Kia Stinger 2022: priser och egenskaper

I januari den sjuttonde ägde världspremiären av Kia Stinger fastback sportbilen rum på Detroit Motor Show. Den nya modellen tillhör klassen av Gran Turismo-fordon, som kännetecknas av hög prestanda, elegans och komfort.

Produktionen startade under andra halvåret, försäljningen av Kia Stinger startade i slutet av året.

Kia Stinger 2022: priser och egenskaper

exteriör

Exteriören är den främsta tillgången hos Kia Stinger (2022). Liftbacken liknar på många sätt GT Concept som presenterades av koreanerna 2011. Modellen liknar många kända bilar, men totalt sett är nyheten väldigt vacker och igenkännbar.

Den nya modellen ser imponerande ut, särskilt framifrån. Fastbacken har en skulpterad stötfångare med luftintag, snedställda strålkastare och signaturgrillen ”tigernos”.

Sett från sidan är den långa motorhuven, den sluttande kabinen och den sluttande taklinjen, som sömlöst flyter in i en liten baklucka, slående.

Kia Stinger 2022: priser och egenskaper

Dessutom har bilen uttalade hjulhus försedda med spektakulära 18-tumsfälgar med 225/45-däck. Dessa hjul är standard, medan toppmodellen GT kommer med 19-tumshjul och 225/40 fram- och 255/35 bakdäck.

Sportigheten i nya Kia Stinger 2019 kan också kännas baktill. Här ser vi eleganta strålkastare under takspoilern, samt en kraftfull stötfångare med diffusor och fyra ovala avgasrör.

bil interiör

Kia Stinger erbjuder en modern och modern interiör med premiumläder, mjuk plast och dekorativa krominlägg. Interiören ser enkel och koncis ut och understryker fordonets sportiga karaktär.

Bakom den snygga multifunktionsratten med sin tjocka kant finns instrumentbrädan som ligger under en rejäl panel. Instrumentpanelen består av analoga rattar för hastighetsmätaren och varvräknaren, med en stor färgskärm för färddatorn emellan.

Kia Stinger 2022: priser och egenskaper

Överst på mittkonsolen finns en 7,0-tums surfplatta-formad skärm, under tre eleganta luftventiler och snygga ljud- och klimatkontroller. Alla bilens reglage är logiskt arrangerade och nära föraren.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Interiörens släta konturer och frånvaron av onödiga detaljer i inredningen gör det tydligt att nya Kia Stinger 2019 kan konkurrera på lika villkor med premiummodeller från andra biltillverkare vad gäller inredning.

Vad gäller landningen är den låg i fastback-stilen och tack vare den fasta hjulbasen lyckades koreanerna forma femsitsig interiör så att det blev tillräckligt med utrymme både fram och bak.

✓ Du kan också kontrollera:

  • Kia Cerato 2022
  • Kia Mohave 2022

Framstolarna har en sportig profil med utpräglat sidostöd och ett brett justeringsområde. Den bakre raden är mer kompakt, men tack vare soffans smarta design kan tre passagerare också rymmas bekvämt.

Egenskaper

De övergripande måtten på Kia Stinger 2022 är 4 830 mm, 1 870 mm och 1 400 mm i längd, bredd och höjd. Hjulbasen är 2 906 millimeter. Ingenjörer antog Genesis G80:s bakhjulsdrivna plattform, som är 55 % höghållfast stål.

Chassit är utrustat med McPherson-fjädring fram och Multilever-fjädring bak. Intressant nog trimmades chassit av BMW Motorsport och bilen genomgick en serie tester på Nürburgring.

Kia Stinger 2022: priser och egenskaper

Basversionen av Stinger är utrustad med ventilerade skivbromsar fram och konventionella skivbromsar bak, medan toppmodellen är utrustad med Brembo-bromsar med fyrkolvsok och 350 mm skivor fram och tvåkolvsok och 340 mm skivor på baksidan.

Drivlinan för nya Kia Stinger 2018-2019 inkluderar tre motorer. Lägst effekt har 2,2-liters turbodiesel, som utvecklar 200 hk och 440 Nm. Den följs av en 2,0-liters turbobensinmotor som ger 255 hk och 353 Nm i vridmoment.

Toppvarianten med förkortningen GT drivs av en 3,3-liters V6-motor med dubbel turbo. Med 370 hästkrafter (510 Nm) är Kia Stinger GT den mest kraftfulla modellen från det sydkoreanska märket.

Kia Stinger 2022: priser och egenskaper

Alla motorer är kopplade till en elektroniskt styrd åttastegs automat med fem olika driftlägen, som kan växlas mellan med hjälp av Drive Mode Select. Manuell styrning av växellådan via växlingspaddlar är också möjlig.

Kia Stinger har bakhjulsdrift som standard, men ett fyrhjulsdriftsystem med en lamellkoppling som kopplar in framhjulen vid behov kan även beställas till fastbacken mot en extra kostnad.

Pris

Hur höga är kostnaderna? Priset på nya Kia Stinger 2022 är 77 990 euro, enligt återförsäljarens officiella hemsida.

Volvo Grupp A