Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Med Kia Sportage 2023 firar den sydkoreanska biltillverkaren den femte generationen av sin äldsta modell. Tidigare generationer av Kia Sportage var ett utmärkt val för en kompakt familje-SUV med bekväma säten, rik standardutrustning och en utmärkt garanti. Sportage är dock något underskattad jämfört med japanska rivaler som Toyota RAV4, Honda CR-V och till och med Subaru Forester – men Sportage 2023 håller inte med.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

“Den enorma vinnande formeln för våra nuvarande stadsjeepar har flödat in i varje detalj i nya Sportage, vilket gör den till en föregångare med sin innovativa design, äventyrliga kapacitet och önskvärda bilteknologi”, säger Sean Yoon, VD och koncernchef för Kia North America.

Kia Sportage 2023: vad är nytt?

Sportage debuterade i början av 2021 som den mest expansiva versionen av Kias kompakta SUV. Den är nu hela 7,1 tum längre än den tidigare modellen och har 3,4 tum längre hjulbas. Dessutom är nya Sportage en halv tum högre och bredare än tidigare. Tillväxtspurten återspeglas förstås också i en rymligare interiör. Kia hävdar att bakre benutrymme på 41,3 tum och lastutrymme på 39,6 kubikfot (med baksätena upprätt) gör den till klassledande i detta segment.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Kia Sportage 2023 är baserad på biltillverkarens nya N3-arkitektur, precis som den större sjusitsiga Sorento-SUV:n. Enligt Kia har det styvare chassit fler varmformade delar och en högre andel ultrahöghållfast stål. Dessutom har nya Sportage bättre ljudisolering för att säkerställa en mjukare körning.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Utrustningsvarianterna LX, EX, X-Line, SX och SX-Prestige finns tillgängliga. Kia släpper även terrängversioner av Sportage som kallas X-Pro och X-Pro Prestige.

Drivlina och bränsleförbrukning

Kia Sportage 2023 är utrustad med endast en motor, oavsett trimnivå. Under huven finns en 2,5-liters fyrcylindrig med direkt och multi-port bränsleinsprutning (dekalen på fönstret säger “GDI + MPI”). Den naturligt aspirerade motorn ger 187 hk och 178 lb-ft. av vridmoment.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

En åttastegad automatlåda är standard, liksom framhjulsdrift (FWD). Fyrhjulsdrift (AWD) är tillval i hela sortimentet (och standard på X-Line och X-Pro). AWD-versioner har 1,5 tum mer markfrigång än FWD-varianter.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Maximal dragkapacitet är 2 500 lbs för FWD- och AWD-versionerna av Sportage. samma sak om de är utrustade med släpvagnsbromsar som tillval. Bränsleekonomin varierar med FWD-modeller som tjänar en EPA-uppskattad 25/32 city/motorväg medan AWD-modeller returnerar 23/28 city/motorväg.

✓ Du kan också kontrollera:

Kia Sportage 2023 Hybrid

Senare under 2022 kommer Kia Sportage 2023 Hybrid att lanseras, med samma hybriddrivlina som Tucson Hybrid. Den har en överladdad 1,6-liters fyrcylindrig motor, en 44kW elmotor och ett 1,49kW litiumjonbatteri som tillsammans levererar 226hk till framhjulen (FWD) eller Active AWD Transfer-system från Kia med elektrohydraulisk koppling och en centrumdifferential.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Kia gör anspråk på upp till 39 mpg med den nya Sportage Hybrid, och håller den i nära sällskap med andra hybrider som CR-V och RAV-4 Hybrid.

Samtida design

Kia slog huvudet på spiken när det kommer till design, och Sportage 2023 är inget undantag. Fastän det är baserat på Hyundais Tucson, är Kias designspråk “Opposites United” en sammanblandning av rena linjer, kantiga stänkskärmar, muskulösa axlar och “släta ytor balanserade av robusta former”, enligt Kia. Den har ett flytande “tigernos”-galler som nu sträcker sig över hela bredden av det främre förklädet.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper
Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Dessutom bildar bumerangens varselljus dramatiska vinklar för att skapa en aggressiv fasad. På baksidan får nya Sportage skårade bakljus och en tunn svart panel ovanför bakluckan. Den överdimensionerade Kia-loggan under bakrutan är förstås svår att missa.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Sportage 2023 X-Line har unika främre och bakre stötfångare med satinkromkant, blanksvarta sidospeglar och fönsteromslutningar och speciella 19-tums lättmetallfälgar. Sportage X-Pro, å andra sidan, har bland annat mattsvarta 17-tums terränghjul, BF Goodrich terrängdäck, LED-dimljus och körlägen i flera terräng.

Hytt med många funktioner

Som du kan förvänta dig kommer Kia Sportage 2023 att ha en helt ny interiör med bättre material och en rad lyxiga funktioner. En böjd dubbel panoramaskärm med ett 12,3-tums digitalt instrument och en 12,3-tums infotainmentskärm är tillgänglig.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Instrumentbrädan har vinklade öppningar som omsluter den böjda displayen för en organisk känsla. Den har också en asymmetrisk mittkonsol med en ny pekplatta (för klimat- och ljudkontroller) och massiva mugghållarbrickor.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Android Auto och Apple CarPlay-anslutning är standard. Samtidigt inkluderar den långa listan med tillgängliga funktioner ett Harman Kardon premiumljudsystem, Bluetooth med flera portar, trådlös laddning och en 360-graders surroundbildskärm.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper
Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Avancerade säkerhetsfunktioner

Varje Kia Sportage 2023 levereras som standard med kollisionsundvikande, filbytesvarning, filhållningsassistent, Attention Alert, Parking Assist och mer.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Kia Sportage garanti

Varje ny Kia lämnar fabriken med fem års/60 000 mil stötfångargaranti och 10 år/100 000 mil drivlinagaranti. Kia-fordon har en av de bästa garantierna i branschen, men du kan fortfarande dra nytta av en Kia utökad garanti om du kör mycket.

Kia Sportage 2023: priser och egenskaper

Kia Sportage 2023: Prissättning efter utrustningsnivå

Här är en titt på MSRP för varje trimnivå, som redan inkluderar målavgiften på 1 215 €.

  • LX: 27 205 € (FWD) / 29 005 € (AWD)
  • EX: 29 205 € (FWD) / 31 005 € (AWD)
  • X-Line: 32 005 euro (erbjuds endast i AWD-euro)
  • SX: 32 705 € (FWD) / 34 505 € (AWD)
  • SX Prestige: 34 705 euro (FWD) / 36 505 euro (AWD)
  • X-Pro: 36 206 euro (endast tillgänglig med fyrhjulsdrift)
  • X-Pro Prestige: 38 005 euro (erbjuds endast med fyrhjulsdrift)