Hyundai Sonata 2022: priser och egenskaper

I vår testrapport om nya Hyundai Sonata (2022) hittar du utrustningen och priserna på fordonet, tekniska data samt bilder från sedan- och videoprovkörningarna och däremellan en liten utflykt till modellens optik .

Världspremiären av nya Hyundai Sonata av 8:e generationen ägde rum på New York Auto Show 2019, försäljningsstarten i USA är planerad till i sommar.

Hyundai Sonata 2022: priser och egenskaper

Tekniska specifikationer

Nya Hyundai Sonata 2022 är baserad på en tredje generationens modulbaserad plattform som har resulterat i ökad karossstyvhet, lägre tyngdpunkt och minimerad buller och vibrationer.

Modellens främre karossstruktur fördelar stötenergin i tre riktningar vid en olycka, med förstärkta varmsmidda ståldelar som också skyddar de åkande.

Med det nya chassit har Sonata 8 ökat något i storlek: sedanen når nu en längd, bredd och höjd på 4 900, 1 890 respektive 1 445 mm, vilket gör den 45, 25 och 30 mm längre, bredare och lägre än föregående generation , medan hjulbasen är 2 840 millimeter (+ 35).

Hyundai Sonata 2022: priser och egenskaper

Utbudet av kraftenheter för Hyundai Sonata 2022 för den ryska marknaden är ännu inte känt, men i Amerika kan en fyradörrars halvkombi med två motorer beställas. Den första är den nya 2,5-liters Smartstream-motorn med atmosfärisk direktinsprutning, som ersätter den gamla 2,4-litersmotorn.

Den levererar 194 hk (+ 6) och 245 Nm (+ 4) med lägre bränsleförbrukning samtidigt. Alternativt kan du också välja 1,6-liters turbomotor med 182 hk och 264 Nm i vridmoment. Båda motorerna är kopplade till en åttastegad automatlåda som skickar kraft till framhjulen.

Fyrhjulsdrift kommer dock att finnas tillgänglig för Sonata i framtiden. Den sägs ha en elektroniskt styrd bakaxelkoppling och flera driftlägen med dynamisk vridmomentfördelning till de enskilda axlarna, beroende på hastighet, styrvinkel och hjulslirning.

Noterbart är att fordonet för första gången inkluderade Digital Key-funktionen, som kommer att vara tillgänglig i andra sydkoreanska fordon i framtiden. Den låter dig låsa upp dörrarna och starta motorn via en dedikerad smartphone-app.

Hyundai Sonata 2022: priser och egenskaper

Det är dock endast ägare av Android-baserade smartphones utrustade med NFC-teknik (Near Field Communication) som kan använda den här funktionen. Det senare säkerställer att den digitala nyckeln bara fungerar i fordonets omedelbara närhet (endast några centimeter), så att den inte kan snappas upp av inkräktare.

Dessutom kan bilägaren “dela” den digitala nyckeln med sin familj eller vänner, vilket begränsar deras alternativ. Till exempel får barn bara komma in i interiören – utan att kunna starta motorn.

Det finns heller ingen anledning att oroa sig för säkerheten i nya Sonata. Sedanen levereras som standard med Intelligent Farthållare med Start-Stop, Frontal Collision Avoidance Technology och Lane Departure Warning. Toppversionerna är dessutom utrustade med parkeringshjälp, dödvinkelövervakning och andra elektroniska hjälpmedel.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

exteriör

När det gäller exteriördesignen av Hyundai Sonata 2022 årsmodell, påminner den om en omstylad variant av provet tvåtusen sjutton, där några stilistiska beslut av konceptet Hyundai Le Fil Rouge var kompetent inskrivna. Koreanerna kallar denna design “sensuell sportighet”.

Framtill kommer åttonde generationen av sedanen att få en bred, kaskadgrill med svärtad design. “Främre delen har en intrikat skulpterad stötfångare, häftiga strålkastare med en LED-strålkastare i botten och en muskulös huva med en central puckel.

Intressant nog har nya Sonata kromlister som går från strålkastarnas yttre hörn till sidospeglarnas bas. Denna lösning kallas “Hidden Lighting Lamps” och testades först på Hyundai HDC-2 Grandmaster-konceptet.

Hyundai Sonata 2022: priser och egenskaper

Tillverkarna hänvisar till bilen som en “fyrdörrars coupé”, men i profil är det en vanlig fyradörrars sedan, även om den också kan beskrivas som en liftback eller fastback på grund av sin eleganta och dynamiska siluett med ett sluttande tak som flyter sömlöst in i bagageluckan.

✓ Du kan också kontrollera:

I profil utmärker sig Hyundai Sonata 2022 med sin stilfulla lutning som börjar bakom de främre hjulhusen och sträcker sig till bakljusen. Den billigaste varianten kommer med 16″ hjul, medan de dyrare versionerna kommer med fälgar i olika design och storlekar upp till 18″.

Vyn bakifrån är välgjord: bilen har en integrerad bakspoiler och C-ljus, som förenas i botten av en LED-remsa. C-bäraren har en märkeslogotyp ovanför och modellbeteckningen under C-hållaren. Det rapporteras att tack vare alla dessa förändringar lyckades koreanerna minska fyrdörrars luftmotståndskoefficient till 0,27.

bil interiör

Nya Hyundai Sonata 2022 har ett lågt frontförkläde med inlägg i borstad krom och tunna remsor av luftriktare.

Föraren har en 12,3-tumsskärm på instrumentbrädan och två sömlöst sammankopplade displayer av multimediasystemet. Den totala diagonalen är 10,25 tum. Multimediasystemet stöder trådlösa uppdateringar samt Android Auto och Apple CarPlay.

Hyundai Sonata 2022: priser och egenskaper

Allt detta är dock reserverat för toppmodellerna, medan basmodellen kommer med en analog instrumentbräda och ett enkelt ljudsystem styrs via en liten monokrom display.

8:e generationen Hyundai Sonata har en ny ratt. Istället för den tidigare treekrade ratten är sedanen nu utrustad med en fyrekrad ratt. Transmissionskontrollen på mittkonsolen drar till sig uppmärksamhet: den har fyra knappar och är betydligt mer kompakt än den traditionella växelväljaren.

Ett antal alternativ finns tillgängliga för den nya generationens modell. Som tillval finns trådlös smartphoneladdning, en projektionsskärm på vindrutan, ett panoramasoltak, uppvärmda och ventilerade framsäten och ett förstklassigt Bose-ljudsystem med 12 högtalare.