Hyundai Ioniq 5 N 2024: Interiör, motor och modifieringar

Den sydkoreanska biltillverkaren Hyundai och dess kraftfulla N-division presenterade sin första elbil, Ioniq 5 N, på Goodwood Festival of Speed 2023. Den mycket efterlängtade hotrod-varianten av Ioniq 5 EV presenterades på Nürburgring före Goodwood-visningen. Ioniq 5 N har en omfattande lista med N-funktioner som är utformade för att ge en unik körupplevelse – och Hyundai menar allvar.

“N-varumärkets framgångsrika kombination av tekniskt kunnande och motorsporterfarenhet flyttar fram gränserna för fordonsprestanda, vilket nyligen har resulterat i Ioniq 5 N, som representerar en vändpunkt inom elektrisk högprestanda”, säger Jaehoon Chang, VD och koncernchef för Hyundai Motor Company. “Den viktiga utvecklingen kring detta fordon kommer att ytterligare stärka konkurrenskraften för alla Hyundai-modeller i framtiden.

Hyundai Ioniq 5 N 2024: Vad är nytt?

Ioniq 5 N är ett stort steg framåt för Hyundai. Den är baserad på en förstärkt E-GMP-plattform som standardversionen av Ioniq 5, men har 42 extra punktsvetsar, lim och styvare främre och bakre underramar för att klara bankraven. Ioniq 5 N har en skräddarsydd kuggstångsmonterad servostyrning med högre styrutväxling för bättre återkoppling bakom ratten.

Hyundai Ioniq 5 N 2024 drivs av två elmotorer som tillsammans ger 600 hk. Systemet kan leverera upp till 641 hk när N Grin Boost aktiveras, en funktion som maximerar effekten under 10 sekunder. Systemet arbetar tillsammans med N Launch Control och tre traktionsinställningar för att låta dig köra lika fort som om dina byxor stod i brand.


Hur snabb är Hyundai Ioniq 5 N 2024?

Den är tillräckligt snabb för att tas på allvar. Hyundai uppger en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,4 sekunder (med N Grin Boost) och en topphastighet på 162 km/h. Intressant nog har Ioniq 5 N:s plattformskamrat, Kia EV6 GT, liknande accelerations- och topphastighetssiffror, även om Ioniq 5 N har fler användbara hästkrafter.

Å andra sidan erbjuder Hyundai N Torque Distribution (med elektronisk spärrdifferential), som varierar kraften mellan fram- och bakhjulen för att förbättra köregenskaperna. Det finns också N Drift Optimizer med en Torque Kick Drift-funktion som gör det möjligt för bakvagnen att bryta ut något för att skapa lite rök.


Batteri, laddning och räckvidd

Till skillnad från Kia EV6 GT har Hyundai Ioniq 5 N ett större 84 kWh-batteri, vilket teoretiskt sett borde ge en längre räckvidd. EV6 GT (med sitt 77 kWh-batteri) har dock en EPA-certifierad räckvidd på 20 mil, vilket är en förväntad kompromiss med så mycket kraft. N-bromsfunktionen, som möjliggör inbromsningar på upp till 0,6 G, skulle kunna öka räckvidden.

Hyundai har ännu inte gett någon information om räckvidden för Ioniq 5 N. Så bli inte förvånad om de officiella siffrorna liknar EV6 GT. Hyundai erbjuder trots allt en 350 kW DC snabbladdningsfunktion som fyller på 10 till 80 procent av juicen på mindre än 20 minuter. Den har också märkets V2L-funktion (Vehicle-2-Load), som gör det möjligt för användare att driva sina elektroniska enheter (och vissa hushållsapparater) från bilbatteriet.

Ioniq 5 N:s batteripaket har dessutom ett avancerat värmehanteringssystem (med oberoende radiatorer för motor och batteri) för att minimera effektförlusten vid full hastighet. Systemet är utrustat med N-batteriförberedelseprogramvara som ger den mest effektiva eller kraftfulla prestandan beroende på vilka körinställningar som valts.


Programvara för växellåda N e-Shift

Hyundai Ioniq 5 N 2024 kan revolutionera körupplevelsen för en elbil genom att erbjuda det som moderna elbilar saknar: körkänslan hos en förbränningsmotor. Detta uppnås genom N e-shift, en transmissionsprogramvara som simulerar de snabba uppväxlingarna och mjuka nedväxlingarna hos en åttaväxlad dubbelkopplingslåda.

Hyundai hävdar att systemet simulerar “den ryckiga känslan mellan växlingarna” genom att spela med elmotorns vridmoment. Systemet arbetar tillsammans med N Active Sound+, som använder åtta interna och två externa högtalare för att ge ett kraftfullt ljud till de simulerade växlingarna. På så sätt beter sig Hyundai Ioniq 5 N som en bil med förbränningsmotor, komplett med ett syntetiskt soundtrack.

Det låter som en gimmick, men Hyundai har förmodligen hittat formeln som gör att programvarudefinierade fordon känns (och beter sig) mer som de bilar vi känner till och älskar.


Förbättringar av Go-Fast Styling

Vårt enda problem är att Ioniq 5 inte ser ut som en snabb bil, men vi säger inte att den inte är trevlig att titta på. Vi gillar retrodesignen och de ovanliga vinklarna, men det går inte att dölja det faktum att det är en kraftfull, billiknande crossover.

Ioniq 5 N är 20 mm lägre, 50 mm bredare bak och 80 mm längre än den vanliga Ioniq 5 och har andra förbättringar som aggressiva sidokjolar, en frontspoiler, en diffusor bak och en speciell vingliknande bakspoiler. De smidda 21-tumshjulen är som standard utrustade med greppvänliga Pirelli P-Zero-däck, medan de mekaniska bromsarna har monoblock-kalibrar med fyra kolvar fram och större bromsskivor.

Hyundai nämnde inga specifika förändringar i interiören, men sa att interiören har sin andel av N-varumärkets godsaker. Det finns en ny ratt med en N-logotyp och de nödvändiga knapparna för att styra körlägen och bilens många N-funktioner. Interiören glänser också med biologiskt nedbrytbara och miljövänliga material tillverkade av återvunnet sockerrör, PET-flaskor och papperslister.


Hyundai Ioniq 5 N 2024: Priser och tillgänglighet

Hyundai har ännu inte meddelat det rekommenderade försäljningspriset och det förväntade leveransdatumet för Ioniq 5 N. Enligt rykten skulle dock baspriset kunna börja på cirka 65 000 euro och de första enheterna skulle kunna levereras mot slutet av 2023.

Foton och källa: Hyundai Motor Deutschland GmbH.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar