Lexus RC 2023: priser och egenskaper

Den åldrande Lexus Medan RC 2023 fortfarande ser bra ut, har den tappat sitt försprång i det mycket konkurrenskraftiga lyxsportcoupésegmentet. Körupplevelsen är inte alls lika aggressiv som den skarpkantade exteriördesignen lovar. Både RC300 och RC350 saknar kraft och hanteringen är inte särskilt jämförbar med konkurrenterna. Det mjuka körbeteendet och den bekväma interiören ska betygsättas positivt.

Lexus RC 2023: priser och egenskaper

En turboladdad fyrcylindrig motor är standard, men om du väljer fyrhjulsdrift eller den dyrare RC350-trimningen får du en naturligt sugande 3,5-liters V6. Det finns även en RC F med V8-motor som testas separat och som ger ännu mer kraft. Tänk på RC som en lyxkupé med vackra linjer så förstår du vad det handlar om.

Vad är nytt för 2023?

Nya funktioner för 2023 inkluderar en ny infotainmentskärm med pekskärm, samt ett nyligen tillgängligt stylingpaket för Model F Sport, som inkluderar en tvåfärgad grå och svart exteriör och 19-tums Enkei-hjul.

Lexus RC 2023: priser och egenskaper

RC är en intressant sådan bil , eftersom hon ser naturligt atletisk ut, men hon lever inte upp till den illusionen. Så det kan diskuteras om man ska byta till den kraftfullare RC350 med eller utan F-Sport-paketet. Den som letar efter lyx och prestanda i en tvådörrars coupé borde gilla en av konkurrenterna Audi A5, bmw 4 eller Infiniti Q60 överväga.

Lexus RC 2023: priser och egenskaper

Om du gillar utseendet rekommenderar vi instegsmodellen RC300, som erbjuder stilen som RC350 för mindre pengar. Vill du ha fyrhjulsdrift kan du få det för några tusen euro mer. Vi skulle också välja premiumpaketet, som lägger till uppvärmda och ventilerade framsäten, regnavkännande vindrutetorkare och mer. De individuella alternativen som vi gillar är 19-tumshjulen, parkeringssensorer, taklucka, uppvärmd ratt och uppgraderade LED-strålkastare.

motor, transmission och prestanda

RC300 drivs av en 241 hk turboladdad fyrcylindrig motor uteslutande kopplad till en åttastegad automatlåda. Bakhjulsdrift är standard. Vi fann att den automatiska växellådan var en bra match för den fyrcylindriga turbo, men motorn är inte riktigt kapabel att dra RC med fart. Lexus erbjuder två versioner av sin V6-motor för att täcka effektunderskottet. Under huven på den fyrhjulsdrivna RC300 gör V-6:an 260 hästkrafter och är ihopkopplad med en sexväxlad automatlåda.

Lexus RC 2023: priser och egenskaper

RC350 har en 311 hk V6-motor kopplad till en åttaväxlad automatisk växellåda (endast RWD) eller en sexväxlad automatisk växellåda (endast AWD). I våra tester visade denna motor sig sammetslen och linjär i kraftleverans, men den är inte lika kraftfull som sina konkurrenter. Medan den sprintade från 0 till 100 km/h på 5,6 sekunder klarade BMW 440i coupé vi testade denna sträcka på 4,4 sekunder – en skillnad i prestanda som känns mycket större än den ser ut på pappret.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Lexus RC 2023: priser och egenskaper

Åkkomfort är RC:s styrka, och med utmärkelse. Uppgradering till större hjul med lågprofildäck, som RC350 F Sport vi testade, ger en skarpare kant till hanteringen, men det är aldrig hårt. RC är inte lika entusiastisk som de mer strömlinjeformade kupéerna, men det finns fortfarande lite takhöjd. Ratten har en bra känsla för vägen och det finns tillräckligt med feedback för att veta när framdäcken tappar greppet på asfalten.

✓ Du kan också kontrollera:

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Förbrukningsvärdena för alla tillgängliga RC-motorer är oansenliga och underskrids av de flesta av konkurrenterna. Den mest effektiva modellen, RC300 med bakhjulsdrift, uppnår värden på 21 mpg i staden och 31 mpg på motorvägen. Verkliga prestanda från den turboladdade fyra-cylindriga på vår motorväg bränsleekonomi testbana var en besvikelse 29 mpg; i våra tester matchade eller överträffade många fler kraftfulla konkurrenter Autobahns betyg. Den mer kraftfulla RC350 F Sport vi testade uppnådde till och med exakt värdena för den fyrcylindriga turboen.

Lexus RC 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

RC:s välgjorda interiör är elegant, bekväm och rymlig, men bara för framsätespassagerarna. Den vilda stylingen har också en baksida: stora döda vinklar. Framsätena på vår RC350 F Sport testbil var väl vadderade och klädda i mjukt läder. Alla RC-modeller har klimatkontroll med dubbla zoner, justerad via beröringskänsliga reglage som är förvånansvärt intuitiva och lätta att använda.

Lexus RC 2023: priser och egenskaper

RC lastutrymme är begränsat. Så om du planerar en längre resa bör du inte ta med dig för mycket bagage. Fyra av våra handbagage får plats i bagageutrymmet på RC, men bara fem till med baksätena nedfällda. Det invändiga förvaringsutrymmet för småsaker är inte jättebra, men Lexus konkurrenter erbjuder inte mycket heller.

infotainment och uppkoppling

En 8,0-tums pekskärm är standard, med en 10,3-tums pekskärm tillgänglig som tillval. Fjärrkontrollens pekplatta finns kvar, men eftersom skärmen nu är beröringskänslig behöver du inte längre förlita dig på den skrymmande handkontrollen på konsolen. En mängd olika anslutningsfunktioner är tillgängliga, inklusive inbyggd WiFi, Amazon Alexa och smarttelefonspegling.

Volvo Grupp A