Kia Niro 2023: priser och egenskaper

års Kia Niro 2023 gjorde sin debut på 2021 års Seoul Mobility Show innan han vände huvudet på New York International Auto Show 2022. Det är den andra generationen av Kias elektrifierade crossover, som presenterades första gången 2016.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Den viktigaste förändringen i nya Niro har inget med drivalternativen att göra. Den finns fortfarande tillgänglig som hybrid, plug-in hybrid (PHEV) eller som elfordon med en räckvidd på upp till 253 miles. Istället har Kia Niro nu vuxit upp och har en slående likhet med det slående HabaNiro-konceptet som presenterades för första gången 2019.

Kia Niro 2023: Bra utseende ingår i familjen

Vi förstod det. 2023 års Kia Niro siktar på att imponera med sin konceptbilsstyling, och det är en uppfriskande syn jämfört med de homologerade formerna av moderna crossovers, elektrifierade eller inte. Kia hävdar att den nya Niros djärva ”Opposites United”-design är inspirerad av ”natur och aerodynamisk förfining”.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Den har ett elegant galler med tigernos och en massiv nedre luftkylare flankerad av ”hjärtslag” varselljus och nya strålkastarkluster. LED-baklyktorna är i form av en bumerang, och signal- och backljusen är placerade i små lådor i den bakre stötfångaren.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

”2023 års Kia Niro designades för dagens behov och framtidens hållbara mobilitet”, säger Steven Center, COO & EVP, Kia America. ”Den helt nya Niro erbjuder mer sofistikering, mångsidighet, anslutningsmöjligheter och teknik än någonsin tidigare.

Det är svårt att prata om Kia Niro utan att nämna fordonets Aero Blade. Den här färgade eller svärtade ramen går från ovanför de bakre skärmarna till under taklinjen och är ett stylingelement som är ärvt från HabaNiro-konceptet. Kia hävdar att formen på aerobladet ger Niro en differentiering samtidigt som den förbättrar luftflödet, vilket framgår av crossoverns imponerande luftmotståndskoefficient på 0,29.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Designförändringen har också bidragit till en liten tillväxtspurt. Enligt Kia är andra generationens Niro ett större fordon än den tidigare modellen, med en längre hjulbas på 107,1 tum, en total längd på 174 tum och markfrigång på 6,3 tum. Den erbjuder nu 22,8 kubikfot lastutrymme bakom baksätena, vilket Kia säger är 50 procent mer lastutrymme än en Tesla Model 3.

✓ Du kan också kontrollera:

Tre elektrifierade drivlinor

William Cowpers dikt från 1785 The Task kunde inte ha uttryckt det bättre: Variation är själva kryddan i livet som ger det dess smak. 2023 Kia Niro erbjuder ett urval av hybrid, plug-in hybrid (PHEV) eller ren elektrisk drivlina, vilket ger den ett unikt försäljningserbjudande. Niro HEV har en 1,6-liters fyrcylindrig motor och en 32-kW elmotor som producerar 139 hk och 195 lb-ft. av vridmoment som genereras. Kia uppger att Niro Hybrid har en sammanlagd förbrukning på 53 mpg och en total räckvidd på 588 miles.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Niro PHEV har en 1,6-liters bensinmotor och en kraftfullare 62 kW elmotor med 180 hk och 195 lb-ft. av vridmoment. Den har också ett 11,1 kWh litiumjonpolymerbatteri som laddas på mindre än tre timmar (med en nivå 2-laddare) och har en beräknad räckvidd på 33 mil helt elektrisk (med standard 16-tumshjul). Hybrid- och PHEV-varianterna av Niro har en sexväxlad dubbelkopplingsautomatlåda.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Niro EV har ett större batteri på 64,8 kWh och en enda elmotor i fronten som producerar 201 hästkrafter och erbjuder en räckvidd på upp till 253 miles. En valfri värmepump och batterivärmare skulle kunna öka räckvidden i kallt väder, men Kia sa inte med hur mycket. Niro EV är kompatibel med en 85 kW DC snabbladdare som laddar batteriet från 10 till 80 procent på mindre än 45 minuter. Dessutom kan en inbyggd standardladdare på 11 kW ladda batteriet helt på mindre än sju timmar med nivå 2-laddning, medan EV6:ans Vehicle-to-Load-funktion (V2L) också är tillgänglig i Niro EV.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Alla varianter av Kia Niro 2023 har regenerativ bromsning, medan HEV och PHEV får ett nytt Green Zone-körläge vid sidan av standardlägena Sport och Eco. Green Zone gör det möjligt för Niro HEV och Niro PHEV att automatiskt köra i enbart elläge när de kör genom bostadsområden, sjukhus och skolor.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Exklusiv men ändå hållbar interiör

2023 års Kia Niro har en helt ny EV6-inspirerad interiör. Instrumentbrädan är decentraliserad och böjer sig något runt de främre passagerarna. Dessutom flankerar två 10,25-tumsskärmar under en enda glasruta förarens siktlinje. Standardutrustning inkluderar interiör omgivande belysning, trådlös Apple CarPlay/trådbunden Android Auto, USB-laddningsportar och artificiella motorljud. Ytterligare funktioner som ett Harman Kardon premiumljudsystem med åtta högtalare, eluppvärmda och ventilerade framsäten och trådlös smartphoneladdning finns som tillval.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper
Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Kia Niros avantgardistiska interiör är gjord av mjuka material som kommer från hållbara, djurfria källor. Till exempel hittar du återvunnen tapet på innertaket, medan sätena är klädda i biopolyuretan och Tencel-material gjorda av eukalyptusblad. Dessutom används endast BTX-fria färger för dörrpanelerna på Kia Niro, som inte innehåller några skadliga bensen-, toluen- och xylenisomerer.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Toppmoderna säkerhetsfunktioner

Nya Kia Niro är ett mönster av aktiv säkerhet. Alla varianter levereras som standard med omfattande säkerhetsfunktioner som kollisionsundvikande, filbytesvarning, dödvinkelövervakning, korstrafikvarning bak och passagerare bak, för att bara nämna några. Ytterligare säkerhetsfunktioner som intelligent farthållare, Highway Driving Assist och en head-up display finns som tillval.

Kia Niro 2023: priser och egenskaper

Kia Niro 2023: Prissättning och tillgänglighet

2023 års Kia Niro kommer att börja säljas i alla 50 amerikanska delstater i höst. Prissättning är ännu inte tillkännagiven, men Kia utlovar liknande baspriser som den tidigare Niro. Det betyder cirka 25 000 euro för Niro HEV, 31 000 euro för Niro PHEV och runt 40 000 euro för Niro EV.

Volvo Grupp A