Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

Mellanstora crossover- och SUV-segmentet är trångt, men trehjulingen är det kia Sorento 2023 är värt att överväga. Med plats för upp till sju passagerare erbjuder Sorento samma fördelar som den större V6-drivna Telluride, men är mer bränslesnål och tillgänglig med en mängd olika drivlinakonfigurationer.

Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

Den framhjulsdrivna SUV:n kommer som standard med en 191 hk rak sexa och en åttastegad automatlåda. Vi tycker dock att köpare bör överväga fyrhjulsdrift och en uppgradering till Sorentos fyrcylindriga turboladdade motor på 281 hk. Kia erbjuder också Sorento med en hybriddrivlina på 227 hästkrafter med en beräknad EPA-sträcka på 37 mpg och en 261-hästars plug-in hybrid (PHEV) med en beräknad elektrisk räckvidd på 32 miles. Sorento erbjuder gott om passagerarutrymme för sin storlek, och har till och med bekvämligheter som uppvärmda och kylda stolar på första och andra raden.

Vad är nytt för 2023?

Sorento går in i 2023 utan några större förändringar i sitt omfattande modellutbud. Alla modeller kommer nu som standard med Blind Spot och Cross Traffic Alerts, medan S-trimnivån nu även inkluderar en trådlös smartphone-laddningsstation. Den mellersta EX-versionen har ett elektriskt justerbart passagerarsäte och en ramlös ytterspegel, medan toppversionen SX har en 12,3-tums display, elvikbara ytterbackspeglar och regnavkännande torkare. Kia har avvecklat basmodellen Sorento Hybrid S och introducerat en fullfjädrad hybridversion, SX-P, med standardfyrhjulsdrift, 17-tumshjul, lädersäten och andra radens kaptenssäten. Hybrid EX är också uppgraderad med ett åttavägs elpassagerarsäte och en ramlös backspegel.

Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

Från 2023 kommer Sorento PHEV endast att finnas tillgänglig som en SX Prestige. PHEV SX-Prestige har alla funktioner, inklusive ett infällbart taklucka för bakdörrarna, en 115-volts växelriktare och en uppskattad elektrisk räckvidd på 32 miles.

Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

Vi gillar EX Hybrid. Den är dyrare än bas Sorento, men den levereras som standard med den turboladdade 1,6-liters fyrcylindriga hybridmotorn, som är kraftfullare än basen icke-hybrid Sorento. Den har också bättre utrustning än de lägre utrustningslinjerna, som t.ex B. Läderklädsel, uppvärmda framsäten, varning för döda vinkeln, varning för tvärtrafik bak, fjärrstart och en snyggare design med 17-tumshjul och svarta exteriördetaljer.

motor, transmission och prestanda

Sorento erbjuder ett brett utbud av motorer och finns med fram- eller fyrhjulsdrift. En 2,5-liters radfyra med 191 hk är standard, medan en 2,5-liters turboladdad fyrcylindrig med 281 hk också finns. Båda är ihopkopplade med en åttastegad automat, medan hybridmodellen har en sexväxlad automat. Vi körde top-of-the-line SX med den fyrcylindriga turbon och uppskattade dess märkbara lyft, men önskade att körningen hade mer vägkänslighet.

Kia Sorento 2023: priser och egenskaper
Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

Samma modell erbjuder en säker hantering, bra isolering och bra respons på bromspedalen. Den miljövänliga Sorento Hybrid har en 1,6-liters fyrcylindrig turboladdad bensinmotor och en elmotor som tillsammans ger 227 hk. Den fyrhjulsdrivna Sorento Plug-in Hybrid delar samma motor och transmission som den mindre hybriden, men i den här applikationen producerar drivlinan totalt 261 hk tack vare en kraftfullare elmotor.

dragkapacitet och nyttolast

Kia Sorento kanske inte kan flytta berg, men dess låga dragkapacitet kan visa sig användbar i vissa situationer. Sorentos maximala dragkapacitet är 3500 pund när den är utrustad med den 2,5-liters turboladdade fyrcylindriga motorn och det valfria dragpaketet. Om du avstår från dragkrokens paket eller väljer den basfyracylindriga naturligt aspirerade motorn, sjunker den siffran till £2 000. Även om Sorento inte drevs av V6-motorn Kia Telluride kan matcha en dragkapacitet på 5000 pund, den kan fortfarande dra ett par vattenskoter eller småboskap – beroende på din livsstil.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

EPA uppskattar att Sorento med basen 2,5-liters fyrcylindrig motor kan uppnå upp till 24 mpg i stadskörning och 29 mpg på motorväg. Den kraftfullare 2,5-liters turboladdade fyrcylindriga uppnår EPA-värden på 22 mpg i staden och 29 mpg på motorvägen. Sorento Hybrid HEV är den mest bränsleeffektiva Sorento-modellen med 39 mpg i staden och 35 mpg på motorvägen.

Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

Laddhybriden har en sammanlagd förbrukning på 79 mpg. När Sorento PHEV körs i hybridläge uppnår plug-in-modellen en EPA-uppskattad bränsleekonomi på 35 mpg vid stadskörning och 33 mpg på motorväg. Det betyder att PHEV kan köra upp till en tillverkarberäknad räckvidd på 32 miles på en full batteriladdning, allt på enbart elektrisk kraft. Sorento EX Hybrid förbrukade 31 mpg vid 75 km/h på motorvägen, 4 mpg under EPA-uppskattningen. Sorento PHEV förbrukade 25 mpg i hybridläge, 8 mpg mindre än EPA-uppskattningen.

Interiör, komfort och lastning

Inuti erbjuder Sorento en attraktiv layout, högkvalitativa material och solid byggkvalitet. Instrumentbrädan kan utrustas med en 12,3-tums digital display och ett 10,3-tums infotainmentsystem med pekskärm. Andra designfunktioner inkluderar diamantformade luftventiler med integrerad omgivande belysning och omsorgsfullt sydda ytor på dörrpanelerna och sätinsatserna.

Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

Många förvaringsfack och dryckeshållare kompletterar konsolen. Förutom den vanliga tredje sätesraden kan den andra sätesraden bytas ut mot ett par kaptensplatser. Jämfört med den större Telluride är de bakre sätena i Sorento inte bekväma för vuxna, och vi kunde bara passa två handbagage i lastutrymmet – två färre än Telluride.

infotainment och uppkoppling

Sorento levereras som standard med en 8,0-tums pekskärm eller en valfri 10,3-tums pekskärm. En trådlös laddstation är valfritt, liksom ett Bose-ljudsystem med 12 högtalare. Ett underhållningssystem i baksätet med pekskärm i ryggstödet på varje framsäte finns också som tillval.

Kia Sorento 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

Sorento har en rad standard- och valfria förarassistanssystem. För mer information om Kias krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Standard kollisionsvarnare och automatisk nödbromsning
  • Lane Departure Warning och Lane Departure Warning som standard
  • Övervakning av döda vinkeln och varning för korsande trafik på begäran

garanti och underhåll

Kia erbjuder en av de bästa garantierna i branschen. Kia erbjuder dock inte gratis underhåll som Hyundai .

  • Begränsad fem års eller 60 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är giltig i 10 år eller 100 000 miles
  • Inget gratis planerat underhåll

Det rekommenderade försäljningspriset för Kia Sorento 2023 är 37 765 euro.