Mazda 2 2022: priser och egenskaper

Den Mazda 2 Hybrid 2022 är en omdöpt Toyota Yaris. Hybrid-småbilen på 116 hk har en steglöst variabel automatlåda, men inget pris än.

Mazda 2 Hybrid kommer ut på marknaden 2022 men kommer inte att ersätta den nuvarande modellen, som har funnits på marknaden sedan 2014. Föregångaren fräschades nyligen upp och utrustades med mild hybridteknik. Men det kommer inte att räcka i längden: Även strängare utsläppsgränser kommer sannolikt att göra ytterligare elektrifiering oumbärlig. Hybridpionjären Toyota kommer precis i tid, vilket Suzuki redan har etablerat.

Mazda 2 2022: priser och egenskaper

Med Swatch and the Across har biltillverkaren nyligen börjat erbjuda beprövade Toyota hybridmodeller under sin logotyp. Mazdas senaste småbil kommer också som en omdöpt Toyota, bara märkesemblemen och modelllogotyperna byts ut. I övrigt är de två japanska småbilarna visuellt och tekniskt identiska. Mazda är den jämförelsevis lilla tillverkaren som sägs ha utvecklat en helt ny och hybridkapabel plattform för Mazda 2 Hybrid (2022). Kostnader som kan sparas med så kallad “badge engineering”.

Mazda 2 2022: priser och egenskaper

Mazda 2 Hybrid (2022) kommer att vara utrustad med fullhybriddriften från Yaris. Det betyder: En 1,5-liters trecylindrig på 98 hk ger framdrivning i samband med en 79 hk elmotor, systemeffekten är 116 hk. Under baksätet finns ett litiumjonbatteri, som bara ger en liten elektrisk räckvidd, men ger tillräckligt med kraft för att avlasta bensinmotorn.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

✓ Du kan också kontrollera:

Mazda 2 2022: priser och egenskaper

Laddningen sker genom återhämtning och överskottsenergi från brännaren. Enligt WLTP-mätningar förbrukar körningen i Toyotan bara runt fyra liter per 100 kilometer. Liknande värden kan förväntas för den strukturellt identiska Mazda. Eftersom Mazda 2 Hybrid till en början bara är avsedd för Europa kommer Yaris Twin även att rulla av löpande band i Valenciennes i norra Frankrike.

Mazda 2 2022: priser och egenskaper

Förbränningsmotorerna 1.0 och 1.5 är reserverade för Yaris. Att Toyota och Mazda gärna litar på varandra när det kommer till småbilar har visat sig i USA: Där – här tvärtom – hette den nuvarande Mazda 2 nyligen även Toyota Yaris – men båda finns inte längre i butik där. Priset på Mazda 2 Hybrid (2022) baserad på Yaris är fortfarande öppet. Yaris Hybrid har ett pris på minst 20 390 euro (per december 2021).