, HD-radio, en trådlös laddningsstation för smartphones, Apple CarPlay och Android bil tillhör standardutrustningen.

Mazda CX-9 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

CX-9 levereras som standard med en rad förarassistanssystem, inklusive behändig adaptiv farthållare och körfältsassistent. För mer information om CX-9:s krocktestresultat, besök webbplatserna National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard automatisk nödbromsning med fotgängardetektering
  • Lane Departure Warning med Lane Departure Warning som standard
  • Standard adaptiv farthållare

garanti och underhåll

Mazda erbjuder köpare av en ny CX-9 en rimlig skyddsplan, men inte vad båda GMC Acadia så väl som Toyota Highlander erbjudande: Gratis planerat underhåll.

  • Begränsad 3-års eller 36 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är giltig i 5 år eller 60 000 miles
  • Inget gratis planerat underhåll

Det rekommenderade försäljningspriset för Mazda CX-9 2023 är 47 560 euro.