Kia EV3 2024: Priser och funktioner

Kia planerar att utöka sitt utbud av elfordon till 15 modeller fram till 2027. De flesta av dessa elbilar kommer att vara SUV:ar, men minst tre modeller med lågt tak, inklusive två sedaner, förväntas. Enligt rapporter från Sydkorea kan den första av Kias framtida eldrivna sedaner komma att utformas som en modell i storlek med Forte och lanseras som “Kia EV3 2024”.

Kia EV3 2024: Priser och funktioner

Från

Den 24 februari 2023 publicerade Asia Economic en exklusiv artikel om att en ny elektrisk sedan från Kia, med kodnamnet Kia CT, är på väg. Kia CT kommer att ligga i den sydkoreanska mellanklassen, jämförbar med Hyundai Avante och Kia K3.

För dem som inte är bekanta med bilvärlden: Avante och K3 är namnen på Hyundai Elantra och Kia Forte på de asiatiska marknaderna. I Kina kan kunderna nu också köpa Kias kompakta sedan som ett elfordon. Men även om K3 EV bara erbjuds i Kina har Kia CT globala ambitioner.

Tekniska data

Kias nya elektriska sedan sägs vara baserad på antingen Hyundai Motor Groups Electric Global Modular Platform (E-GMP) eller eM-plattformen, en vidareutveckling av denna plattform. Elbilen sägs ha en strömlinjeformad design och speciella aerodynamiska åtgärder som gör den mer aerodynamiskt effektiv än Forte eller Sonata. Det är för tidigt att ge exakta detaljer, men vi förväntar oss att EPA-bästa är 325 miles. Denna räckvidd bör vara lätt att uppnå med den nuvarande HMG-tekniken. Vi förväntar oss att Kias elektriska sedan kommer att erbjuda ultrasnabb laddning (10 till 80 procent SoC på cirka 20 minuter), Plug & Charge-stöd och dubbelriktad laddning.

Kia EV3 2024: Priser och funktioner

Det kan också finnas en Kia EV3 GT med två motorer och individuella fordonsinställningar för körentusiaster.

Produktion

Tillverkningen av Kia CT sedan kommer att ske vid AutoLand Plant 2 i Gwangmyeong. Kia stängde fabrik 2 den 1 juni 2023 och kommer att vara stängd till den 31 december 2023. Anläggning 2, som tidigare tillverkade halvkombibilarna Rio och Stonic, kommer att uppgraderas och omvandlas till en anläggning för helelektriska fordon. Företaget kommer att tillverka två elbilar i framtiden: Kia CT och Kia SV. Den senare, en mindre crossover än EV6 2024, kan komma att lanseras 2024 som Kia EV4.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

AutoLands Gwangmyeong Plant 2 kommer att börja producera elfordon i juni 2024. Det är inte känt om den första modellen kommer att vara Kia CT eller Kia SV, men tidigare rapporter tyder på att den senare har en större chans. Kia CT kan dock också börja tillverkas redan nästa år. Kias officiella färdplan bekräftar att koreanerna planerar att lansera en elbil – möjligen en sedan – och en elektrisk SUV senast 2024.

✓ Du kan också kontrollera:

Datum för utfärdande

Inget är ännu känt om marknadslanseringen av Kia EV3, men vi antar att det kan bli i slutet av 2024. Kia kommer förmodligen att se till att den elektriska sedanen lanseras i ett rimligt antal. Vi förväntar oss att priset kommer att ligga mellan 35 000 och 45 000 euro.

Kia EV3 2024: Priser och funktioner

Under Kias telefonkonferens för Q2 2023 den 27 juli 2023 sa finanschefen Ju Woo Jung att företaget måste fokusera på att öka marknadsandelen snarare än lönsamheten för elfordon, rapporterade The Korea Herald samma dag. Om nödvändigt måste företaget sänka priserna (på befintliga elfordon), tillade Woo Jeong. Under intervjun tog finanschefen också upp frågan om en framtida elektrisk sedan:

Efter lanseringen av EV9 och EV5 i år är vi i en stark position för att lansera en C-SUV och sedan nästa år, och bilda en komplett produktlinje. Detta kommer att ge oss en konkurrensfördel gentemot andra märken som möter priskonkurrens med flera modeller.Ju Woo Jung, CFO för Kia (Q2 2023 Results Conference Call, 27 juli 2023)

Volvogrupp-a.se säger

Kias nya elektriska sedan kan vara ett bra alternativ för unga köpare och små familjer som letar efter en elegant och tekniskt avancerad trevolymsbil till ett överkomligt pris. Den kan säkert tilltala segmentet och köpare som är uttråkade av SUV:ar. Kia skulle kunna designa den som en av de mest energieffektiva elbilarna på marknaden och överträffa Hyundai Ioniq 6 2024 i detta avseende.

Foton och källa: Kia Deutschland GmbH.