Kia EV4 2024: Priser och funktioner

Kia planerar att lansera ytterligare åtta eldrivna SUV:ar efter EV6. En kompakt modell kallad Kia EV4 för Europa är under utveckling. EVx SUV kallas ett specialiserat elfordon och inte en konverterad BEV som Niro EV eller Soul EV.

Kia EV4 2024: Priser och funktioner

Efter den brittiska medierapporten har nu fler detaljer dykt upp om vad som sannolikt kommer att bli Kias viktigaste lansering under 2024. Här är vad vi vet om nya Kia EV4 2024.

Utformning

De första spionbilderna av kamouflerade prototyper på sydkoreanska portaler tyder på att Kia EV4 kommer att ha en ovanlig och futuristisk exteriördesign med en platt taklinje. Silhuetten påminner oss lite om Niro EV, men vi tror att den kommer att se ännu skarpare och kantigare ut när taklinjen sänks. Vertikala varselljus, massiva femekrade lättmetallfälgar, en transparent baklucka, vertikala bakljus, en hajfenaformad antenn och konventionella sidobackspeglar är de förväntade exteriöra detaljerna.

Kia EV4 2024: Priser och funktioner

Såvitt vi kan bedöma kommer EV4 att tilltala kunder som föredrar en ovanlig design, till skillnad från exempelvis Jeep Avenger EV 2024, men vi förväntar oss inte att det blir en liten SUV. Den är placerad i samma storleksklass som Niro EV och kommer att erbjuda bättre prestanda, längre räckvidd, kortare laddningstider, mer utrymme och ytterligare komfort, anslutningsmöjligheter och bekvämligheter.

Inomhus

Interiören i Kia EV4 sägs vara modern och minimalistisk. Likheter med Niro EV och EV6 skulle kunna vara en slimmad instrumentpanel med fristående men kombinerade dubbla displayer, en tvåekrad ratt, smala luftventiler och ett kompakt klimatkontrollsystem där nästan alla funktioner styrs via kapacitiva pekskärmar.

Spionbilder visar att EV4 har böjda framsäten med bolster som på ett elegant sätt omsluter föraren och den främre passageraren. I baksätet sägs EV4 vara bekvämare än Niro med mer benutrymme, justerbara säten och ett plant golv.

Tekniska data

Kia EV4 kan erbjuda samma utrymme som Sportage 2024. Tack vare E-GMP behöver EV4 inte ha samma storlek på förbränningsmotorn för att erbjuda samma innerutrymme. Som jämförelse är nya Sportage 177,8 tum/183,5 tum lång, 73,4 tum bred, 65,4 tum hög och har en hjulbas på 105,5 tum/108,5 tum. Den 114,2 tum långa EV6 har samma hjulbas som flaggskeppet Telluride 2024 – 114,2 tum.

Kia EV4 2024: Priser och funktioner

E-GMP-plattformen erbjuder en hög systemspänning på 800 volt, dubbelt så mycket som den normala spänningen (400 volt). Det gör att kunderna snabbt kan ladda sina E-GMP-baserade elfordon med upp till 350 kW. För EV6, som finns med batterialternativen 58,0 kWh och 77,4 kWh, tar det mindre än 18 minuter att ladda SoC från 10 till 80 procent. En räckvidd på nästan 70 miles kan uppnås med bara fem minuters laddning. EV4 kan utrustas med ett EV6-batteri, vilket ger en räckvidd på cirka 300 miles.

Dubbelriktad laddning

Kia EV4 förväntas ha en integrerad laddningsstyrenhet (ICCU) som möjliggör laddning i fordonet (V2L). V2L möjliggör överföring av ström till externa enheter som hushållsapparater, elverktyg och elektroniska enheter på campingplatsen eller arbetsplatsen. V2V-laddning (Vehicle-to-vehicle) kommer att vara möjlig, vilket innebär att kunderna kan ladda elfordon med ett tomt batteri med EV4-batteripaketet.

✓ Du kan också kontrollera:

Värmepump

Kia kommer att utrusta EV4 med en värmepump som använder spillvärme från batteriet, kraftelektroniken och andra komponenter i drivlinan för att hålla kupén varm i kallt väder utan att kompromissa med räckvidden.

i-pedal

EV4 förväntas vara utrustad med i-Pedal, Kias varumärke för enpedalskörning. i-Pedal möjliggör maximal energiåtervinning vid inbromsning. Eftersom bromspedalen inte behöver användas blir körningen bekvämare och bromsslitaget minskar.

Hållbara material

Med EV9 Concept kommer Kia att visa hur interiören i framtida elfordon kommer att utformas på ett miljövänligt sätt och hur hållbara material kommer att användas på Los Angeles Auto Show i november 2021. Återvunna fiskenät används för golvet i den elektriska SUV:en EV9 Concept. Sätesöverdragen är tillverkade av återvunna plastflaskor och ullfibrer. Vegansk läder används för interiören och Kia planerar att gradvis minska användningen av djurskinn i alla fordon. Kia EV4 skulle också kunna dra nytta av detta miljövänliga tillvägagångssätt.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Två skärmar

Kia kan använda två sömlösa skärmar i EV4. Dessa skulle kunna vara 10,25-tums eller 12,3-tums HD-skärmar som är lindade runt ett enda hölje med förstärkt glas. Den vänstra panelen fungerar som instrumentgrupp, den högra som central display med navigation, infotainment och menysystem som styrs av Kia Connect.

