Kia EV9 2024: Interiör, motor och modifieringar

Bortsett från avvecklingen av Kia Stinger har Hyundais dotterbolag gjort alla rätt på senare tid. Kia Telluride 2024, Kia Carnival 2024 och Kia K5 2024 är bland de snyggaste bilarna i sitt segment och Kia EV6 2024 är inte heller dålig. Kia har blivit mer attraktiv än Hyundai i våra ögon, och Kia EV9 2024 är ett bevis på det.

Helt nya EV9 med tre rader är Kias andra elbil byggd på den modulära E-GMP-plattformen. Kia gjorde ett fantastiskt jobb med EV6 och vi har en intuitiv känsla av att deras flaggskepp EV9 kommer att vara lika lysande som Kias första försök till elektrifiering. EV9 delar sin arkitektur med den kommande Hyundai Ioniq 7 2024, en liknande treradig familje-SUV med en förmodat robotliknande front som sitt syskon Hyundai Sonata 2024.

Kia EV9 2024 har dock valt ett annat tillvägagångssätt och efterliknat sin bensindrivna motsvarighet Telluride, vilket inte är en dålig start.

Kia EV9 2024 med drivlina

Basmodellen Kia EV9 RWD Standard har ett batteri på 76,1 kWh och en enda bakre elmotor med 215 hk och 258 Nm vridmoment. Kia hävdar en räckvidd på över 250 miles, vilket är rimligt men inte enastående, särskilt när man transporterar en full last av människor och varor, vilket vanligtvis minskar räckvidden.

EV9 RWD Long Range EV9 har dock ett kraftfullare 99,8 kWh-batteri som lovar en räckvidd på upp till 300 miles. Haken är att den bakre elmotorn bara ger 201 hk – en uppoffring för en längre räckvidd. EV9 GT-Line har å andra sidan ett större 99,8 kWh-batteri och en extra elmotor på framaxeln som ger 379 hk och upp till 516 lb-ft. vridmoment i standard boost-läge.

Och när det är dags för riktig terrängkörning kan EV9 bogsera upp till 5 000 kg och har upp till 7,8 tum markfrigång för körning på grusvägar.


Hur snabb är Kia EV9 för 2024?

Kia hävdar att basversionen av EV9 RWD Standard kan accelerera från noll till 100 km/h på mindre än nio sekunder, vilket är en bra tid för en SUV med tre rader. RWD Long Range-varianten gör samma sak på mindre än 10 sekunder, och EV9 GT-Line accelererar till 100 km/h på fem sekunder.

När laddningen tar slut kan EV9:s 800-volts elarkitektur erbjuda DC-snabbladdning på upp till 350 kW, vilket ger en 10-80-procentig laddning på cirka 25 minuter. Den har även V2L- (fordon till laddning) och V2X- (fordon till allt) funktioner för att driva externa enheter.


Styling och design av Kia EV9 från 2024

Kia EV9 är en blandning av skarpare linjer, kantigare element och Telluride-inspirerade detaljer. Den är ungefär lika stor som Telluride, men har kortare överhäng och en längre hjulbas på 122 tum. Den har S-formade bakljus med horisontellt projicerade LED-strålkastare eller LED-kubstrålkastare, en grill med digitalt mönster, infällda dörrhandtag och snygga baklyktor med stjärnkartor.

Dessutom är 19-tumsfälgar standard, medan andra utrustningsalternativ erbjuder 20- och 21-tumsfälgar. EV9 GT-Line har exklusiva uppgraderingar som högblanka svarta spegelhus, upphöjda takräcken, anpassade främre och bakre stötfångare och speciell belysning tack vare LED-grillen.


Bagageutrymme

Kia hävdar att varje säte i EV9 erbjuder en rimlig mängd utrymme. Den andra raden har upp till 42,8 tum benutrymme och 60 tum axelutrymme, och de tillgängliga kaptenssätena är uppvärmda, kylda och har fotstöd. Tredje radens benutrymme är 32 tum, och den automatiska klimatkontrollen med tre zoner ger tillräcklig ventilation från fram till bak.

Precis som andra SUV:ar erbjuder EV9 ett lastutrymme på 20,1 kubikmeter med den tredje raden uppfälld och 43,5 kubikmeter med den andra och tredje raden nedfällda. Den har också ett blygsamt bagageutrymme (förvaring fram) på 3,2 kubikmeter.


Teknisk standardutrustning

Kia EV9 2024 har ett 12,3-tums digitalt instrumentkluster och 12,3-tums infotainmentsystem med pekskärm och Apple CarPlay och Android Auto. En separat femtumsskärm under infotainmentsystemet styr även klimatanläggningen, och dolda taktila strömbrytare tänds när bilen slås på. Och trots den stora instrumentpanelen har EV9 fysiska knappar för radiovolym, fläkthastighet och temperaturreglering.

Andra funktioner är en 12-tums färgprojektionsdisplay (HUD), digital backspegel, Meridian-ljudsystem med 14 högtalare och interiörbelysning. Högteknologiska material och klädsel inkluderar även BTX-fri färg, delvis återvunna mattor och läderfria polyuretansäten.


Avancerade Lidar-baserade körhjälpmedel

Kia EV9 kommer att introducera den senaste avancerade körhjälpstekniken för motorväg 2024, som använder Lidar för att hålla ett säkert avstånd till fordonet framför. Denna teknik är en del av EV9:s mer än 20 standardfunktioner för förarassistans, inklusive avancerad kollisionsavvärjning som upptäcker fordon, fotgängare och cyklister runt fordonet.


Rekommenderat pris för modellår 2024 av Kia EV9

Priset för Kia EV9 kommer att börja på 54 900 euro år 2024.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar