Jaguar XF 2023: priser och egenskaper

Det var en gång en tid då hade jaguar ett komplett utbud av lyxiga sportsedaner – den kompakta XE, stora XJ och mellanstora XF – men nu återstår bara mellanstorleken. Jaguar har lanserat den nuvarande generationen av XF för 2016 års modell och reviderat den för 2021. I år finns det för första gången adaptiv farthållare som är standard i alla varianter. 2023 Jaguar XF konkurrerar med andra medelstora lyxsedaner som denna genesis G80, dem Maserati Ghibli och den Audi A6.

Jaguar XF 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt Jaguar XF 2023

  • Adaptiv farthållare nu standard
  • Alla modeller nu med Amazon Alexa-integration

vad vi tycker

XF är en brittisk sportsedan när den är som bäst, även om den inte är en av de välbalanserade, välrundade lyxbilarna som toppar vår ranking. Jaguars mellanstora bil är utan tvekan en av de snyggaste bilarna bland sina konkurrenter, med en aggressiv hållning i kombination med snygg kaross. Interiören är också bättre än någonsin, med 2021 års uppdatering som förbättrar infotainmentfunktioner och materialkvalitet.

Jaguar XF 2023: priser och egenskaper

Jaguars sista återstående sportsedan är platt och snyggt fodrad, men det finns anmärkningsvärda luckor i modellutbudet som begränsar dess tilltalande. Till skillnad från konkurrenterna erbjuds XF exklusivt med fyrcylindriga motorer – ingen sexcylindrig, ingen hybrid, ingen prestandavariant. Den åttastegiga automatiska växellådan kan också vara osamarbetsvillig. Körupplevelsen är inte lika polerad som de bästa bilarna i segmentet.

Jaguar XF 2023: priser och egenskaper

Även om den inte är perfekt, gör Jaguarens obestridliga dynamik, sofistikerade infotainmentsystem och hantering den till ett övertygande alternativ för dem som drar sig mot segmentstorlekar som 5-serien bmw eller E-klassen av Mercedes Benz har sett tillräckligt.

✓ Du kan också kontrollera:

prestanda och effektivitet

Varje XF drivs av en 2,0-liters turboladdad fyrcylindrig motor kopplad till en åttastegad automatlåda. Kunderna kan välja mellan XF S och XF SE med fyrhjulsdrift och 246 hk och 269 lb-ft vridmoment eller XF R-Dynamic SE med fyrhjulsdrift och 296 hk och 295 lb-ft vridmoment. Förbrukningen av XF anges som 25/33 mpg (stad/motorväg), R-Dynamic-modellerna når 22/30 mpg. I tester nådde den kraftfullare R-Dynamic 100 km/h-strecket på bara 6,5 ​​sekunder, jämfört med ett genomsnitt på fem sekunder för de flesta av sina konkurrenter.

Jaguar XF 2023: priser och egenskaper
Jaguar XF 2023: priser och egenskaper

Säkerhetsklassificeringar och egenskaper

XF har inte betygsatts av någon av de stora amerikanska säkerhetsinstitutionerna, men Jaguar erbjuder en handfull säkerhetsfunktioner som standard. Adaptiv farthållare – ny för 2023 – ingår på alla trimnivåer, liksom automatisk nödbromsning, filbytesvarning, Cross Traffic Alert och Attention Alert.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Jaguar XF 2023: priser och egenskaper

lastutrymme och inredning

Jämför man XF med de två segmentledarna är XF i den större delen av segmentet. När det gäller benutrymme fram ligger den i mitten, men erbjuder mer benutrymme bak än de två tyska modellerna. Bagagevolymen på XF överstiger E-klassens och matchar den i 5-serien.

Benutrymme (fram/bak) håll
Jaguar XF 41,5/37,2 tum 17,8 kubikfot
Mercedes Benz E-klass 41,7/36,2 tum 13,1 kubikfot
BMW 5 Serier 41,4/36,5 tum 18,7 kubikfot

teknologi

Som en del av 2021 års modelluppdatering är alla utrustningsvarianter utrustade med en 11,4-tums infotainmentpekskärm. Apple CarPlay, Android bil och 12-högtalare Meridian-ljud är standard, med en head-up-färgskärm tillgänglig som tillval.

Jaguar XF 2023: priser och egenskaper

XF:s rockstjärna designer

XF:s graciösa och eleganta stil är en uppenbar styrka, och mannen som designade den har stått för designexcellens i årtionden. Ian Callum, som designade den första XF 2008, övervakade också 2016 års redesign och är ansvarig för all modern Jaguar-design tillsammans med legender som denna vadställe RS200, dem Nissan R390 Supercar, dem Aston Martin DB9 och Aston Martin Vantage.

XF vi önskar byggdes fortfarande

Så mycket som ansiktslyftet 2021 har förbättrat XF, kämpar den fortfarande för vår tillgivenhet. Men det fanns en tidigare version som fångade våra hjärtan. Från 2018 till 2020 sålde Jaguar en XF Sportbrake med en 3,0-liters kompressormatad V6-motor istället för den nuvarande modellens 2,0-liters turboladdade fyrcylindriga motor. Det var en sportig, snygg Jaguar som jag hoppas inte kommer att glömmas när som helst snart.