Jaguar XF 2022: priser och egenskaper

Den andra generationen av premium business sedan Jaguar XF med den interna beteckningen X260 presenterades för allmänheten för första gången i slutet av mars 2115 i en onlinepresentation, världspremiären ägde rum i april på New York Motor Show.

Jaguar XF (2022) är ny på alla sätt – den har överträffat sin föregångare vad gäller design, komfort, dynamik, hantering och utrustning med modern elektronik.

Jaguar XF 2022: priser och egenskaper

exteriör

En blick räcker för att inse att designen av nya Jaguar XF 2022 helt enkelt är en vidareutveckling av de lösningar som användes i sin föregångare. Detta förringar inte på något sätt bilens förtjänster, som inte bara ser bra ut och är moderna, utan också har ett verkligt presentabelt utseende.

Framtill är britten aggressionen själv: strålkastarnas aggressiva utseende, reducerat till den kraftfulla nosbryggan, det eleganta gallret och den skulpterade stötfångaren med stora luftintag.

Jaguar XF 2022: priser och egenskaper

Fyrdörrarnas ståtliga och spända siluett smälter väl ihop med engelsmannens karaktäristiska flytande linjer och graciösa stil, och är mest anmärkningsvärd för takets sluttande konturer, bakdörrarnas storslagna svep och ljusen som flödar in i skärmarna.

Den bakre delen av nya Jaguar HF 2022 går inte att missa tack vare det sofistikerade belysningssystemet sammanlänkat av en kromad tvärbalk och den kraftfulla stötfångaren med dubbla avgasrör.

bil interiör

Inuti nya Jaguar XF 2nd Generation finns en lyxig och bekväm atmosfär, vilket understryks av användningen av dyra material (mjuk plast, läder, aluminium och trä) och högkvalitativt utförande. Inredningen i sedanen är också mycket bekväm och ser stilig, attraktiv och modern ut.

Fokus för XF:s fascia är den 8,0-tums infotainmentskärmen (top-of-the-line versioner har en tio-tums skärm), med ljud- och klimatkontroller som är smart placerade nedanför.

Jaguar XF 2022: priser och egenskaper

Multifunktions multiratten smälter harmoniskt in i interiören, även om den är överbelastad med alla möjliga knappar. Bakom den finns en modern instrumentbräda med två analoga rattar och en inbyggd datorskärm i mitten (i dyra varianter är verktygslådan helt virtuell).

Framsätena på Jaguar XF 2022 är en fröjd i alla avseenden – de har en bra profil med märkbara sidostöd, ett brett justeringsområde och optimal sätesstoppningsfasthet.

Baksätena erbjuder gott om utrymme, särskilt för ben och bredd, men mittpassageraren kommer att irritera sig på den höga golvtunneln.

Egenskaper

När det gäller dimensioner är Jaguar HF en fullfjädrad representant för affärsklassen (även känd som E-segmentet): dess längd är 4 954 mm, höjden är 1 457 mm och bredden är 1 880 mm. Hjulbasen på modellen är 2960 mm och markfrigången är 116 mm. Beroende på version väger fyrdörrarna mellan 1 545 kg och 1 751 kg olastad.

Bagageutrymmet rymmer upp till 505 liter bagage, med batteriet i bagageutrymmet. Ett kompakt reservhjul och en minimal verktygssats är inrymd i ett urtag under dubbelgolvet.

Jaguar XF 2022: priser och egenskaper

I Ryssland finns den nya generationen Jaguar XF med tre drivlinor i kombination med en tysk 8-bands ZF-automatlåda.

Sedanen erbjuds med två kompressormatade direktinsprutade bensinmotorer: den första varianten är en 2,0-liters fyrcylindrig med 240 hk och 340 Nm i vridmoment, den andra är en V-formad sexcylindrig 3,0-liters med en effekt på 340 hk och 450 Nm. Alternativt finns en 2,0-liters fyrcylindrig dieselmotor med direktinsprutning, som levererar 180 hk och utvecklar ett lågt vridmoment på 430 Nm.

✓ Du kan också kontrollera:

Det mindre bensinhjärtat skickar all kraft till hjulen på bakaxeln, de andra två arbetar tillsammans med fyrhjulsdriften, där en kedjedrift skickar upp till 50 % av kraften till framhjulen.

I hjärtat av 2022 års Jaguar XF är den längsgående drivningen IQ[AI]-plattformen och salongens kaross är till 75 % aluminium (höghållfast stål finns bara i de mest säkerhetskänsliga områdena).

Fordonet har oberoende dubbeltarmsfjädring på framaxeln och ett flerspakssystem på bakaxeln. Adaptiv fjädring med elektroniskt styrda dämpare finns som tillval.

Sedanens retardation tillhandahålls av ventilerade bromsskivor på alla hjul och styrs av kuggstångsstyrning med adaptiv elektrisk servostyrning och variabelt tandavstånd på kuggstången.

Pris

Hur höga är kostnaderna? Enligt den officiella återförsäljarens hemsida är nya Jaguar HF 2022 prissatt till 68 089 euro.