Kia Sorento 2024: Priser och funktioner

Den fjärde generationen av Kia Sorento, som kommer att lanseras i februari 2020, har genomgått en omfattande omarbetning. Kia Sorento 2024 har ett antal interiöra och exteriöra uppdateringar och kommer även fortsättningsvis att finnas tillgänglig som hybrid och plug-in-hybrid.

Kia Sorento 2024: Priser och funktioner

Här är vad vi förväntar oss av nästa års elektrifierade SUV. Observera att vissa detaljer och bilder i denna artikel kan referera till den sydkoreanska versionen av Sorento. Vi kommer att uppdatera denna sida så snart ny information och bilder blir tillgängliga.

Utformning

Sorento har en stram men modern form, och dess designelement förmedlar samma känsla av en medelväg mellan tradition och modernitet. Med ansiktslyftningen har formgivarna försökt göra fordonet djärvare och mer raffinerat.

De visuella förändringarna på Kia Sorento 2024 gäller främst bilens front. Den har nya vertikala strålkastare inspirerade av Kia EV9, som ger bilen mer kraft. De består av fyra vertikalt placerade halv- och helljusmoduler och två stjärnformade varselljusremsor som bildar en T-form. Kylargrillen har en något annorlunda form och nya insatser, och till skillnad från den tidigare modellen har den ingen märkeslogotyp. Det diskreta extrahålet direkt under kylargrillen saknas också, vilket ger den nya modellen ett städat utseende.

Kia Sorento 2024: Priser och funktioner

Den nya stötfångaren har vertikala luftintag på sidorna, men det är fortfarande oklart om dessa är funktionella eller estetiska. Vindavvisaren har också fått en ny design och det nedre luftintaget har en ny svart horisontell kant längst upp. Motorhuven har en smalare form och är dekorerad med varumärkets logotyp.

På sidan har Kia omdesignat Sorentos lättmetallfälgar som en del av en halvcykeluppdatering. Baktill är de delade baklyktorna sammankopplade med en stjärnform som skapar en inverterad U-form. Stötfångare och vingar har modifierats, inte mycket har förändrats externt. Tack och lov har Kia avstått från den nu klichéartade stavningen av modellnamnet med stora bokstäver.

Sammantaget förväntar vi oss standardfunktioner som orange parkeringsljus för Kia Sorento-familjen 2024.

Inomhus

Kia Sorento 2024 har en omarbetad instrumentpanel som ser snyggare och modernare ut. De vertikala luftventilerna i de yttre ändarna är inte längre separata som på den tidigare modellen, och de centrala luftventilerna är helt nya horisontella enheter. Den nya, eleganta, svartlackerade instrumentpanelen har två vridbara rattar med integrerade knappar, samt beröringskänsliga knappar för att styra den automatiska klimatanläggningen och infotainmentsystemet.

Kia har kombinerat interiörskärmarna i en flödande kurva. De nya skärmarna som omger föraren ger en panoramakänsla och utstrålar en touch av minimalism. Istället för en 10,25-tums mittdisplay har nya Sorento en större 12,3-tums mittdisplay. Men det är inte bara pekskärmen som är ny. Kia säger att de använder nästa generations ccNC infotainmentsystem i Sorento 2024.

Kia Sorento 2024: Priser och funktioner

Mittkonsolen skiljer sig något från den i föregångaren. Istället för en växelspak har den nya SUV:en ett vridreglage. Ett nytt system för omgivningsbelysning understryker den högkvalitativa interiören. Ett smalt ljusband sträcker sig över instrumentpanelens hela bredd, precis under luftkonditioneringens ramar. Samma färg lyser upp det sirliga mönstret på dörrpanelerna.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

En annan teknisk innovation är en större flerfärgad projektionsdisplay som projicerar en bild motsvarande en 10-tums skärm (tidigare modell: 8,5 tum). Slutligen kan den nya modellen också utrustas med en digital nyckel.

Kia erbjuder Sorento PHEV som 5-, 6- och 7-sitsig. Den andra sätesraden är individuellt justerbara fåtöljer som erbjuder passagerarna en hög komfortnivå. Vi förväntar oss inga förändringar här för 2024 års modell.

✓ Du kan också kontrollera:

Tekniska data

Kia Sorento 2024 har överfört 1,6-liters T-GDi-motorn till hybridversionen, och vi förväntar oss samma sak för plug-in-hybridversionen. Från lanseringsmeddelandet i Sydkorea kan vi bekräfta att hybridversionen kommer att få en svalare motor och en kraftfullare elmotor. Plug-in-hybridversionen bör ha en liknande förbättring och en längre räckvidd, men vi måste vänta på det officiella tillkännagivandet för att bekräfta detta.

Motorn i Sorento Hybrid 2024 har en effekt på 177 hk och ett vridmoment på 265 Nm, medan elmotorn har en effekt på 64 hk och ett vridmoment på 195 Nm. Kia har ännu inte meddelat den totala effekten och vridmomentet. Som med föregångaren är en 6-växlad automatisk växellåda standard, medan fyrhjulsdrift är tillval.

Kia Sorento 2024: Priser och funktioner

I den nuvarande Sorento Hybrid ger motorn 177 hk och ett vridmoment på 195 lb-ft, medan elmotorn ger 59 hk och ett vridmoment på 195 lb-ft. Den kombinerade effekten och vridmomentet för drivlinan är 227 hk och 258 Nm. Plug-in-hybridvarianten med fyrhjulsdrift har endast 261 hk och 258 Nm vridmoment, vilket förväntas öka i modelluppdateringen.

I den nuvarande SUV:en arbetar elmotorn i hybridvarianten med ett batteri på 1,5 kWh och elmotorn i plug-in-hybridvarianten med ett batteri på 14 kWh. Plug-in-hybridvarianten uppfyller EPA-kraven för en helelektrisk räckvidd på 32 miles. Den nuvarande Sorento Hybrid är EPA-certifierad. Kombinerad bränsleekonomi är 37 miles per gallon (framhjulsdrift)/34 miles per gallon (fyrhjulsdrift), medan den nuvarande plug-in Sorento Hybrid är EPA-certifierad. kombinerad bränsleekonomi är 79 miles per gallon. Vi kommer att uppdatera de tekniska specifikationerna för den nya modellen så snart vi får nyheter från Kia.

Datum för utfärdande

Kia Sorento kommer att lanseras i Sydkorea 2024 i bensin/diesel- och hybridvarianter. Vi förväntar oss en marknadslansering under hösten 2023.

Pris och konkurrenter

Priserna börjar på cirka 38 000 euro för Kia Sorento Hybrid 2024 och cirka 51 000 euro för Kia Sorento Hybrid 2024. De äldre hybrid- och plug-in hybrid-SUV:arna kommer att säljas i sina respektive grundutföranden för 36 690 euro och 49 990 euro.

Den mindre och billigare Mitsubishi Outlander 2024 kommer att vara ett attraktivt alternativ för potentiella Kia-kunder, särskilt på grund av dess tre sätesrader. Andra konkurrenter är Hyundai Santa Fe 2024, Honda CR-V 2024 och Toyota Highlander 2024.

Volvogrupp-a.se säger

Kia blåser nytt liv i Sorento med en djärvare exteriör, uppdaterad interiör och förbättrad komfort, anslutningsmöjligheter och säkerhetsfunktioner. Dessa produktåtgärder är utformade för att hålla modellen konkurrenskraftig fram till lanseringen av den helt nya Sorento i slutet av decenniet.

Foton och källa: Kia Deutschland GmbH.