Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Den femte generationen Lexus RX firade sin första födelsedag den 31 maj 2022. Några månader senare kommer den att få en uppdatering för modellåret 2024.

Här är allt vi förväntar oss av Lexus RX 2024. Observera att bilderna och informationen i den här artikeln avser den nuvarande modellen och kommer att anpassas till de senaste versionerna när uppdateringar blir tillgängliga.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Utformning

Som nämndes i inledningen kommer 2024 att vara det andra produktionsåret för den femte generationen Lexus RX. Kunderna gillar designen och vill att den ska förbli som den är. På sin höjd kan det bli några förändringar i färgpaletten. Utrustningslinjerna – Standard, Premium, RX-first Premium+, Luxury, F SPORT Handling och RX-first F SPORT Performance – kommer förmodligen att behållas, kanske med några förändringar i standardutrustningen.

Namnet RX, som myntades av Lexus när modellen lanserades i början av millenniet, står för Radiant Crossover, där ordet Radiant representerar varumärkets vision av sin nya framtid vid den tiden. Den femte generationen medförde små designförändringar, mest märkbara i fronten. Lexus designers sköt RX:s motorhuv framåt och gav den en aggressiv, hajliknande nos. Kylargrillens tjocka kromomfattning försvann och en helt annan design uppstod.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Strålkastarna är mer välvda och markeras av nya L-formade bakljus. Medan strålkastarhuset och backljusen i den fjärde generationen är sänkta mot kylargrillen, är de nya strålkastarna mer upprättstående och smala överlag.

Det finns små diamantformade öppningar i den vertikala förlängningen av motorhuven. Vertikala sidoluftintag och en kromapplikation vid den nedre änden av den främre stötfångaren är också en del av de visuella förändringarna på framsidan. Sammantaget ser fronten på femte generationens Lexus RX mer dominerande och förfinad ut än hos föregångaren.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

En svart D-stolpe och en horisontell LED-baklykta som löper över hela SUV:ens bredd är andra kännetecken. Ovanför LED-panelen har bakluckans mitt en smal, glansig svart list med ljusa Lexus-bokstäver. Bakrutan är något mer vinklad, vilket ger den nya modellen ett sportigare utseende än sin föregångare.

Kunderna kan välja F Sport Performance-trim, som baseras på det välkända F Sport-designpaketet. Detta paket ger RX en ännu sportigare och mer prestandaorienterad styling. Det inkluderar en grill i mesh-design, 21-tumsfälgar, motsatta sexkolvs bromsok, F Sport-trim, en perforerad läderklädd ratt med växelpaddlar, mockaklädda dörrpaneler, växelpaddlar i aluminium och mycket mer.

Inomhus

Interiören i Lexus RX 2024 förväntas också likna den tidigare modellen. Medan det kan finnas vissa förändringar i standardutrustningen i vissa trimlinjer, förväntas alla funktioner behållas. Invändigt kommer kunderna att kunna välja mellan sex olika färger och fyra inredningsalternativ, beroende på modell. Färgerna är Red Rioja, Macadamia, Pyrja, Palomino, Black och Pepper Pea, medan dekorinläggen kommer att finnas tillgängliga i Dark Graphite Aluminium, Ash Bamboo, Open Pore Black och Black Cascade.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Invändigt är femte generationens Lexus RX lite modernare, med slätare ytor och en touch av minimalism i vissa element. Den mest välkomna interiörinnovationen är introduktionen av det 14-tums Lexus Interface infotainmentsystemet med pekskärm.

Toyota Motor har utvecklat ett nytt infotainmentsystem för den femte generationen RX. Med fem gånger högre processorkraft än föregående generation erbjuder systemet smartphone-liknande responsivitet. Molnnavigering, OTA-uppdateringar, trådlös standardkompatibilitet med Apple CarPlay och Android Auto, en nyutvecklad virtuell assistent, dubbla mikrofoner, användarprofiler, digital nyckel etc. är några av höjdpunkterna i det nya infotainmentsystemet. – är bara några av höjdpunkterna i det nya infotainmentsystemet Lexus Interface.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Andra funktioner i femte generationens RX inkluderar en projektionsdisplay, flerfärgad bakgrundsbelysning och ett 1800-watts Mark Levinson PurePlay surroundljudsystem med 21 högtalare.

✓ Du kan också kontrollera:

Säkerhet

Lexus RX 2024 levereras med Lexus Safety System+ 3.0 som standard. En av huvudfunktionerna i LSS+ 3.0 är farthållare i kurvor. När dynamisk farthållare med radar är aktiv kan fordonet hålla en inställd hastighet även i kurvor.

LSS+ 3.0 innehåller följande aktiva säkerhetsfunktioner:

  • Kollisionsförebyggande system (PCS) med fotgängardetektering
  • Stöd för korsningar med motorcykeldetektering
  • Dynamisk radarkryssningskontroll för alla hastigheter med ny kurvhastighetskontroll (DRCC)
  • Varning för avvikelse ur fil med styrningsassistans (LDA)
  • Varningssystem för avkörning vid nödläge (EDSS)

Femte generationens RX har Advanced Park med back- och till och med framåtparkering, så att du kan köra ut framåt och bakåt. Elektroniskt dörrlås med tryckknapp är en annan säkerhetsfunktion som förhindrar att passageraren öppnar dörren mot fordon eller cyklister.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Plattform