AR-HUD.

EV4 kan utrustas med en avancerad projektionsdisplay med AR-teknik (augmented reality). AR HUD-systemet projicerar 3D-bilder av viktig körinformation som hastighet, navigeringsinstruktioner och ADAS-data på vindrutan. Ett premiumljudsystem från Meridian förväntas också.

Produktion

Enligt sydkoreanska medier kommer Kias kommande elektriska SUV, känd som Kia EV6, att tillverkas vid AutoLands Gwangmyeong-fabrik i Sydkorea. AutoLand Gwangmyeong har två fabriker: Plant 1 och Plant 2. EV9 kommer att tillverkas vid Plant 1, medan den nya elektriska SUV:en under EV6 kommer att tillverkas vid Plant 2.

Kia har bekräftat att AutoLand Gwangmyeong Plant 2 kommer att omvandlas till en fabrik för helelektriska fordon. Företaget sa att man kommer att avbryta produktionen från 1 juni 2023 till 31 december 2023 för att göra de nödvändiga förändringarna. AutoLand Gwangmyeongs anläggning 2 ansvarade för tillverkningen av Rio sedan och Stonic. Den senare kommer att gå till kontraktstillverkaren Donghee Auto, medan ödet för Stonic är oklart.

AutoLands Gwangmyeong Plant 2 kommer att tillverka de två elbilarna. Produktionen av den första modellen, som nästan säkert kommer att vara den europeiska elektriska SUV som diskuteras i den här artikeln, är planerad att starta i juni 2024. Den andra modellen kommer förmodligen att vara en elektrisk sedan som Forte 2024 kallad Kia EV3 2024.

En ny SUV under EV6 kommer att lanseras på de europeiska marknaderna från Kias fabrik i Žilina, Slovakien, från 2025. Kia har bekräftat att man kommer att tillverka små och medelstora elfordon vid sin anläggning i Slovakien från 2025.

Datum för utfärdande

EV4 förväntas i slutet av 2024. Enligt en rapport från ET News den 25 juli 2023 kommer Kia SV, som ryktas vara Kia EV4, att lanseras under andra halvan av 2024. ET News rapporterar att Kia kommer att genomföra prestandatester för serieproduktion av det nya värmehanteringssystemet som ska användas i EV4 under andra kvartalet 2024.

Efter lanseringen av EV9 och EV5 i år har vi ett starkt utgångsläge för att lansera C-SUV och sedan nästa år, med ett komplett produktutbud. Det ger oss en konkurrensfördel jämfört med andra märken som priskonkurrerar med flera modeller.

EV4 kommer att finnas i samma fordonssegment som Mercedes EQA 2024 och Volvo C40 2024 och förväntas vara prissatt över Niro EV och konkurrera med dessa lyxmodeller som ett lågkostnadsalternativ. Kia har sagt att varje modell i EV-serien kommer att få en GT-variant, vilket öppnar dörren för en framtida kompakt elektrisk SUV som Kia EV4 GT.

Kias strategi för elfordon

Kia planerar att lansera 15 elbilsmodeller globalt till 2027, sa VD Ho Seong-seong vid 2023 General Investor Day den 5 april 2023. I sin presentation vid evenemanget sa han att 9 av dem kommer att vara SUV:ar. Den första av Kias nya eldrivna SUV:ar lanserades 2021: Kia EV6. Den följdes av Kia Niro EV år 2022 och Kia Niro EV år 2023. I år kommer två elektriska SUV:ar att lanseras: Kia EV9 år 2024 och Kia EV5 år 2024.

Kia EV4 2024: Priser och funktioner

År 2025 vill Kia ersätta sin tredje generationens batteriteknik med den fjärde generationens. År 2030 vill företaget gå över till femte generationens batteriteknik. Till 2030 har företaget som mål att minska kostnaden för batteripaket med 40 procent och öka deras energidensitet med 50 procent. Företaget arbetar för att ytterligare integrera mjukvaran i sina elfordon och utöka OTA-uppdateringar för tekniska förändringar efter leverans.

Kia EV4 2024: Priser och funktioner

Volvogrupp-a.se säger

Eftersom Kia EV6 2024 är dyrare och större än en kompakt SUV finns det utrymme för en mindre, mer bränsleeffektiv modell med hög körkomfort och avancerade funktioner. Det är här Kia EV4 skulle kunna komma in i bilden och erbjuda unga europeiska familjebilsköpare en kompromisslöst prisvärd elbil.

Foton och källa: Kia Deutschland GmbH.