Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

De Hyundai Kona 2023 är tekniskt sett en crossover, men den hanterar som en halvkombi och det är en komplimang. Du hittar inte mycket lastutrymme, men Konas prisvärda och glada personlighet är lätt att uppskatta.

Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt?

  • Teknikpaketet är inte längre tillgängligt på linje N
  • Blind Spot Alert och Cross Traffic Alert (och bromsassistent) är nu standard på alla modeller
  • Eldriven förarstol och elfönsterhissar fram med automatisk höj- och sänkfunktion från SEL-utrustning

Vår åsikt Hyundai Kona 2023

Hyundai Kona är en sympatisk, subkompakt crossover som imponerar framför allt med sin utmärkta kördynamik. För de som fruktade att hot-hatch-etoset skulle bli offer för crossover-åldern, frukta inte mer.

Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

Basmotorn är inte spännande, men Konas hantering är livlig och karossrullningen är minimal. Fjädringen kan vara för fast för vissa smaker, men det är väldigt roligt när man åker genom kanjonen. För riktiga hot hatch-fans är den häftiga Kona N bara biljetten.

Kona övertygar med den blandning av teknik, utrustning och kvalitet som Hyundai är van vid. Det är billigare än en Honda HR-V eller Mazda CX-30 och välutrustad för detta pris. Årets tekniska förbättringar gör paketet ännu mer attraktivt. Förra årets modell vann IntelliChoice Award för bästa total.

Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

Den största nackdelen är det praktiska. De flesta av Konas konkurrenter erbjuder mer lastutrymme och det bakre benutrymmet är snävt. Lite för mycket hårdplast används också i inredningen. Dessa synder är inte tillräckligt för att slå Kona ur vår fördel, men de hindrar den från att dominera denna klass.

prestanda och bränsleförbrukning

2023 års Hyundai Kona kommer att erbjudas i fyra utrustningsnivåer. Med undantag för Kona N finns alla modeller med fram- eller fyrhjulsdrift.

SE- och SEL-versionerna kommer med en 2,0-liters fyrcylindrig motor som bara producerar 147 hk och 132 lb-ft. Detta är ganska lite för klassen, men är på samma nivå som det lika stora Kia Soul . Bränsleförbrukningen börjar på imponerande 30/35 mpg (urban/motorväg) med framhjulsdrift.

Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

N Line och Limited-modellerna har en 1,6-liters turboladdad fyrcylindrig motor som ökar effekten till 195 hk och 195 lb-ft. Verkningsgraden är nästan identisk med basmotorn vid 29/35 mpg. I testet accelererade Kona N Line med fyrhjulsdrift till 100 km/h på 7,3 sekunder.

Den sportiga Kona N finns bara med framhjulsdrift, men den är förvånansvärt rolig att köra. Som efterföljare till Veloster N ärvde Kona N sin 2,0-liters turboladdade fyrcylindriga med 276 hk och 289 lb-ft. När vi var på racerbanan med Kona N mätte vi 5,3 sekunder för sprinten från 0 till 100 km/h. All den prestandan kommer på bekostnad av effektiviteten, som sjunker till 20/27 mpg.

✓ Du kan också kontrollera:

självsäkerhet

Kona N går på en fin linje mellan halvkombi och sportig crossover, men hur man än kategoriserar Hyundai, är det en solid prestanda.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

Kona N:s närmaste konkurrenter är små, snabba crossovers som Mini Clubman JCW och Countryman JCW. Upp i prisskalan tävlar Kona N mot Mercedes-AMG GLA45. Dynamiskt kan Kona N hålla jämna steg med alla tre konkurrenterna, men är flera tusen euro billigare.

Kona N är lika snabb som en VW GTI eller en Honda Civic Type R . Den är billigare än dessa och har mer lastkapacitet än båda.

Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

Säkerhetsklassificeringar och egenskaper

Kona presterade bra i krocktester av både IIHS och NHTSA. För 2023 ingår nu varningssystemet för döda vinkeln som standard i alla utrustningsnivåer. Det finns även automatisk nödbromsning, filbytesvarning och övervakning av förarens uppmärksamhet. Adaptiv farthållare och automatisk helljus är tillval på SEL-modellerna och standard på Kona Limited.

lastutrymme och inredning

Kona är liten, även för en subkompakt crossover. Jämfört med det läckra kia Själ, Kona släpar efter i benutrymme och lastutrymme.

Lastutrymme (bakom första/andra raden):

  • Kona: 45,8/19,2 kubikfot
  • Själ: 62,1/24,2 kubikfot

Benutrymme (första/andra raden):

  • Kona: 41,5/35,1 tum
  • Kärna: 41,1/38,8 tum

teknologi

Basen Kona är utrustad med en 8,0-tums pekskärm, en 10,3-tums pekskärm är endast tillgänglig från nästa högre trimnivå. Väljer du N Line, Limited eller N trimnivåer ingår 10,3-tums pekskärm i paketet. Navigation och smartphonekompatibilitet är redan integrerade, och båda stolsraderna har USB-portar. Trådlös laddning och Harman Kardon-ljud är funktioner i N Line. N Line, Limited och N-modellerna har ett 10,3-tums digitalt förarinstrument.

Hyundai Kona 2023: priser och egenskaper

Rekommenderad trim

Konas utrustningsstege omfattar nu fem nivåer: SE, SEL, N Line, Limited och N. Priserna varierar från knappt 20 000 euro till över 35 000 euro. Kona N i högsta utrustningsnivå riktar sig främst till prestationsentusiaster och är så bra att Volkswagen GTI borde se upp för honom.

Med den extra säkerhetsutrustningen i år finns det ännu färre skäl att välja de högre utrustningsnivåerna. Basmodellen SE ger bra valuta för pengarna om du värdesätter en lugn körstil. För köpare som vill ha lite mer pizza är N-Line en bra blandning av prestanda och pris.

Volvo Grupp A