Den femte generationen Lexus RX är baserad på GA-K-plattformen, som först användes i Lexus ES. Den nya plattformen erbjuder en låg tyngdpunkt och optimal viktfördelning. Tack vare materialoptimering av viktiga chassikomponenter och GA-K-plattformen är den uppdaterade SUV:en 198 kilo lättare än föregående generation, beroende på konfiguration.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Den nya modellens åkkomfort och ljudnivå har förbättrats. Dessutom har hjulbasen vuxit med 2,36 centimeter, men eftersom det bakre överhänget är 2,36 centimeter kortare förblir totallängden på 192,5 centimeter oförändrad från den fjärde generationen. Nytt i den femte generationen är också en helt ny multilänkfjädring på bakaxeln.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Enligt Lexus ökar GA-K-plattformen avståndet mellan de främre och bakre sätena, vilket resulterar i mer benutrymme för bakre passagerare. Lastutrymmet har också förbättrats, men företaget har ännu inte gett några siffror.

Aggregerad

Lexus förväntas erbjuda RX 2024 i varianterna RX 350h och RX 500h, som är kvar från föregående modell, samt RX 450h+. RX 450h+ är en plug-in hybridvariant som Lexus inte kommer att inkludera i 2023 års modell.

Lexus RX 350h

RX 350h har ett hybridsystem baserat på en 2,5-liters icke-turboladdad motor, medan RX500h har ett hybridsystem baserat på en 2,4-liters turboladdad motor. RX 350h:s 2,5-liters bensinmotor ger 246 hk och utvecklar ett vridmoment på 233 lb-ft. Den är utrustad med en variator. Den accelererar till 100 km/h på 7,4 sekunder. EPA-beräknad bränsleförbrukning för denna version av den tidigare modellen är 36 miles per gallon.

Lexus RX 450h+

RX 450h+ har samma plug-in hybridsystem som NX 450h+. Det är en kombination av en 2,5-litersmotor och två elmotorer (en på framhjulen och en på bakhjulen) med en total effekt på 227 kW (304 hk).

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Motorn ger 182 hk och utvecklar ett vridmoment på 227 Nm. Den främre motorn levererar 134 kW (180 hk) och 270 Nm (199 lb-ft) vridmoment, medan den bakre motorn, som möjliggör E-Four’s permanenta fyrhjulsdrift, levererar 40 kW (54 hk) och 121 Nm (89 lb-ft) vridmoment. Ett plug-in hybridsystem ger en total effekt på 227 kW (304 hk). Accelerationen till 100 km/h (62 mph) sker på 6,5 sekunder och topphastigheten är 200 km/h (124 mph).

Ett 18,1 kWh litiumjonbatteri driver elmotorerna. I EV-läge har RX 450h+ en elektrisk räckvidd på 68 kilometer och en topphastighet på 80 kilometer per timme. När laddkapaciteten är förbrukad växlar RX 450h+ till hybridläge. Lexus har utrustat RX 450h+ med en ombordladdare på 6,6 kW. Full laddning av litiumjonbatteriet på 18,1 kWh tar cirka 2 timmar och 45 minuter. Alla prestanda- och effektivitetssiffror för RX 450h+ som anges i den här artikeln gäller de europeiska modellerna.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

Lexus förväntas tillkännage detaljer om den amerikanska versionen av RX 450h+ inom några månader. Vi antar att prestanda och laddningsdata kommer att vara identiska, men EPA-räckvidden kommer att vara cirka 35 miles.

Lexus RX500h

Den 2,4-liters turbobensinmotorn i RX500h kombineras med en sexväxlad automatisk växellåda, en inverter och en elmotor. eAxle-systemet kombinerar en andra elmotor, en växelriktare och en växellåda. Den andra motorn driver bakhjulen och förvandlar RX500h till en SUV med fyrhjulsdrift. Femte generationens RX är den första Lexus med en kraftfull elmotor och en eAxle baktill.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

RX500hs turbobensinmotor ger 367 hk och utvecklar ett vridmoment på 406 Newtonmeter. Jack Hollis, Senior Vice President för Automotive Operations Group på Toyota Motor North America, gjorde det intressanta påpekandet vid lanseringen av RX500h att vridmomentet till och med överträffar det i Lexus LFA. Accelerationen från 0 till 100 km/h tar bara 5,9 sekunder i den högsta prestandavarianten. Bränsleförbrukningen för RX500h är 27 miles per gallon, enligt EPA-siffror.

Lexus RX 2024: Priser och funktioner

RX500h har snabbare acceleration och jämnare fördelat vridmoment, vilket ger mer kraft när du behöver det – oavsett om du shoppar på motorvägen eller cruisar längs en naturskön bergsväg. Den har också samma DIRECT4 fyrhjulsdriftsteknik som vi nämnde i RZ, som kombinerar traktion och bromskraftskontroll som bara finns i Lexus Driving Signature.

Lexus RX 2024 lanseringsdatum och pris

Lexus RX 2024 kan komma att lanseras under sommaren 2023, med leveranser till kunder planerade till det fjärde kvartalet 2023. Bashybridversionen (RX 350+) kan dock komma att kosta runt 54 000 euro eller mer. Vi kommer att uppdatera detta avsnitt så snart vi har officiell information.

Volvogrupp-a.se säger

Femte generationen Lexus RX erbjuder en ny plattform, mer utrymme och utrustning, inklusive ett helt nytt infotainmentsystem och plug-in hybridteknik.

Foton och källa: Toyota Deutschland GmbH (Lexus Division).